Obavijesti

News

Komentari 373

Prvi slučaj zaraze u Turskoj: Na koronu pozitivan muškarac

Prvi slučaj zaraze u Turskoj: Na koronu pozitivan muškarac
26

Na hitni prijem je došao bolesnik sa sumnjom na gripu, no kako se zbog cjelokupne epidemiološke slike ne može isključiti i sumnja na koronavirus, on je upućen u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević"

VIDEO

Dramatično stanje nastavlja se u Italiji nakon što je u ponedjeljak premijer Guiseppe Conte naredio zabranu okupljanja i proglasio Italiju "zaštićenom zonom".

Cijela Italija je sad karantena! Premijer: 'Ostanite svi doma'
Cijela Italija je sad karantena! Premijer: 'Ostanite svi doma'

Pozvao je Talijane da izbjegavaju putovanja i da "ostanu doma". U Hrvatskoj je potvrđen 15. slučaj zaraze korona virusom, a u Sloveniji je broj skočio na 31. Italija je zabilježila najveći skok u broju umrlih u jednom danu. Sa 168 novih umrlih ukupni je broj žrtava korona virusa 631. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

PRATITE UŽIVO: 

23.21 - Korona i u Turskoj

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca objavio je kasno u utorak kako je zabilježen prvi slučaj koronavirusa i u toj državi. 

- Koronavirus je otkriven kod muškog pacijenta. Njegova obitelj stavljena je pod promatranje - rekao je Koca. 

Turska je bila jedna od posljednjih država iz šireg europskog susjedstva u kojoj dosad nije bio zabilježen nijedan slučaj virusa, uz Libiju. Prema sveučilištu Johns Hopkins koje prati epidemiju u svijetu, koronavirus u Europi još nije stigao samo u Crnu Goru i na Kosovo. 

21.45 - EU obećao novac za krize izazvane koronavirusom

Europska komisija osnovat će fond 'težak' 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na gospodarske krize izazvane koronavirusom, najavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

20.45 - New York zbog koronavirusa rasporedio Nacionalnu gardu

Guverner američke savezne države New Yorka priopćio je u utorak da je donio odluku o raspoređivanju vojnika Nacionalne garde u New Rochelleu, u sjevernom predgrađu New Yorka, žarištu epidemije koronavirusa u toj državi.

Guverner Andrew Cuomo rekao je da će se vojnike Nacionalne garde - kojih broj nije naveo - rasporediti u "zoni izolacije" u krugu 1,6 km od toga grada s 80.000 stanovnika, sa zadaćom da "osiguraju opskrbu stanovnika hranom i dezinficiraju škole".

20.35 - Eksperimentalni lijek ide u Rijeku

Vodeća hrvatska infektologinja i članica nacionalnog Kriznog stožera doktorica Alemka Markotić u Dnevniku Nove TV je otkrila da će eksperimentalni lijek biti doniran u Rijeci, a bolesnici će ga dobiti ako sami pristanu na to.


20.30 - Zbog sumnje na korona virus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava

UŽIVO: Zatvoren hitni odjel KB Dubrava zbog sumnje na korona virus Reporterka: Maja Krištafor

Posted by 24sata on Tuesday, March 10, 2020

Kako javlja N1, zatvoren je hitni odjel KB Dubrava zbog sumnje na korona virus.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za Hinu da je na hitni prijem došao bolesnik sa sumnjom na gripu, no kako se zbog cjelokupne epidemiološke slike ne može isključiti i sumnja na koronavirus, on je upućen u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" gdje će biti testiran i zadržan.

Prema onima koji su zatečeni na hitnom prijemu KB Dubrava i bili s njime u doticaju bit će provedene potrebne mjere, dodao je ministar.

Hitni odjel ostaje zatvoren do daljnjega, odnosno do nalaza testiranja, a pacijenti se upućuju na KBC Zagreb.


20.20 - Još dva slučaja u BiH

Još dva slučaja koronavirusa potvrđena su u utorak u BiH, pa je broj oboljelih porastao na sedam, a vlasti su zabranile ulazak u zemlju državljanima Italije i Kine, dviju najpogođenijih zemalja. 

Dva nova slučaja zabilježena su u Zenici a riječ je osobama koje su bile u kontaktu s 51-godišnjom ženom kod koje je virus utvrđen u ponedjeljak, potvrdila je lokalnim medijima Sebija Izetbegović, ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu gdje se provode testiranja.

Ostala četiri pacijenta su iz Banje Luke i obližnjeg mjesta Čelinac.

U cijeloj BiH trenutno je u izolaciji odnosno pod posebnim mjerama nadzora nešto više od 500 osoba zbog sumnje na koronavirus.

19.40: U Dubrovniku dva strana državljanina u karanteni 

Strani državljani za koje se sumnja da su pozitivni na korona virus, smješteni su u karantenu u Dubrovniku, piše Jutarnji list. Riječ je o jednom filipinskom i jednom američkom državljaninu koji će u skladu sa zaštitnim mjerama, u karanteni biti 14 dana. Dubrovački vjesnik nešto ranije objavio je kako će se karantena u Dubrovniku smjestiti u Hotelu Galeb u sklopu bivše vojne ustanove Kupari. 

19.26: Mrsić: Treba razmisliti o radikalnim mjerama u cijeloj Hrvatskoj

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić podržao je u utorak stajalište Stožera civilne zaštite Istarske županije o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, a smatra da bi trebalo razmisliti i o radikalnim mjerama u cijeloj Hrvatskoj.

- Zdravlje naše djece nam mora biti na prvom mjestu. Hrvatska je dobro kontrolirala dosadašnji tijek razvoja virusa COVID-19 i baš zato ne bih želio da zbog neodlučnosti propustimo pravi trenutak za prave mjere - poručio je Mrsić. 

19.15 Drama u Zenici: Zaražena žena slavila Dan žena sa 500 žena

Kako prenosi Dnevni avaz, žena iz Zenice koja ima korona virus, navodno je na Dan žena bila na slavlju u jednom restoranu, prije nego je saznala da je pozitivna. Na proslavi je bio i folk pjevač i oko 500 posjetitelja.

19.10 U Srbiji je registriran peti slučaj zaraze korona virusom, prenosi B92.

18.54 - O ekonomskim učincima koronavirusa raspravljat će se i na Ecofinu

 O ekonomskim i financijskim učincima koronavirusa u Europskoj uniji raspravljat će se sljedeći tjedan na sastanku ministara ekonomije i financija, najavila je u utorak državna tajnica u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac.

18.45 - Putnik iz Kanade odbio karantenu, odbijen mu ulaz u Hrvatsku

Dino Kozlevac iz Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije na konferenciji za medije kazao je da je u utorak tijekom dana na graničnim prijelazu Plovanija jedna osoba (koja je htjela ući u Istru, zbog toga što je dolazila s područja sjeverne Italije), trebala biti primljena u karantenu, ali je na kraju odustao  te nije prešao granicu. 

- Riječ je o svjetskom putniku iz Kanade koji je trenutno dolazio s područja sjeverne Italije, pa je to zahtijevalo mjere karantene. On je trebao nastaviti dalje za Split te je bio spreman platiti 14-dnevnu karantenu ali je na kraju odustao, i nije prešao granicu. Došao je autobusom a ne znam je li nakon toga autobus prešao granicu - rekao je Kozlevac. 

18.35: Stožer: Situacija u Hrvatskoj povoljna; nema potrebe za zatvaranjem škola i vrtića

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da Nacionalni stožer svaki dan zasjeda i pažljivo razmatra takve mjere.

- Ako se epidemiološka situacija promjeni mi ćemo naći neki način da se to promijeni - rekao je Capak. Novinarima je odgovorio da bi takvu odluke trebao donositi Nacionalni stožer.

- Smatramo da je naša epidemiološka situacija u ovom trenutku povoljna jer nema lokalne transmisije bolesti nego isključivo uvezene iz Italije i oboljele njihove bliske kontakte, članove obitelji ili osobe s kojima su putovali ili boravili - kazao je Capak.

18.32: I sljedeća plenarna sjednica EP-a u Bruxellesu umjesto u Strasbourgu

Sljedeća plenarna sjednica održat će se u Bruxellesu i trajat će samo dva dana, 1. i 2. travnja, umjesto uobičajenih četiri, odlučila je Konferencija predsjednika koju čine, pored predsjednika Parlamenta, šefovi zastupničkih klubova.

18.30: U splitski KBC dovedene dvije osobe pod sumnjom na zarazu koronavirusom

Dvije osobe dovezene su danas na Kliniku za infektologiju splitskog KBC-a pod sumnjom na zarazu koronavirusom. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, riječ je o muškarcu i ženi, hrvatskim državljanima koji su, navodno, nedavno boravili u Italiji.

Pacijentima će se na Klinici za Infektologiju izvaditi krv, uzeti brisevi grla i ždrijela te uputiti na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Muškarac i žena bit će u izolaciji u KBC-u Split do rezultata analize.

18.04: Prodaja mobitela u Kini potonula u veljači

Isporuke mobilnih telefona unutar Kine prepolovljene su u veljači u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće, odražavajući teške ekonomske posljedice epidemije koronavirusa.

Kineski su proizvođači ujedno u prošlom mjesecu predstavili samo 10 novih modela mobitela, gotovo tri četvrtine manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje izvješće Kineske akademije za komunikaciju i informacijsku tehnologiju.

18.01: Crna Gora i dalje bez koronavirusa, ali uvedene stroge preventivne mjere

U Crnoj Gori još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali su crnogorske zdravstvene vlasti u utorak uvele stroge preventivne mjere koje uključuju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, kao i dolazak putnika iz tih zemalja.

- Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španjolsku, Iran i Kinu. Lista nije konačna i mijenjat će se s obzirom na razvoj epidemiološke situacije. Također, zabranjeni su dolasci iz tih zemalja u Crnu Goru - priopćio je na izvanrednoj konferenciji za novinare crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović.

