Obavijesti

News

Komentari 0

Italija još uvijek čeka istinu o krvavom terorističkom napadu kada je ubijeno 85 ljudi...

Italija još uvijek čeka istinu o krvavom terorističkom napadu kada je ubijeno 85 ljudi...
1

Italija u nedjelju obilježava 40. godišnjicu atentata u Bologni, u kojemu je 1980. ubijeno 85 osoba, a ranjeno ih je više od 200, zahtijevajući "istinu i pravdu" o događaju čiji su naručitelji do danas ostali nepoznati

VIDEO

Bomba, koja je eksplodirala 2. kolovoza 1980. u čekaonici željezničke postaje u Bologni usmrtila je 85 osoba, a ranila ih je više od 200. Riječ je o najkrvavijem napadu počinjenom u Italiji u doba Olovnih godina.

"Nama je potrebna istina. Bez istine ova zemlja nema budućnosti. Tražiti istinu znači tražiti pravdu", rekla je na mjestu krvavog događaja Elisabetta Casellati, predsjednica talijanskog Senata.

"Uz obitelji smo žrtava, uz one koji vjeruju u državu, a naši sudovi pokušavaju doprijeti do istine", napisao je na Twitteru šef talijanske vlade Giuseppe Conte.

Dvije su osobe iz terorističke skupine krajnje desnice NAR (Oružane revolucionarne jezgre, neofašisti) osuđene na kazne doživotnog zatvora, a treća, tada malodobna, na 30 godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Italy, Bologna: 85 people killed in attack at railway station August 2, 1980

Ostalmai, a među njima je bilo i pripadnika vojne obavještajne službe, zbog ometanja pravde dosuđene su blaže kazne u trajanju od sedam do deset godina zatvora.

Obitelji žrtava i brojni Talijani vjeruju da su osuđeni teroristi bili tek puki izvršitelji zločina, a oni koji su ga naredili još su nepoznati i nekažnjeni.

Prema riječima Paola Bolognesija, predsjednika udruge žrtava bolonjskog napada, najnoviji rezultati istrage "potvrđuju da su taj strašni napad osmislili pripadnici masonske lože P2 (Propaganda Due), a izvršili su ga članovi NAR-a koje su pripadnici masonske lože P2 zaštitili. Vjeruje se da su oni bili članovi tajnih službi."

Italy, Bologna: 85 people killed in attack at railway station August 2, 1980

"Cilj napadača bio je udar na crvenu Bolognu", smatra Bolognesi. Masonskom ložom P2 tada je predsjedao zloglasni Licio Gelli, koji je umro u prosincu 2015. u dobi od 96 godina. Popis članova P2 obuhvaća 962 imena iz političkih krugova, iz pravosuđa te iz financijskih i vojnih krugova.

Gellijevo ime i ime lože P2 povezani su s gotovo svim skandalima koji su se dogodili u posljednjih 30 godina - od pada banke Banco Ambrosiano, čiji je predsjednik Roberto Calvi godine 1982. pronađen obješen ispod londonskog mosta pa sve do informacija o postojanju tajne antikomunističke paravojne formacije Gladio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1