Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Istrijani će sa svojim robotom 2012. godine sletjeti na Mjesec

Robotičko vozilo rover "Histrohod" izrađuje se u Kašteliru. Za njegovu izradu potrebno je 20.000 eura. Na Zemlju bi se trebao javiti sa živom slikom s Mjeseca

Duško Marušić
Foto: Duško Marušić
29 komentara

Članovi Astronomske udruge Vidulini iz istarskog Žminja namjeravaju do kraja 2012. godine emitirati sliku s Mjeseca. Udruga do kraja 2012. namjerava iz Kaštelira na Mjesec spustiti robotičko vozilo rover "Histrohod", koji bi se na Zemlju trebao javiti sa živom televizijskom slikom. Vidulini su svojim svemirskim programom postali sastavni dio međunarodnog tima Synergy Moon koji sudjeluje u natječaju Google Lunar X Prize u kojem je nagradni fond 30 milijuna dolara. U natječaju sudjeluju 23 privatna tima koja se natječu tko će prvi, prije 31. prosinca 2012., spustiti robota na Mjesec. Robotičko vozilo je u potpunosti djelo člana Astronomske udruge Vidulini Željko Mogoroša koji je u protekle dvije godine izradio prototip rovera. Rover bi se trebao spustiti na mjesto gdje je sletio i Apollo 17 1974. godine. 

- Napravljen je prototip tog rovera i to nas je koštalo oko 2000 eura, samo materijal. Materijal za pravog rovera  koji treba biti gotov za dvije godine koštat će oko 20.000 eura. Ne smije biti teži od 35 kila, biti će većinom od aluminija, uz teflon i staklo. Prototip sam radio dvije godine, a toliko će mi trebati i za pravi rover. Sve će biti izgrađeno u Kašteliru - rekao je Mogoroš. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message