Obavijesti

News

Komentari 4

Ivanka Ercegović: Nama u Splitu nedostaje 595 sestara, ne mislim da imamo lošije uvjete

Ivanka Ercegović: Nama u Splitu nedostaje 595 sestara, ne mislim da imamo lošije uvjete

Ovo je dobra odluka za pacijente, kad netko traži sporazumni otkaz on sutra može prestati s radom, a ako je otkaz, onda postoji otkazni rok koji je Zakonom o radu predviđen na 30 dana, kazala je Ercegović

VIDEO

Ivanka Ercegović, glavna sestra KBC-a Split za 24sata je komentirala odluku ravnateljstva bolnice kojom se zabranjuje medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama da daju sporazumni otkaz ugovora o radu, zbog kako navode, nedostatka sestara.

- Odluka o zabrani sporazumnog otkaza ugovora o radu ne znači da netko ne može napustiti bolnicu već da ne može dati sporazumni otkaza jer nam kadrovska služba ne pristaje da dajemo sporazumne raskide ugovora o radu. Imamo veliki nedostatak medicinskih sestara i to se kosi jedno s drugim, ispalo bi da smo potpisivanjem sporazumnog prestanka ugovora o radu suglasni s tim da nam sestre odlaze, iako nam nedostaju. Ovo je dobra odluka za pacijente, kad netko traži sporazumni otkaz on sutra može prestati s radom, a ako je otkaz, onda postoji otkazni rok koji je Zakonom o radu predviđen na 30 dana - kazala je glavna sestra KBC-a Split Ivanka Ercegović za 24sata.

'Ovom odlukom želimo postići bolju organizaciju'

Na pitanje kakve su otkaze medicinske sestre u njihovoj bolnici davale, kaže da je bilo i sporazumnih otkaza kao i otkaza ugovora o radu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad u sporazumnom otkazu ugovora netko napiše da želi prestati raditi, on može napisati da već sutra želi prestati s radom, a ako date otkaz ugovora o radu onda mora odraditi otkazni rok za vrijeme kojeg se mi nastojimo organizirati. Nitko nikome ne zabranjuje da da otkaz, a mi smo imali i sporazumnih i otkaza, sve zavisi o pojedincu - kazala nam je.

Na pitanje što se želi postići ovakvom odlukom, istaknula je kako se namjerava postići da za vrijeme otkaznog roka organiziraju službu i zadovolje potrebe pacijenata.

'Dugi niz godina provodila se politika nezapošljavanja'

- U našoj bolnici je kroničan nadodatak medicinskih sestara i tehničara, više nego u drugim bolnicama. Po normativima i standardima nedostaje nam 595 sestara. Ne odlaze one u zadnje dvije tri godine već u zadnjih 10-ak godina nemamo dovoljno sestara. Stalno raspisujemo natječaje i tražimo nove sestre, ali sestara nema na tržištu - kazala je.

Na pitanje kako komentira činjenicu da KBC Split ima najveći nedostatak sestara te radi li se o tome da su lošiji uvjeti u njihovoj bolnici, navela je kako ne misli da je u tome problem.

- Kod nas nisu lošiji uvjeti rada nego u drugim hrvatskim bolnicama, već zna se koliko imate ugovorenih kreveta, koliko sestara, morate imati određeni broj osoblja. Neke sestre imaju veći broj prekovremenih sati, neke ih nemaju, a neke imaju u dozvoljenim okvirima od 180 sati godišnje. Čini mi se da se dugi niz godina provodila politika nezapošljavanja, prije 15-ak godina je bilo sestara, ali sad ih nema na tržištu - kazala je na kraju.

Problem je što se i danas upisuje premalo učenika u srednje medicinske škole, za razliku od prije. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu