Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Iz luke u Šibeniku uklonit će brod koji je pun opasnih tvari

Teretnjak u vlasništvu Egipćanina Hijawija napunio je 40. rođendan. Vlasnik je brod opteretio dugovima za popravke i nije platio račune, a brod je ostavio u Hrvatskoj

Hrvoje Jelavić/Pixsell
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Zaplijenjeni stari egipatski teretnjak 'Serine' nakon nasukavanja kod Unija u siječnju 2008. godine ostavljen je  na vezu u šibenskoj luci. Vlasnik broda Egipćanin Jusup Hijawija opteretio je brod dugovima za popravke i nije platio račune, a brod  je ostavio u Hrvatskoj. 

Teretnjak je napunio 40. rođendan, pun je opasnih supstanci i jedino ga vrijedi prodati u staro željezo. Svojedobno je šibenska Lučka uprava odbila dati suglasnost za privez broda u Šibeniku, ali je to naloženo iz Ministarstva mora. Sada je to isto Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za uklanjanje Serine iz šibenske luke.

- Podsjećamo, motorni brod "Serine" u vlasništvu je brodara ANOMYO MARITIME CO.S.A koji nije postupio po rješenju o uklanjanju koje je donijela Lučka kapetanija Šibenik. Troškove otklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora i održavanja broda u šibenskoj luci u plovnom stanju snosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Do sada je s broda je uklonjeno i zbrinuto 96 tona zauljenog opasnog otpada, no na njemu se nalazi još oko 800 tona kalcinirane sode u otvorenim skladištima. Odabrani ponuditelj mora osigurati sve preduvjete kako bi se uklanjanje obavilo na siguran način, u cilju zaštite okoliša i sigurnosti plovidbe - priopćili su iz Ministarstva mora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message