Obavijesti

News

Komentari 2

Iz HUB-a nitko nije došao: 'To je pritisak na procese u tijeku'

Iz HUB-a nitko nije došao: 'To je pritisak na procese u tijeku'
5

Iz HUB-a su u priopćenju istaknuli kako se sudska praksa za zaštitu potrošača, koja bi prema najavi bila bitna tema konferencije, može odnositi na niz tekućih sudskih postupaka

VIDEO

Pitanja koja je otvorila Udruga Franak imat će puno širi značaj od tematike kreditiranja u švicarskim francima, istaknuto je na konferenciji "Sudska praksa za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga, uz osvrt na sadašnje poslovanje hrvatskih banaka", u organizaciji Udruge Franak.

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec je kazao kako se Udruga Franak pokazala vrlo prodornom snagom i kako su pravna pitanja koja je postavljala i koja su se otvarala omogućila Ustavnom sudu da zauzme, unaprijedi i razvije svoja stajališta o nizu načela, jamstava koja naizgled nemaju direktne veze sa samim pitanjem kredita u švicarskim francima, no imat će puno širi značaj za predmete u budućnosti.

Profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Tamar Ćapeta ocijenila je važnim što je u sudsku praksu konačno uplivalo eurosko pravo.

Kazala je kako postoji još jedna potpuno nedotaknuta sudska praksa u raznim aspektima hrvatskog pravnog života koja je izuzetno relevantna, a tiče se sudske interpretacije što znači zahtjev ili načelo djelotvorne sudske zaštite u EU. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ta sudska praksa, kako je kazala, detaljnije razrađuje načelo ekvivalentnosti i načelo djelotvornosti koje u velikoj mjeri organičava i procesna i materijalna pravila koja se primjenjuju u postupcima pred nacionalnim sudovima. Upravo ta sudska praksa je važna za odgovor na pitanje koje su posljedice kolektivne tužbe za tok roka zastare od pet godina, je li taj rok zastare relevantan i je li uopće institut tužbe za povrat relevantan institut za traženje povrata preplaćenih kamata, kazala je.

Na konferenciji je bilo riječi i o sudskoj praksi za zaštitu potrošača iz odvjetničkog kuta, ustavnopravnom aspektu prekršajnih postupaka na temelju zakona o potrošačkom kreditiranju itd.

Denis Smajo iz Udruge Franak na početku je istaknuo kako mu je žao što se konferenciji nije odazvala Hrvatska udruga banaka, napominjući kako je najlakše okrenuti leđa problemima, no kako se problemi neće riješiti sami od sebe.

Predstavnici Hrvatske udruge banaka (HUB) u četvrtak su priopćili kako su pozvani na konferenciju, no kako na njoj neće sudjelovati, jer je smatraju svojevrsnim pritiskom na procese u tijeku.

Iz HUB-a su u priopćenju istaknuli kako se sudska praksa za zaštitu potrošača, koja bi prema najavi bila bitna tema konferencije, može odnositi na niz tekućih sudskih postupaka koji su u fokusu rada Udruge Franak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a