On je rekao i da će se državljani Crne Gore koji su se zatekli u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španjolske, Južne Koreje, Irana i Kine staviti u kućnu izolaciju i bit će im ograničeno kretanje 14 dana.

17.50 Slovenski premijer na odlasku Marjan Šarec objavio je preko Twittera da je tražio od ministarstva zdravstva i unutarnjih poslova da se zatvore granice prema Italiji, a slovenske državljane pozvao da se vrate kući. STA navodi da će zatvaranje granice vrijediti za putnički, ne i teretni promet.

Sličan je postupak ranije napravila i Austrija koja je uvela iznimku jedino za austrijske državljane koji se vraćaju kući te za one sa zdravstvenim potvrdama.

17.40: HOK: U krizama su najranjiviji mali i srednji poduzetnici

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u utorak su upozorili da globalno širenje koronavirusa već ima utjecaj na svjetsku i domaću ekonomiju te da će, ako ta kriza potraje, država morati uvesti mjere za smanjenje negativnih posljedica na gospodarstvo. 

U priopćenju ocjenjuju da su Vlada i Krizni stožer pravovremeno reagirali na epidemiju širenja koronavirusa te da je situacija za sada pod kontrolom. Tako je, navode, Krizni stožer brzom reakcijom na zahtjev HOK-a propisao ujednačeno postupanje prema vozačima, koji su se prvi suočili s problemima u obavljanju svog posla. 

- Jednako tako se nadamo da će Vlada imati razumijevanja i žurno donijeti kompenzacijske mjere koje će gospodarstvenicima omogućiti redovan nastavak poslovanja - ističu iz HOK-a, dodavši da su takve mjere osobito važno za male i srednje poduzetnike, koji su prvi na udaru i najranjiviji u takvim situacijama. 

17.30: Xi po prvi puta posjetio Wuhan nakon početka epidemije

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je prvi puta nakon izbijanja epidemije koronavirusa posjetio Wuhan, epicentar epidemije, što je znak da su kineske mjere kontrole širenja virusa uspješne.

Xi je stigao u Wuhan istoga dana kada su vlasti zatvorile 14 privremenih bolnica koje su otvorene zbog epidemije koronavirusa, prenosi portal The Paper.

Ranije u utorak Peking je objavio da je u ponedjeljak zabilježeno samo 19 novih slučajeva zaraze, što je značajno smanjenje u odnosu na 40 dan ranije.

To je i treći dan za redom bez novih slučajeva izvan pokrajine Hubei, čiji je glavni grad Wuhan.

- Situacija s prevencijom koronavirusa u Hubeiju i Wuhanu pokazuje pozitivne promjene, dolazi do postupnog poboljšanja te je prvotno realiziran cilj stabilizacije i preokretanja situacije - rekao je Xi, prenosi državna novinska agencija Xinhua.

17.25: Avionom iz Rima sletjelo svega 49 putnika od ukupnih 149

U dubrovačku Zračnu luku nešto prije 16 sati, sletio je zrakoplov iz Rima. Zrakoplov je iz zračne luke Leonardo da Vinci poletio u 14:55, a prema riječima riječima ministra Božinovića, od 149 putnika, njih 100 je odustalo od putovanja, piše Dubrovnik.net

- “Prema našim saznanjima na letu je trebalo bili 149 putnika, no njih 100 se nije pojavilo. Pretpostavljamo da se radi o talijanskih državljanima koji su nakon saznanja o uvođenju novih mjera svoje putovanje otkazali - izjavio je Božinović. 

 Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je da od danas mjera 14-dnevne karantene vrijedi za sve koji u Hrvatsku dolaze iz Italije.

17.08: Iran treba osloboditi sve zatvorenike zbog koronavirusa - UN

Posebni izaslanik UN-a za ljudska prava u Iranu pozvao je u utorak Teheran da privremeno oslobodi sve zatvorenike i dodao da je "žalosno i uznemirujuće" zadržavati političke zatvorenike usred epidemije koronavirusa. 

Iranski ministar pravosuđa rekao je u ponedjeljak da je privremeno pušteno oko 70.000 zatvorenika kako bi se suzbilo širenje koronavirusa u zatvorima nakon što su vlasti potvrdile stotine novih infekcija i na desetke smrtnih slučajeva diljem zemlje. 

UN-ov izaslanik Javaid Rehman rekao je da su pušteni samo oni koji služe kaznu kraću od pet godina dok su politički zatvorenici i oni s težim kaznama povezanim s njihovim sudjelovanjem u prosvjednim marševima i dalje u zatvoru. 

- Brojni strani državljani i oni s dvojnim državljanstvom izloženi su stvarnom riziku ako već nisu zaraženi koronavirusom - rekao je Rehman novinarima u Ženevi. 

16.26: Macron upozorio da je u Francuskoj epidemija koronavirusa tek počela

 - Mi smo na samom početku epidemije koronavirusa u Francuskoj, upozorio je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon nenajavljenog posjeta pozivnom centru hitne službe (Samu) u jednoj pariškoj bolnici.

Pojačane su i zaštitne mjere u uredu francuskog predsjednika nakon što je jedan od predsjednikovih najbližih suradnika, šef ureda Parick Strzoda, bio u kontaktu s jednim pozitivnim. On se nalazi u samoizolaciji i radi od kuće.

Na pitanje o prelasku na treću razinu zaštite u Francuskoj, predsjednik je rekao da će se mjere razlikovati prema području na kojem će se donositi.

- Mislim da ne trebamo misliti da će se u određenom trenutku u našoj zemlji sve promijeniti. Trebamo ostati krajnje prilagodljivi - rekao je.

Macron je također uputio poruku podrške i priznanje medicinskom osoblju i posebice onima u Samu, preplavljenim pozivima.

Tijekom posjeta jednoj drugoj pariškoj bolnici prošlog tjedna gdje je dan prije umro prvi Francuz od koronavirusa, jedan liječnik je od njega tražio više sredstava za državne bolnice.

Uz 25 umrlih i 1412 potvrđenih slučajeva Covida-19, Francuska je druga najzahvaćenija europska zemlja, iza Italije.

16.10: U dubrovačkoj blagajni zbog koronavirusa do lipnja 30 milijuna kuna manje

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u utorak da će zbog koronavirusa u prvih šest mjeseci u dubrovačkoj gradskoj blagajni biti 30 milijuna kuna manje te da bi sezona - ako se ne zaustavi epidemija - mogla biti 30 do 40 posto lošija.

Franković je rekao kako u ovom trenutku nema otkazivanja rezervacija, ali na internetskim servisima interes za smještaj pao je za 80 posto. Osim toga, najugroženije je tržište kruzera.

- SAD su izdale preporuku da se ne putuje kruzerima, a Italija je u karanteni. To će znatno utjecati. Čak 70 posto kruzera koji dotiču Dubrovnik stiže iz Venecije. Dakle, od njih ništa. Doduše, broj otkaza nije enorman, ali postoji. Imamo interes za dodatni booking drugih kompanija u otkazanim terminima. Sad ćemo vidjeti koliki je gospodarski utjecaj kruzera na grad - rekao je Franković.

Najavio je kako će se gubitak u proračunu dijelom pokriti s 27 milijuna kuna viška iz 2019. godine te rebalansom proračuna u svibnju. Vjeruje kako će se do lipnja stanje s epidemijom ipak poboljšati, nakon čega će ponovno sagledati situaciju.

16.07: U Sloveniji novih šest slučajeva, ukupno 31 pozitivni na koronavirus

Broj potvrđenih zaraza koronavirusom sa sinoćnjih 25 porastao je u Sloveniji u utorak na 31 slučaj, kazao je na konferenciji za novinare slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Kako je pojasnio, riječ je o najsvježijim današnjim podacima, a ukupno je testirano do sada 1643 osoba.

Još je dosta uzoraka koji su u postupku testiranja, njih oko 280, a podaci o rezultatima testiranja bit će objavljeni u večernjim satima, dodao je.

Upozorio je medije da ne objavljuju privatne podatke o oboljelima i inficiranima.

Šabeder je kazao da se uredba koja je stupila danas na snagu, a tiče se zabrane masovnih okupljanja u zatvorenim prostorima za sto i više ljudi, zbog prevencije širenja koronavirusa, odnosi i na kino-dvorane, za predstave  s više od sto gledatelja, ali ne na lokale na otvorenom, niti na privatna okupljanja, pogrebe i svadbe.

15.54: Kozlevac: Predložene mjere su u ovlasti Vlade

Istarski Županijski stožer Civilne zaštite najavio je u utorak da će Nacionalnom stožeru predložiti da što prije donese odluku o otkazivanju svih javnih, kulturnih i sportskih događaja do 14. travnja, te da se na određeno vrijeme zatvore vrtići, škole i Sveučilište u Istri.

- Odluka o tome je u nadležnosti Vlade, no smatramo da tu mjeru treba donijeti kako ne bi dozvolili eventualnu eskalaciju koja se po struci može i dogoditi. Velika je šansa za to jer već dulje vrijeme postoji ugroženost zbog ljudi koji su došli iz Italije - rekao je.

Istaknuo je kako imaju informaciju da je dio Talijana u privatnom smještaju, zakupili su smještaj i na dva mjeseca, a došli su prije nekoliko dana i ne podliježu mjerama koje su od noćas postrožene", rekao je Kozlevac i dodao kako očekuje da će se "prema njima poduzeti mjere nadzora", za što su mjerodavni Turistička zajednica i sanitarna inspekcija.  

Ocjenjujući kako su to dosad najoštrije mjere borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj, načelnik Kozlevac je rekao kako je razlog za tako drastične mjere blizina Italije, činjenica da mnogi ljudi iz Istre rade u Italiji te da se pojavio prvi slučaj koronavirusa na poluotoku. 

