Obavijesti

News

Komentari 223

Ivan Đikić: 'Plenković je imao potencijal, ali me razočarao!'

Ivan Đikić: 'Plenković je imao potencijal, ali me razočarao!'
1

Eminentni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u svojem se gostovanju u emisiji Nedjeljom u 2 osvrnuo na osobni život, školski sustav, svoj znanstveni rad...

VIDEO

Svoje gostovanje kod Aleksandra Stankovića Ivan Đikić je započeo anegdotom iz djetinjstva kada je dobio prvu ocjenu u prvom razredu. Doni je, naime, jedinicu, jer je prepisao tuđu zadaću. Učiteljica mu je tada rekla da je njegovo neznanje veće od tuđeg znanja i to je misao koja ga je vodila kroz cijeli život na putu da postane vrhunski profesionalac i znanstvenik. 

Đikić danas vodi dva laboratorija, jedan u Njemačkoj i drugi u SAD-u. Kaže kako ga je preseljenje u Kaliforniju kreativno preporodilo, baš kao i njegovu obitelj, posebice djecu. 

Mladi u Hrvatskoj više ne vide budućnost

- Kada su me mladi znanstvenici iz Hrvatske kontaktirali prije deset godina, oni su dolazili na kratko, na nekoliko mjeseci. Danas žele otići za stalno. Mladi više ne vide budućnost u Hrvatskoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moj jedini apel premijeru i oporbi je da znanost i školstvo budu depolitizirani. U cijeloj povijesti smo imali samo nekoliko dobrih ministara, ali oni su kratko potrajali. Naš obrazovni sustav ne postoji, preživljava samo zbog enormnog truda učitelja i profesora. Kad bi se politika maknula iz obrazovanja, kroz dva mjeseca bi imali obrazovni sustav na svjetskoj razini. 

- Trebamo dati učenicima više prostora da se angažiraju i razvijaju sebe i tu ćemo shvatiti da je obrazovanje zabavno. Obrazovni okvir mora omogućiti djeci da čitaju. Ako netko pročita jednu Marulićevu knjigu i u njoj uživa, više će rezultata imati nego da pročita njih deset na silu...

- U Hrvatskoj su mladi i obrazovni sustav politički poligon ideologija. Moj jedini apel premijeru i oporbenim strankama je da prihvate da obrazovanje i znanost moraju biti depolitizirani. Dolaze ministri i smjenjuju se, njihova jedina uloga je politikantstvo. Bilo je nekoliko ministara koji su znali što rade, ali su brzo smijenjeni.

O Barišiću i plagijatorima u vlasti

- Jako sam razočaran ponašanjem premijera Plenkovića. Iako je pokazivao određeni potencijal, na ključne je pozicije za znanost i školstvo stavio potpuno krive ljude. Ja sam zvao Plenkovića i upozorio ga da plagiranje mora imati nultu stopu tolerancije. Iako je dokazano da je Barišić napravio plagijat, kod nas se ništa nije dogodilo. On je trebao dati ostavku i očekivao sam od Plenkovića da će ga maknuti. Ta relativizacija znanosti je pogubna, posebice za odgoj djece. 

- Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi - po broju dokazanih plagijatora u vlasti. To je nedopustivo za jednu modernu državu. 

Hrvati i nezadovoljstvo 

- Kada u Zagrebu sjednem na kavu u Teslinoj ulici, i mladi i stari oko mene samo se žale. Sjede na kavi i žale se. Za nekoga tko želi nešto postići u životu to je samo gubljenje vremena, zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!