News

Komentari 0

Iz Kremlja poručili: 'Nadamo se da će turbina za Sjeverni tok 1 ubrzo biti instalirana i spremna'

Iz Kremlja poručili: 'Nadamo se da će turbina za Sjeverni tok 1 ubrzo biti instalirana i spremna'

Europska unija je više puta dosad optužila Rusiju da se služi energetskim ucjenama, dok Kremlj kaže da su problemi nastali kao posljedica sankcija Zapada i zbog potrebe za remontom turbine

Plinska turbina za ruski plinovod Sjeverni tok 1 još nije stigla nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi, no Moskva se nada da će ipak biti ubrzo instalirana, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Europska unija je više puta dosad optužila Rusiju da se služi energetskim ucjenama, dok Kremlj kaže da su problemi nastali kao posljedica sankcija Zapada i zbog potrebe za remontom turbine.

Peskov je ponovno rekao da sankcije uvedene protiv Rusije kompliciraju rad Sjevernog toka 1, koji je zbog procesa održavanja primoran smanjiti opskrbu plinom Europi na samo 20 posto od ukupnog kapaciteta.

Gazprom, koji ima monopol na izvoz plina putem plinovoda u vlasništvu Kremlja, kaže da će od srijede protok plina pasti na 33 milijuna kubnih metara dnevno, što znači da će se trenutačna, već smanjena razina opskrbe prepoloviti.

Tvrtka je pojasnila da se, u skladu s uputama agencije za nadzor, rad plinske turbine na kompresorskoj stanici morao obustaviti.

Iz Gazproma očekuju dopremu turbine iz Kanade, gdje ju je servisirala tvrtka Siemens Energy.

"Doista ima nekih poteškoća s tim turbinama. Turbina poslana na remont u Kanadu još nam nije stigla, upravo je na putu i nadamo se da će uskoro stići", rekao je Peskov, dodavši da su evidentirane poteškoće na još jednoj turbini.

"Situaciju ozbiljno kompliciraju ograničenja i sankcije koje su uvedene protiv naše zemlje", rekao je Peskov, kazavši da bi Sjeverni tok 1 bez sankcija normalno radio.

Najčitaniji članci