Obavijesti

News

Komentari 35

"Iz Hrvatske je otišao cijeli jedan KBC Osijek ili Rijeka..."

Čak 1300 liječnika je prikupilo dokumentaciju da napusti Hrvatsku, a već ih je otišlo 560 što je isto kao da je Hrvatsku napustio cijeli KBC Rijeka ili KBC Osijek, kaže saborska zastupnica

VIDEO

Saborska zastupnica Mosta i predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, dr. Ines Strenja Linić danas je u Hrvatskom Saboru zatražila stanku na temu Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo, te iznijela poražavajuće podatke o broju liječnika koji napuštaju Hrvatsku. Njih čak 1300 prikupilo je dokumentaciju da napusti Hrvatsku, a već ih je otišlo 560 što je isto kao da je Hrvatsku napustio cijeli KBC Rijeka ili KBC Osijek.


"Dramatičan je nedostatak liječnika, pa tako treba znati da za 4 godine u mirovinu odlazi 15% liječnika čime će i u ovoj situaciji nedostatka liječnika opstojnost zdravstvenog sustava kakvog danas poznajemo, biti ozbiljno ugrožena. Da nas nedostaje, dovoljno govori podatak da su liječnici prošle godine odradili 3,5 milijuna prekovremenih sati što je za mnoge bilo puno više od dozvoljenih 180 sati godišnje prekovremenih i da paradoks bude još veći inspektori rada su neke od njih prijavili za prekršaj, a da ti itekako opterećeni liječnici nisu radili prekovremene u bolnicama, cjelokupne djelatnosti bi stale", istaknula je Ines Strenja Linić.


Osim toga ističe: "Liječnici su nosioci zdravstvene djelatnosti, a jedini legitimni predstavnici u pregovaračkom procesu o uvjetima rada i svim drugim pravima je Hrvatski liječnički sindikat. Na žalost za pregovaračkim stolom s Vladom neće sjediti što je još jedan pokazatelj kako se Vlada odnosi prema njima". 


Naime, Strenja Linić smatra da je nužno mijenjati Zakon o reprezentativnosti sindikata: "U ovom trenutku spremaju se pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, a za pregovaračkim stolom neće biti liječnici, već predstavnici medicinskih sestara, spremačica, fizioterapeuta… i to zbog Zakona o reprezentativnosti. Ako vas nema više od 20 posto u toj djelatnosti nemate pravo sjediti za stolom”, pojasnila je Strenja Linić te dodala: "Prema Zakonu o reprezentativnosti treba biti najmanje 20% članova od ukupnog korpusa djelatnika u zdravstvu kojih je 73000. Ukupan broj liječnika je tek 9500 dakle da su čak svi članovi HLS, još uvijek ih nedostaje 1/3."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na kraju izlaganja pozvala ministre da Saboru predlože hitne izmjene tog Zakona.

"Mora se pokazati dobra volja i svjesnost težine situacije u kojoj se sada nalazimo zbog nedostatka liječnika koji predano rade svoj posao. A onda ti isti nosioci zdravstvene djelatnosti trebaju dobitnu mogućnost i da pregovaraju o uvjetima svoga rada", zaključila je Strenja Linić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer