Obavijesti

News

Komentari 14

Ivan Đikić: Stožer mora preuzeti odgovornost, mora povećati procijepljenosti i pravilne mjere

Ivan Đikić: Stožer mora preuzeti odgovornost, mora povećati procijepljenosti i pravilne mjere

Četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala, rekao je znanstvenik Ivan Đikić

VIDEO

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u programu N1 televizije te govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji. Iz dana u dan broj novozaraženih sve je veći. 

- Trenutačna situacija u Hrvatskoj je opasna za zdravlje građana i ozbiljna za gospodarstvo, školovanje i život građana, posebno tijekom jeseni i zime. Ta opasnost će trajati dok god se budemo ovako neodgovorno ponašali, omalovažavali opasnosti i dok god Stožer ne preuzme odgovornost, poveća procijepljenost i uvede pravilne mjere na vrijeme i počne slati jasne poruke građanima. Ovaj četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala - kazao je Đikić.

Istaknuo je da su građani zbunjeni te da su izgubili povjerenje u Stožer, ali i Vladu.

- Imamo nejasne odluke Stožera i obećanja o nekim smjernicama, ali bez jasnih poteza Vlade, prikrivajući samu ozbiljnost situacije. Odluka Stožera da se zatvaraju škole na način kako je obavljeno jučer je među gorim odlukama koje su donijeli u borbi protiv ove pandemije, gora je čak i od odluke da se uvedu propusnice za kretanje među županijama pred Božić prošle godine koja nije polučila nikakv uspjeh i prekinuta je nakon tjedan dana - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
UŽIVO Baka Branka (83) prima i treću dozu cjepiva protiv korone
UŽIVO Baka Branka (83) prima i  treću dozu cjepiva protiv korone

Komentirao je i izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da je "ključ u rukama građana". 

- Problem je Stožera da premijer tvrdi da neće donositi nikakve nepopularne odluke, pa Stožer onda odugovlači i relativiziraju se ozbiljna upozorenja o opasnoj oluji širenja cirusa. Činjenice da je toliki postotak pozitivnih među testiranima je alarm za bilo kojeg epidemiologa i ne bismo si smjeli dopsutiti da dođemo do stanja takvog proširenog i opasnog širenja virusa unutar populacije. Kada virus potpuno izbjegne kontroli onda se donose ovakve nejasne odluke koje zasigurno neće prekinuti ciklus širenja. To je kao kada idete gasiti ozbiljnu vatrenu stihiju dječjim špricama, a ne profesionalnim kanaderima. Jasno je da će u takvim uvjetima vatra odnijeti ogromne živote. Stoga bih korigirao ministra Beroša. Ključ borbe protiv ove pandemije nije u rukama građana nego je i ključ i odgovornost u rukama Vlade RH - komentirao je.

Kazao je i kako se virus češće i brže prebacuje i na mlade koji obolijevaju s težim simptomima. Tvrdi i kako osobe koje su cijepljene, a izložene toliko visokim dozama virusa, su također ugrožene jer ih njihov imunološki sustav ne može dovoljno zaštiti. Smatra kako je neophodno da Vlada preuzme odgovornost, krene s novim programima te poveća procijepljenost populacije preko 60 posto do kraja godine jer bi početak 2022. mogao biti vrlo neizvjestan s velikim brojem preminulih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji