Obavijesti

News

Komentari 1

Iz filma pršti nada i vjera: Kip Gospe je najavljivao slobodu...

Iz filma pršti nada i vjera: Kip Gospe je najavljivao slobodu...
1

Dokumentarac 'Gospa od utočišta', o marijanskom svetištu Aljmaš, kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere prikazuje kako je jedan kip Gospe vjernicima u ratu najavljivao slobodu i povratak

VIDEO

U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika u srijedu, 24. siječnja 2018. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu na Kaptolu, u dvorani Vijenac  s početkom u 19 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Gospa od Utočišta“ redatelja Srđana Segarića.

- Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti toga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak - kazao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, inicijator cijelog projekta. 

ALJMASGM1

Na prošlogodišnjem osmom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu film “Gospa od Utočišta” osvojio je Grand-Prix Festivala, kao i nagradu za najbolju glazbu u filmu.

- U obrazloženju predsjednika žirija Petra Trinajstića za film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnog vjerskog, hodočasničkog filma iz koga pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu film dobio neke metaforičke značajeve dostojne evanđeoskih zapisa - objašnjava Ivanković.

Glazba skladatelja Pere Ištvančića u filmu Srđana Segarića koji priča o povijesti čuvenog aljmaškog svetišta i križnom putu vjernika i njihove Gospe tijekom Domovinskog rata dočarala je svu tragiku, ali i veličanstvenost zbivanja koja se nižu minutama ovoga vrsnog filma prožetog katoličkim iskazima vjere i nade. Ištvančićeva glazba odiše ravnicom, Dunavom i Dravom, ali i opjevava duše ovog našeg vjerničkog puka. Ulaz na premijeru je slobodan.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.