14.50 Sarajevo: Otkazuju se javna okupljanja i nastava u zdravstvenim školama

Danas je usvojena naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju prevencije širenja korona virusa. Otkazuju se javna okupljanja s više od 250 sudionika.

14.40 - U Karlovačkoj županiji 13 osoba u kućnoj izolaciji

Preventivne mjere zbog širenja novog koronavirusa provode se i u općini Žakanju, gdje je u kućnoj izolaciji 13 osoba, a u toj županiji provode se i druge mjere iako u njoj još nema nijedne oboljele osobe.

Epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je da je pod nadzorom 60 osoba koje su bile na zaraženim područjima, među kojima je, osim talijanskih gradova, i Metlika u susjednoj Sloveniji.

14.33 - Republika Srpska zatvara sve škole 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković u utorak je priopćio da se zbog straha od širenja epidemije koronavirusa zatvaraju sve osnovne i srednje škole u tom bh. entitetu do kraja ožujka. 

14.00 - U Velikoj Britaniji sastanci pacijenata s liječnikom održavat će se preko skype-a? 

Ministar zdravstva Matt Hancock izjavio je da je već uveden 'digitalni pristup' liječenju usred epidemije korona virusa koji planiraju uvesti u sve zdravstvene ustanove.

Hancock je rekao da će prvi digitalni program za liječenje korona virusa predstaviti diljem zemlje, odnosno tamo gdje će to biti klinički i praktički moguće. Vlasti u Britaniji poduzimaju korake kako bi poboljšali pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti na najbolji mogući način, stoga će pokušati omogućiti pristupit digitalnim ambulantnim pregledima. 

- Gdje god to bude moguće, ljudi će moći pristupiti primarnoj zdravstvenoj zaštiti putem telefona, tableta ili računala - rekao je Hancock. 

13.55 - Italije proširuje paket mjera kojim želi ublažiti posljedice epidemije  

Talijanska će vlada odobriti mjere u vrijednosti 10 milijardi eura kojim se žele ublažiti posljedice epidemije korona virusa u gospodarstvu i društvu, a najavili su i obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka. 

Prvi krug uključivat će po Patuanellijevim riječima obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka kako bi se ublažio pritisak na male tvrtke i kućanstva. Ostale mjere bit će uvedene naknadno.

13.45 - U Iranu je u posljednja 24 sata zabilježeno najviše smrtnih slučajeva

Od početka epidemije koronavirusa, u posljednjih je 24 sata zabilježeno najviše smrtnih slučajeva. U jednom je danu preminulo čak 54 oboljelih, a ukupno je umrlo 291 zaraženih od posljedica korona virusa. Trenutno je u Iranu oboljelo 8042 ljudi. 

13.40 - U Varaždinu je završen dvotjedni nadzor nad 44 osobe, još se nadzire njih 185

U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nad 44 osobe završen je dvotjedni zdravstveni nadzor i one više nemaju ograničeno kretanje, a trenutno je 185 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom. 

Ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je da su dosad testirali 23 pacijenta od kojih su četiri pozitivna te su na liječenju.

13.35 - Ministar zdravstva Vjekoslav Mandić tvrdi da je širenje virusa u BiH pod kontrolom

U cijeloj BiH do sada je zabilježeno pet slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je samo jedan u Federaciji BiH, odnosno u Zenici, a ostali su u Republici Srpskoj. U RS su oboljela dva muškarca srednje životne dobi te dječak, osnovnoškolac i jedna srednjoškolka. Riječ je o članovima dviju obitelji čiji očevi rade u Italiji i oni su bili prenositelji virusa. 

Mandić tvrdi da zdravstvene službe i sva druga tijela vlasti u BiH učinkovito provode sve predviđene mjere za kontrolu zaraze koronavirusom. 

Predstavnik ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo najavio je kako će već u srijedu u BiH biti dopremljena nova pošiljka zaštitne opreme namijenjene medicinskom osoblju, a narednog tjedna WHO će u tu zemlju poslati i novi kontingent od tisuću testova na koronavirus s reagensima. 

13.06 - Istarski Zavod za javno zdravstvo objavilo posebne preporuke 

Istarski Zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak posebne preporuke radi sprječavanja epidemije koronavirusa kojima se, među ostalim, do daljnjeg odgađaju svi skupovi na otvorenome i u zatvorenim prostorijama, od dječjih priredaba i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta.

Odluka je donesena nakon što je u ponedjeljak u Istri potvrđen prvi slučaj bolesti uzrokovane koronavirusom te zbog rapidnog širenja epidemije u susjednoj Italiji.

Posebna preporuka građanima jest odgoditi sva putovanja u inozemstvo, a posebice u Italiju. Ako je netko bio u dodiru s ljudima iz 'crvene zone' poželjno bi bilo da ostane u kućnoj izolaciji barem 14 dana. Također, ako pacijent osjeti simptome neka prvo nazove doktora prije nego li ode do zdravstvene ustanove. 

Zavod za javno zdravstvo dodaje kako sva druženja s drugim osobama, pogotovo onima koje dolaze iz epidemijom zahvaćenih područja, treba održavati na udaljenosti od najmanje jednog metra, bez rukovanja i grljenja.

Više pročitajte OVDJE.

12.52 - Croatia Airlines obustavlja letove prema Rimu 

Kako bi se spriječilo širenje epidemije korona virusa u Hrvatskoj, Croatia Airlines odlučila je obustaviti sve letove na relaciji Zagreb - Rim - Zagreb, od 10. ožujka do kraja ožujka. 

Svim putnicima koji su kupili, odnosno rezervirali kartu u tom terminu, mogu promijeniti datum leta bez naplate, uz uvjet da se putovanje obavi do kraja 2020. godine. Osoblje Croatia Airlinesa već je obavijestilo svoje putnike o novostima, a osim odgode putovanja, aviokompanija svojim je radnicima podijelila zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva te su uvedene dodatne edukacije uočavanja simptoma korona virusa. 

Također su i u avionima pojačane higijenske mjere u zrakoplovima. 

12.40 - Zbog korone, održana iznimna sjednica Europskog parlamenta u Bruxellesu

Na sjednici se raspravljalo o korona virusu te o poduzetim mjerama kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Naime, svih 27 članica EU potvrdile su slučajeve oboljenja od korona virusa. 

Svi koji su ulazili u EU parlament, morali su potpisati izjavu da nisu boravili u područjima pogođenim epidemijom te da nisu bili u doticaju sa zaraženima. 

Šef EPP-a Manfred Weber kritizirao je neke države, među kojima i Njemačku, jer su zaustavile izvoz zaštitnih maski, a predsjednica kluba socijalista i demokrata Iratxe Garcia Perez traži da se zemljama članicama omogući donošenje posebnih mjera za zaštitu gospodarstva i radnih mjesta. Supredsjednica Zelenih Ska Keller rekla je kako iz ove situacije treba izvući pouku da je potrebno ojačati sustave zdravstvene i socijalne zaštite.

12.26 - Prvi slučaj korona virusa u Zenici 

Korona virusom zaražena je mlađa žena koja je bila u Italiji s obitelji, nakon pozitivnog testa, premještena je u karantenu. 

Njezini članovi obitelji također će biti testirani na korona virus, a dotad su upozoreni da se drže u samoizolaciji. 

12.13 - U Danskoj obustavljen sav zračni promet iz 'crvenih područja' 

Prema Danskoj se obustavlja sav zračni promet iz zemalja pogođenih epidemijom korona virusa, odredba stupa na snagu u utorak, a zabrana se odnosi na putnike iz Italije, Južne Koreje i Irana.

12.09 - I Kazahstan je Talijanima zabranio ulazak u zemlju 

Iako Kazahstan nema niti jedan zabilježeni slučaj korona virusa, radi zaštite od korona virusa putnicima iz Italije, Njemačke, Španjolske i Francuske bit će zabranjen ulazak u zemlju

11.47 Koronavirus je već ostavio posljedice malim trgovcima, posebno na zagrebačkoj tržnici Dolac: 'Prihod je pao za 30 do 50 posto, nema ljudi uopće'

Više pročitajte OVDJE.

11.43 Dr. Daniele Macchini, kirurg koji radi u bolnici "Humanitas Gavazzeni e Castelli" u Bergamu, na svojem Facebook profilu objavio je pismo u kojemu vrlo realno objašnjava s kakvim se problemima susreću liječnici i ostalo medicinsko osoblje u Italiji, odnosno sadašnju situaciju u Italiji. 

- Nakon dužeg razmišljanja hoću li i što napisati o ovome što nam se događa, osjetio sam da tišina uopće nije odgovorna. Tako ću pokušati ovo što mi doživljavamo u Bergamu tijekom ovih dana pandemije prenijeti ljudima koji nisu uključeni u posao i koji su daleko od naše stvarnosti. Razumijem potrebu da se ne stvara panika, ali kad poruka o opasnosti, od onoga što se događa ne dospijeva do ljudi, i kad vidim nebrigu u odnosu na preporuke ponašanja, kao i ljude koji se i dalje okupljaju žaleći se kako ne mogu ići u teretanu ili ne mogu organizirati nogometne turnire, hvata me jeza - napisao je.

- Osoblje je iscrpljeno. Vidio sam umor na licima koja nisu znala što je to unatoč ionako napornom radu u bolnici. Vidio sam solidarnost svih nas. Vidio sam liječnike koji premještaju krevete i prebacuju pacijente, koji umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Vidio sam medicinske sestre sa suzama u očima jer ne možemo spasiti sve pacijente. Nema više smjena, rasporeda. Društveni život za nas je obustavljen - dodao je talijanski liječnik.

Drugi liječnik, dr. Christiano Salaroliji, je za  "Corriere della sera", izjavio kako su u bolnici u Bergamu došli u situaciju da moraju birati koga će spasiti. Kako kaže, odlučuje se prema dobi pacijenta, njegovu općem zdravstvenom stanju i šansama da preživi.

