Obavijesti

News

Komentari 31

SDP više nije najjača oporbena stranka u Saboru: 'Ostalo je tek 'partija', i to u najgorem smislu'

SDP više nije najjača oporbena stranka u Saboru: 'Ostalo je tek 'partija', i to u najgorem smislu'
5

Predsjednik novog Kluba bit će Domagoj Hajduković, koji je istaknuo kako nakon 20 i više godina u SDP-u ovo nikome nije bila laka odluka. Klub socijaldemokrata s 18 zastupnika bit će drugi najjači u Saboru

VIDEO

SDP se raskolio na dva dijela, a Sabor dobio i 15. Klub zastupnika. Izbačeni SDP-ovci i oni koji su se pobunili protiv odluka šefa SDP-a Peđe Grbina osnovali su svoj Klub - Klub socijaldemokrata, a imaju i više zastupnika nego SDP-ov.

POGLEDAJTE VIDEO

SDP je pao na 14, a Klub socijaldemokrata brojat će ih 18 i tako postati drugi najveći saborski Klub, odnosno najveći oporbeni.

Plenković otvara šampanjac dok prati rasulo u SDP-u, raspad DP-a i kadrovske afere u Možemo!
Plenković otvara šampanjac dok prati rasulo u SDP-u, raspad DP-a i kadrovske afere u Možemo!

- Nikome od nas nije bila namjera osnivanje novog Kluba nego je riječ o iznuđenoj situaciji u kojoj smo se našli, a da bismo osigurali normalan rad i izvršavanje misije i postojanja kojeg imamo kao zastupnici. Svi mi u novom Klubu smo dobili povjerenje na programu SDP-a, svi smo na ovaj ili onaj način sudjelovali u izgradnji socijaldemokratskih politika i formiranja programa SDP-a, tako da oko našeg ideološkog opredjeljenja nema nikakve dvojbe - poručio je Davorko Vidović, jedan od izbačenih SDP-ovaca.

Zagreb: Isključeni zastupnici SDP-a osnovali su novi Klub zastupnika

Ne sjeća se, naglasio je, da se ovako nešto dogodilo, ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

- Da najveća oporbena stranka samu sebe detronizira s mjesta vodeće oporbene stranke. Ne pamtim da je ikada ijedno vodstvo neke političke stranke samo sebe destruiralo i stavilo se u marginalnu poziciju u odnosu na ono što su birači kazali na izborima - poručio je Vidović naglasivši kako će ovaj Klub biti najjači oporbeni klub.

- Ono što mi želimo je pokazati da se na dobar, kvalitetan način mogu prezentirati politike i program na kojem smo dobili povjerenje. U njemu su bivši ministri, bivši potpredsjednici stranke, načelnici, gradonačelnici, ali i mladi kolege koji su se iskazali. Izradili smo sve potrebne dokumente za osnivanje Kluba, uz 18 potpisa, i tijekom dana Tajništvu Sabora ćemo predati sve što je potrebno da od ponedjeljka djelujemo kao Klub socijaldemokrata - rekao je.

Što nakon velike čistke u SDP-u? Otpisani će biti jači od Grbina: 'To je genocid nad članstvom'
Što nakon velike čistke  u SDP-u?  Otpisani će biti jači od Grbina: 'To je  genocid nad članstvom'

Predsjednik novog Kluba bit će Domagoj Hajduković, koji je istaknuo kako nakon 20 i više godina u SDP-u ovo nikome nije bila laka odluka.

Zagreb: Isključeni zastupnici SDP-a osnovali su novi Klub zastupnika

- Nije mi žao nijednog trenutka, nijedne minute, nijedne prehlade od stajanja na štandovima, boreći za ono što je SDP, bojim se, bio, ali više nije. SDP je uvijek bio stranka koja je postavlja nove, progresivne demokratske standarde, a sad, usudio bih se reći, postavlja nove nedemokratske standarde. Ne možemo prihvatiti biti dio takvog kluba i takve stranke - poručio je.

Najavio je da će se sada glas 'pravih socijaldemokrata' čuti u Hrvatskom saboru i javnosti i da će raditi ono za što su ih građani birali. Upitan očekuje li saborske funkcije za svoj Klub, s obzirom na to da su sada najveći oporbeni u Saboru pa mogu dobiti mjesto potpredsjednika Sabora, Hajduković je kazao da nisu razgovarali o tome nego prije svega o radu koji je pred njima.

- Ključno nam je bilo da dobijemo placet za rad, a za dalje ćemo se dogovarati, kadrovska rješenja u ovom trenutku nam uopće nisu bitna - poručio je dodavši da još nisu razmišljali o osnivanju nove stranke.

'Ne možete govoriti o vodstvu kao o luđacima i biti dio SDP-a'
'Ne možete govoriti o vodstvu kao o luđacima i biti dio SDP-a'

Davor Bernardić, također izbačen iz stranke, poručio je da ni iz današnje perspektive ne bi postupio drugačije nego onako kako je kad je bio predsjednik SDP-a pa nije izbacivao iz stranke

- Ovo mi je emotivan trenutak. 23 godine smo gradili ovu stranku kojoj je ideja bila okupljanje i koja je trebala biti utočište svim obespravljenima i slabima. Žao mi je što se ovo dogodilo, no, život ide dalje. Svaki kraj je početak nečeg novog. Nažalost, današnje rukovodstvo stranke nije ni socijalno, još manje je demokratsko, ostalo je samo ono 'partija', i to u onom najgorem, komesarskom smislu riječi. To nije dobro za socijaldemokraciju, koja je Europi i Hrvatskoj potrebnija nego ikad. Mi ćemo se boriti za socijaldemokraciju, za demokratsku zemlju bez korupcije i nastaviti našu misiju – pošteniju, solidarniju i pravedniju zemlju i bolji život naših građana - poručio je bivši lider SDP-a naglasivši kako je njima SDP u srcu.

Zagreb: Isključeni zastupnici SDP-a osnovali su novi Klub zastupnika

- Mi možemo biti izbačeni iz SDP-a, ali SDP i ideja socijaldemokracije nikad neće biti izbačeni iz nas - rekao je dodavši da će Klub socijaldemokrata biti najaktivniji oporbeni klub u Saboru.

Iako, podsjetimo, Bernardić u ovih godinu dana ovog saziva Sabora i nije baš bio aktivan u sabornici za rješavanje problema građana.

Dodao je da žele politiku vratiti u fokus problema, a to je rješavanje problema građana te kazao da se od današnjeg dana više ne misle baviti ni Peđom Grbinom ni njihovom bivšom strankom nego su okrenuti budućnosti. No, nije otklonio mogućnost suradnje s drugima pa i Klubom SDP-a kada je riječ o dobrim i zdravorazumskim idejama i inicijativama i ako su u interesu građana.

Bauk: U košmaru je loše biti, a je li košmar mogao završiti drugačije, nećemo nikad saznati
Bauk: U košmaru je loše biti, a je li košmar mogao završiti drugačije,  nećemo nikad saznati



Na pitanje zašto on nije predsjednik Kluba, Bernardić je odgovorio da je njegov osobni izbor bio da Hajduković bude šef Kluba jer je svojim dosadašnjim radom pokazao da je dorastao toj funkciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21