Obavijesti

News

Komentari 10

Iz Dunava izvukli još tri tijela: Je li kapetan kruzera krivac?!

Iz Dunava izvukli još tri tijela: Je li kapetan kruzera krivac?!
26

"Sirena" je nestala s površine i sa sobom na dno Dunava povukla 28 od 35 putnika i članova posade. Svi turisti na brodu bili su iz Južne Koreje, najstariji putnik imao je 70 godina, a najmlađa putnica svega šest

VIDEO

Prošla su gotovo 24 sata, a Budimpešta je i dalje u potpunom šoku. Nikome nije jasno kako se stravična nesreća sinoć na Dunavu, najgora u Mađarskoj u posljednjih 65 godina, uopće mogla dogoditi. Zastrašujuća je brzina kojom je potonuo turistički brod "Sirena", samo sedam sekundi nakon što ih je udario veliki kruzer "Viking Sigyn" točno u 21.05 u srijedu navečer. Uslijedila je panika. Cijelu noć blicala su rotacijska svjetla i čule su se sirene hitne pomoći kako jure kroz Budimpeštu prema trima bolnicama - Uzsoki, Honved i Imre Szent.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:27

"Sirena" je nestala s površine i sa sobom na dno Dunava povukla 28 od 35 putnika i članova posade. Oko dva sata iza ponoći ronioci su pronašli olupinu. Prema posljednjim službenim informacijama kojima raspolaže moj dnevni list Nepszava, sedam tijela je dosad pronađeno i sedam osoba je preživjelo. Za još 21 osobom se traga. Prizori su bili užasni - tijela su plutala rijekom. Jedno je pronađeno ispod Rakoczijeva mosta, drugo u rijeci neposredno blizu autoceste M0, javlja naš mađarski portal "Index". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Snimka užasa: Kruzer od 1000 tona dug 135 metara lomi brod
Snimka užasa: Kruzer od 1000 tona dug 135 metara lomi brod

Neslužbeno - jako male, gotovo pa nikakve su šanse da će spasitelji pronaći još preživjelih. Bilo je neuobičajeno hladno za ovo doba godine u srijedu navečer, temperatura vode nije bila veća od 10-12 Celzija i procjena je stručnjaka da su ljudi mogli izdržati svega par minuta borbe s takvom strujom.

- Ako je temperatura bila desetak stupnjeva, onda bi i najspremniji sportaši pali u hipotermički šok nakon maksimalno desetak minuta, onda počnu otkazivati unutarnji organi - rekao je jedan mađarski stručnjak za moj list Nepszava.

Pokretanje videa...

01:17



Više od 200 ronilaca, policajaca i medicinskog osoblja uključeno je operaciju spašavanja, koja je u srijedu navečer bila iznimno otežana zbog velike brzine toka Dunava između Margaretina mosta i mosta Lanchid, u neposrednoj blizini zgrade mađarskog parlamenta, gdje je došlo do sudara malog turističkog broda i ogromnog kruzera. To vam je inače baš samo srce Budimpešte.

General view shows the tourist vessel Viking Sigyn which was involved in a ship accident that killed several people on the Danube river in Budapest

Svi turisti na "Sireni" bili su iz Južne Koreje, najstariji putnik imao je 70 godina, a najmlađa putnica svega šest. Bio je to peti dan inače devetodnevne riječne ture "Vikinga" kroz Hrvatsku, Slovačku, Češku, Mađarsku, Austriju i Njemačku, koja je završila nezapamćenom tragedijom. U međuvremenu, 38 članova obitelji korejskih turista je na putu za Budimpeštu, a južnokoreanski predsjednik Moon Jae-in je u dogovoru s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom poslao pripadnike spasilačke službe da pomognu u operaciji spašavanja. 

Puno je, međutim, upitnika dan nakon nesreće. Javnost kod nas u Mađarskoj traži odgovore. 

- Bilo je pitanje vremena kad će se nesreća dogoditi - kaže za naš mađarski portal Index jedan kapetan riječnog broda koji je želio ostati anoniman.

Police and fire brigade vehicles are seen on the Danube bank after tourist boat capsized on the river in Budapest

On nije jedini koji tvrdi da u plovidbi Dunavom kroz centar Budimpešte zapravo vlada kaos: rijeka je prekrcana brodovima i voze prevelikom brzinom, kažu stručnjaci. Pa u večeri kad se tragedija dogodila rijekom je istovremeno plovilo ni manje ni više nego 70 brodova! Osim toga, baš niti jedan od putnika na "Sireni" nije nosio pojas za spašavanje. A taj turistički brod navodno je bio star ni manje ni više nego 70 godina, izgrađen je odmah iza Drugog svjetskog rata...

Prema informacijama kojima raspolaže Nepszava, preživjeli su morali čekati više od pola sata dolazak Hitne pomoći i istraga će pokazati tko je kriv, čini se da je u procesu spašavanja bilo ozbiljnih propusta. 

Ship accident on the Danube river in Budapest

U trenucima dok pišem ovaj tekst dolaze nove grozne vijesti. Još tri tijela prema svemu sudeći su pronašli. Oglasio se i gradonačelnik koji traži hitnu zabranu prometovanja kruzerima kroz Budimpeštu, a moj kolega Boris Kalnoky upravo je na Twitteru objavio da bi ukrajinski kapetan broda-hotela, odnosno kruzera, mogao biti osumnjičen za katastrofalnu nesreću.

- Oba kapetana brodova su vrlo iskusni, no za nesreću je evidentno kriv ljudski faktor - rekao je Imre Horvath, tajnik mađarske Udruge brodara. 

Kruzer koji je udario u brod na Dunavu stigao je iz Vukovara
Kruzer koji je udario u brod na Dunavu stigao je iz Vukovara

Što se točno dogodilo u srijedu navečer točno u 21.05 kod mađarskog parlamenta? Pod kojim je okolnostima grdosija od tisuću tona udarila, prevrnula i potopila turistički brod, poslala ga na dno Dunava za samo sedam sekundi, pokazat će istraga. Svakako će ključne biti snimke eksterne "crne kutije" koja snima kretanje brodova rijekom i svaki manevar. 

Ship accident on the Danube river in Budapest
Tijekom popodneva do Margaretina mosta stigao je brod dizalica koji će se koristiti kako bi s dna podigli brod. No kad će to biti nije poznato. Naime, ronioci će prvo morati izvući tijela, a tek tada može krenuti operacija izvlačenja broda.

 

*Novinarka Flóra Garamvölgyi trenutno piše za dnevnik Nepszava gdje uglavnom prati vanjsku politiku. Diplomirala je novinarstvo, a ranije je pisala za Zoom.hu i Magyar Nemzet, ugašen nakon izbora prošle godine. Uglavnom je fokusirana na američku politiku, ali bavi se i temama ljudskih prava i slobode medija.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a