Obavijesti

News

Komentari 237

Sanader s gnušanjem odbacio optužbe da je bio ratni profiter

Sanader s gnušanjem odbacio optužbe da je bio ratni profiter
22

Ivo Sanader kaže da se tad borio za Hrvatsku i bio pukovnik. Odvjetnica Sloković kaže da i dalje ne hoda bez štake. Još ide na terapije, ali noga mu je malo bolje

VIDEO

Posljednja informacija
15.40 Sanader, kojeg se moglo vidjeti na izlasku sa suda, bio je u tamnom odijelu i bijeloj košulji. Otežano je hodao uz pomoć štake. Odvjetnica Jadranka Sloković rekla je kako je Sanaderu noga bolje, ali da ide na terapije i ne hoda bez štake. Kaže da je pio antibiotike i išao na terapije, te da mu noga još nije dobro. 

- Uskok si dopušta puno više, nego za što imaju ovlasti - rekla je Sloković. Kaže da su se u spisu pojavili iskazi ljudi koji nisu saslušani u istrazi, već nakon završetka istrage, što je, smatra, potpuno neuobičajeno. Nije sigurna hoće li Sanader imati pravično suđenje. Dodaje da će obrana imati težak posao jer su, kaže, i mediji protiv njih te se svašta iznosi.

15.30 Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako nisu imali velikih iluzija te da sud nije prihvatio njihove zahtjeve u odnosu na ratno profiterstvo i stupanje zastare. 

- Velika je nelogičnost tužiteljstva koje tvrdi da je Sanader iskoristio ratno stanje i loše stanje na financijskom tržištu - rekao je Prodanović i dodao da bi logično bilo da se banci, koja dolazi na novo tržište, daje provizija, a ne obrnuto. Dodao je da se sudu obratio i Sanader koji je s gnušanjem odbacio ikakvu pomisao da bi bio ratni profiter i da se u to vrijeme borio za Hrvatsku te imao čin pukovnika te da nikako ne dolazi u obzir da bi iskoristio ratno stanje za profiterstvo. 

Prodanović dodaje da je tužiteljstvo za tim posegnulo kako bi ga mogli optužiti. 

15:10 Tužiteljica Uskoka Tamara Laptoš rekla da je vijeće u cijelosti potvrdilo optužnicu za ratno profiterstvo. Spis će dostaviti raspravnom vijeću koje će odrediti pripremno ročište. Oni su zadovoljni jer je optužnica u cijelosti potvrđena. Nije mogla govoriti o čemu se pričalo na sjednici jer je zatvorena za javnost.

13:00 Nešto prije 13 sati na sud su stigli Sanaderovi odvjetnici Goran Suić, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, a za njima je došla i tužiteljica. Odvjetnici su kratko rekli kako će obrana biti borbena. Sanadera nismo mogli vidjeti, jer su ga u sud uveli u kombiju, a kako novinari nisu mogli u sud, moraju čekati kraj rasprave i izjave odvjetnika.

12:45 Kolona koja je oko 12.15 krenula iz remetinečkog zatvora, pred Županijski sud stigla je oko 12.30 sati. Sjednica koja počinje u 13 sati, bit će zatvorena za javnost.

Bivši premijer Ivo Sanader u petak prvi put izlazi pred suce Županijskog suda u Zagrebu. Optužno vijeće odlučivat će o osnovanosti optužnice Uskoka, kojom se Sanadera tereti da je 1995. primio 3,7 milijuna kuna mita provizije od zajma koji je Hypo dao Hrvatskoj.

Saborski zastupnici skinuli su mu u petak imunitet za Hypo i Mol.

Čedo Prodanović je u Dnevniku3 HTV-a rekao da je njihova teza da nije bilo osnova za primjenu zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva jer, kako kaže, ova navodna provizija, kada bi i bila isplaćena nema nikakve veze s ratnim stanjem. Dodao je kako će se Sanader izjasniti da je nevin. 

Sanadera se tereti da je od jeseni 1994. godine do 22. ožujka 1995. godine tijekom Domovinskog rata kao zamjenik ministra vanjskih poslova dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini, u iznosu od sedam milijuna austrijskih šilinga. 

Iznos su mu isplatili nakon što su zaključili ugovor o kreditu između Vlade RH i Hypo banke, koja je Hrvatskoj dala kredit za gradnju veleposlanstva.

Protiv Sanadera je prije tjedan dana podignuta i druga optužnica, kojom ga se tereti da je primio mito kako bi MOL dobio prevladavajući utjecaj u Ini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk