Obavijesti

News

Komentari 23

Istro, odahni, junice više nisu bjegunice: 'Upale su u zamke'

Istro, odahni, junice više nisu bjegunice: 'Upale su u zamke'
2

'Jedna je pronađena u četvrtak navečer, a druga u petak. Sve je prošlo dobro, a naši djelatnici uhvatili su ih tako da su postavili zamke uz malo hrane i vode, što se pokazalo dobrim

VIDEO

Nakon puna dva mjeseca u bijegu, dvije junice pronađene su žive i vraćene na farmu Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) na Gortanovom Brijegu kraj Pazina. 

Potvrdio nam je to prvi čovjek AZRRI-ja, Igor Merlić.

- Jedna je pronađena u četvrtak navečer, a druga u petak. Sve je prošlo dobro, a naši djelatnici uhvatili su ih tako da su postavili zamke uz malo hrane i vode, što se pokazalo dobrim - objasnio je kratko direktor Merlić. 

Krave muuuuu ušle u dvorište: 'Probudim se, a njih 11 leži...'
Krave muuuuu ušle u dvorište: 'Probudim se, a njih 11 leži...'

Podsjetimo, dvije junice istarskog goveda, teške oko 250 kilograma svaka, bile su u bijegu dva mjeseca, a djelatnici su ih bezuspješno pokušavali uhvatiti. 

Lutale su sjevernom okolicom Pazina i kretale šumovitim i jedinim slabo nastanjenim dijelom na oko tri kilometra udaljenom od farme.

Direktor Merlić je prije nekoliko dana rekao da su i lokalni lovci u pripravnosti jer da su se mještani počeli žaliti da junice rade štete na poljima i usjevima. 

Krave blokirale autocestu: Nisu se htjele maknuti policajcima
Krave blokirale autocestu: Nisu se htjele maknuti policajcima

Do bijega je došlo kada je veterinar došao cijepiti govede,pa se jedan agresivni istarski bik-boškarin preplašio.

Nastala je panika i tri su krave to iskoristile, te pobjegle s farme, probivši ogradu. Jedna je odmah pronađena, a druge dvije su do sada bile u bijegu. Prijetila je opasnost i da ih lovci ne ubiju. 

- Žive su i zdrave. Nisu bile čak niti neuhranjene i sve smo učinili da ih sigurno vratimo u štalu. Nakon adaptacije, jer su ipak same lutale mjesecima, biti će vraćene u cijeli sustav - rekao je na kraju Merlić.

Podsjetimo, na društvenim mrežama se naveliko pisalo o tome da krave treba spasiti i da ih se ne ubija. Mae Isaksson iz Udruge Happy End Animal Rescue iz Pazina apelirao je da ih se ne ubija.

- Mislim da su zaslužile ostatak života provesti na slobodi. O kakvim štetama na usjevima se radi kad još ništa nije niklo niti je posađeno? Kravama se treba na određeno mjesto davati jesti i piti svakodnevno, pa će i one dolaziti redovito na hranjenje i viđati osobu koja ih hrani. Onda se hrana treba micati prema dijelu koji se može ograditi, pa je tako moguće uhvatiti krave. To je proces koji traje. Najlakše je poslati lovca da ‘odradi posao’, ali smatram da trebaju živjeti slobodne - kaže Isaksson.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a