11.37 - Austrija provodi zdravstvene mjere na granici s Italijom 

Austrija je od utorka postrožila zdravstvene mjere talijanskoj granici, a svoje je državljane upozorila da ne putuju u susjednu Italiju, pošto je Rim nametnuo karantenu širom Italije. 

11.19 - Predsjednik Europskog parlamenta u karanteni nakon što je početkom ožujka boravio u Italiji

David Sassoli, predsjednik EU parlamenta, objavio je kako će u naredna dva tjedna svoju dužnost obavljati kod kuće jer je proteklog vikenda boravio u Italiji. 

11.08 - British Airways otkazao sve letove prema Italiji

Britanska aviokompanija prisiljena je otkazati letove prema Italiji. Ta sigurnosna mjera trajat će do 4. travnja, a osim njih, letove su otkazale aviokompanije Wizz Air i Norwegian, kao i EasyJet. 

Ukoliko se pojave i najmanji simptomi korona virusa - građani moraju ostati u svojim kućama. Velika Britanija trenutno je u prvoj, od četiri faze obuzdavanja širenja virusa. Preko 25.000 ljudi testirano je na korona virus, a za njih 319 ispostavilo se da su pozitivni, troje ih je umrlo. 

10.56 - U SAD-u alarmantno stanje, petnaestero zaraženih umrlo u roku nekoliko sati bez ijednog simptoma 

Sve se to dogodilo u centru Life Care u Kirklandu, epicentru korona virusa u Washingtonu. Još uvijek se nadgledaju na deseci zaposlenika koji su zaraženi, a osoblje bolnice moli za pomoć.
U SAD-u je trenutno 729 zaraženih korona virusom, a 26 njih je preminulo. 

10.43 - Češka u panici, zatvorila škole ali fakulteti nastavljaju s radom 

Nakon potvrđenog 31 slučaja, vlasti su odlučile zatvoriti sve osnovne i srednje škole, no fakulteti će i dalje normalno nastaviti s radom. Zabranjena su i sva javna okupljanja za više od stotinu ljudi. 

10.30 - Prvi slučaj zaraze i u Sjevernom Cipru, zaražena 65-godišnja Njemica

Njemica je boravila na Cipru kao turistkinja te je bila u grupi od 30-ak ljudi koji su prevezeni u grad Famagusta u hotel koji je stavljen u karantenu. 

Zdravstveno stanje oboljele je stabilno. 

10.06 - Na Filipinima još 9 zaraženih, ukupan broj skočio na 33 

U ponedjeljak je Ministarstvo zdravlja objavilo da se broj oboljelih od korona virusa popeo na 33, dok je noć prije bilo zaraženo 24 ljudi. 

9.53 - Nakon četvrtog potvrđenog slučaja korone, Malta stopirala sve putničke linije s Italijom

Malta je zaustavila sve putničke linije s Italijom, najbližom susjedom i glavnim izvorom hrane i druge robe. Suspendirani su svi letovi između otoka i Italije, a dnevni trajektni promet između Malte i Sicilije bit će ograničen samo za lijekove i terete. 

Prvi tri slučaja korona virusa na Malti dogodila su se u obitelji koja je putovala u Italiju i vratila se preko Rima. 

9:34 - Gorio zatvor Dozza u Bologni, zatvorenici se pobunili zbog ograničenja posjeta

Brojni zatvorenici, njih čak 800 u zatvoru Dozza, pobunili su se protiv sigurnosnih mjera koje prvotno ograničavaju posjete zatvorenicima. 

Zatvorenici namjerno potpaljivali vatru, a vlasti su poslale još 350 policajaca kako bi uspostavili mir u Dozzi.

Neredi su izbili i u drugim kaznionicama diljem Italije, uključujući Milano, Modenu i Paviju. 

 

9.13 - Na Dolcu postavljene upute za sprječavanje širenja korona virusa

Na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici Dolcu, na svaki zatvoreni ulaz postavljene su službene upute za prevenciju širenja korona virusa.

9.06 - Dva nova slučaja korona virusa u Srbiji, broj oboljelih porastao na četiri 

U utorak su testirani uzorci petero ljudi, od kojih su dva pozitivna, a tri negativna. Kako piše Blic.rs, riječ je o dvije žene koje su državljanke Srbije. 

Vlada je odredila privremenu zabranu dolaska ljudi iz žarišta korona virusa, a svi će srpski državljani koji se vraćaju iz tih zemalja, morati biti u samoizolaciji na 14 dana. 

8.48 Donald Trump nije testiran na korona virus 

Nakon što je bio u kontaktu s petero kongresnika koji se nalaze u samoizolaciji jer su bili u doticaju s osobom koja je pozitivna na Covid-19, američki predsjednik Donald Trump nije testiran na korona virus.  

Njegova glasnogovornica Stephanie Grisham rekla je kako nije obavio test je nije imao dulji bliski kontakt s bilo kojim potvrđenim pacijentom oboljelim od Covid-19 niti je imao bilo kakve simptome. 

