Obavijesti

News

Komentari 153

Ivan Đikić: 'Ako se Plenković ispriča, vraćam se u Hrvatsku'

Ivan Đikić: 'Ako se Plenković ispriča, vraćam se u Hrvatsku'
1

U velikom intervjuu za Večernji list jedan od naših naistaknutijih znanstvenika otvoreno je progovorio o svojem privatnom životu, ali i politici zbog koe je odlučio napustiti zemlju.

VIDEO

Odluka Ivana Đikića, jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu, da napusti znanstvenu suradnju u Hrvatskoj malo je koga ostavila ravnodušnim, piše Večernji list u velikom intervjuu s Ivanom Đikićem. On je trenutačno na slobodnoj studentskoj godini u Americi, redoviti je profesor na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, a dobitnik je, između ostalog, najvažnije njemačke znanstvene nagrade 'Gottfried Wilhelm Leibniz'. 

Đikić je u intervjuu progovorio o djetinjstvu, odrastanju, studiju, domoljublju, ali i o političkoj situaciji koja ga je nagnala da se povuče iz Hrvatske. 

- Nikada nisam osobno upoznao premijera Milanovića, ali smo jednom razgovarali telefonski. Mogu reći da je u ophođenju bio elokventan i iskazivao samouvjerenost. Po stilu je vrlo sličan sadašnjem premijeru Plenkoviću. Primijetio sam da obojica nisu imala strpljenja saslušati činjenice koje sam im prezentirao, već su imali o toj temi unaprijed formirane stavove porijeklom iz njihova političkog okruženja, izjavio je istaknuti znanstvenik uz naglasak da se u slučaj oko plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića uključio iz moralnih razloga. 

Hrvatima se, kaže, svašta može prodati pod istinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog toga što političari ne rade na obrazovanju građana nego na njihovim podjelama, potpirivanju sukoba iz prošlosti i manipulaciji s istinom i činjenicama. Kad naprave nešto krivo, političari u Hrvatskoj ne žele razgovarati o činjenicama, već pažnju sa stvarnih događaja prebacuju na političke sukobe, tvrdi Đikić. 

Istaknuti znanstvenik osvrnuo se i na uvjete zbog kojih bi razmislio o povratku u Hrvatsku.

- Trenutak kada bi premijer Plenković i rektor Anđelinović javno ili privatno povukli neprimjerene izjave iznesene u žaru javne diskusije za mene bi označio nastavak mog znanstvenog rada u Hrvatskoj. Mislim da ne tražim previše jer se radi isključivo o obrani mog javnog imena, časti, dostojanstva i profesionalnog integriteta. Znanstvenik sam koji se bori za znanstvenu čestitost bez ikakvih političkih ambicija ili veza. Logika je vrlo jasna, ako me premijer za nešto lažno optužuje u Saboru, onda je jasno da u takvoj zemlji ne želim raditi i trpjeti nepravedne uvrede, zaključio je Ivan Đikić u intervjuu za Večernji.  

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.