7.42 - Pogledajte kartu - kako se širi korona virus 

Prema najnovijim podacima, korona virus prisutan je u 115 zemalja, zaraženo je 114.452 ljudi. Od korona virusa je do sad umrlo 4.026 pacijenata, a potpuno se oporavilo njih 64.166. 

Najviše zaraženih i dalje ima u Kini gdje je više od 80.000 ljudi zaraženo, a zatim u Italiji s 9.172 te Južnoj Koreji u kojoj je 7.513 ljudi. Što se tiče smrtnih slučajeva, Kina i Italija su i dalje na vrhu ljestvice, a što se tiče oporavka - nakon Kine slijedi Iran, a tek onda Italija. 

7.10 - Veliki redovi u supermarketima u Napulju 

Nakon što je talijanski premijer Conte najavio zatvaranje cijele Italije, brojni Talijani su krenuli u kupovinu, iako odluka ne utječe na zatvaranje trgovina. Štoviše, trgovački centri, pa čak i restorani i kafići ostaju otvoreni do 18 sati, no obavezni su osigurati ljudima razmak od barem jednog metra i higijenske uvjete. 

Bez obzira na to, brojni Talijani požurili su u veliku nabavku namirnica u supermarkete s noćnim radnim vremenom, a zbog ogromne gužve, morali su čekati u redu da uđu u dućan. 

- Pa vlada virus, a ne glad - rekao je jedan od zaposlenika supermarketa. Osim namirnica, brojni su kupovali i sredstva za dezinfekciju i sapune. 

6.53 - Prvi slučajevi korona virusa u Mongoliji i Panami 

Mongolija je priopćila u utorak da je za francuskog državljanina koji radi u toj zemlji potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Nacionalna komisija za hitne slučajeve objavila je kako je 57-godišnji muškarac, putovao u Mongoliju iz Francuske i prolazio kroz Moskvu. Vlada je identificirala 42 osobe s kojima se pacijent susreo i još 120 pojedinaca koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentom, koji radi za Badrakh Energy u južnoj provinciji Dornogovi i u stabilnom je stanju.

The Grand Canal is seen after the Italian government imposed a virtual lockdown on the north of Italy including Venice to try to contain a coronavirus outbreak, in Venice

Koronavirus je zabilježen i u Panami i to kod 40-godišnje žene.

Neimenovana žena otputovala je iz Španjolske i po dolasku u Panamu u ponedjeljak zatražila je bolničku skrb zbog vrućice i kašlja, rekla je novinarima ministrica zdravlja Rosario Turner dodajući da vlada želi biti transparentna u vezi s tim slučajem.

6.51 - Ograničen pristup svlačionicama 

Četiri sjevernoameričke profesionalne sportske lige priopćile su kako privremeno ograničavaju pristup svlačionicama igrača i "osnovnom osoblju" zbog globalne epidemije koronavirusa koji je utjecao i na sportske događaje u svijetu.

National Basketball Association (NBA), National Hockey League (NHL), Major League Baseball (MLB) i Major League Soccer (MLS) su se prije donošenja ove odluke savjetovali sa stručnjacima za zarazne bolesti i stručnjacima za javno zdravlje.

Chairs are seen outside the closed Caff? Florian after the Italian government imposed a virtual lockdown on the north of Italy including Venice to try to contain a coronavirus outbreak, in Venice

- S obzirom na probleme koji se mogu povezati s bliskim kontaktom prije i nakon utakmica, sve svlačionice i klupske prostorije do daljnjega će biti otvorene samo igračima i osnovnim zaposlenicima timova i momčadi - poručili su. 

6.49 - Rigorozne mjere u Italiji 

Talijani od danas putuju samo na posao ili zbog medicinskih i drugih hitnih razloga. Conte smatra da mjere koje je Italija nedavno poduzela kada je zatvorila Lombardiju i nekoliko provincija - nisu dovoljne. 

- Više nema vremena za gubljenje. Podaci nam govore da bilježimo veliki rast slučajeva zaraze, hospitaliziranih na intenzivnoj njezi i nažalost umrlih. Moramo promijeniti navike i to sada - upozorio je.

A waiter stands by empty tables outside a restaurant at St Mark

Upravo danas na snagu stupaju "strože i jače mjere" koje je Conte najavio, a koje predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, zatvaranje škola svih razina, otkazivanje utakmica nogometnog prvenstva i drugih sportskih događaja... 

POGLEDAJTE VIDEO:

U Hrvatskoj je u ponedjeljak navečer potvrđen i 13. slučaj zaraze korona virusom. Riječ je o muškarcu (40) iz Labina koji je radio na talijanskom skijalištu Alto Adige gdje je nekoliko ljudi zaraženo. 

- Osoba je imala blaže simptome i upućena je na infektologiju u bolnicu. Ta osoba je bila bila u kontaktu s još jednom osobom s istarskog područja koja tamo također radi - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ, Aleksandar Stojanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 373
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21