Obavijesti

News

Komentari 171

Izbjeglice su mala ili nikakva prijetnja za 48 posto građana

Izbjeglice su mala ili nikakva prijetnja za 48 posto građana
4

Izuzetno veliku prijetnju u izbjegličkom valu vidi 23 posto građana, a 47 posto ispitanika mišljenja je da je Vlada bila djelomično spremna za prihvat izbjeglica

VIDEO

Dnevnik Nove TV je istražio što građani misle o izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Hrvatsku te kako razmišljaju vezano za više od 20 tisuća izbjeglica koje su zadnjih dana ušle na hrvatski teritorij, dok ih je zatim većina napustila Hrvatsku u posljednja 24 sata. 

Istraživanje je provedeno 18.rujna telefonskim putem, na reprezentativnom uzorku od 602 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Na pitanje misle li da je hrvatska Vlada val izbjeglica dočekala spremno, 7 posto ispitanika odgovorilo je da ne zna, dok njih 13 posto misli da je Vlada bila apsolutno spremna. Za njih 33 posto, Vlada je nespremno dočekala izbjeglice, a 47 posto ispitanika mišljenja je da je Vlada bila djelomično spremna.

Treba li Hrvatska zbrinuti izbjeglice, 5 posto ispitanika o ovom pitanju nema mišljenje, dok samo njih 9 posto smatra da ih treba prihvatiti koliko god treba. Da nije trebalo dozvoliti ulazak izbjeglica u Hrvatsku misli 10 posto ispitanika, da ih treba prihvatiti i odmah slati u druge zemlje misli njih 34 posto, dok je njih 42 posto uvjerenja da Hrvatska treba zbrinuti izbjeglice, ali samo u broju za koje ima kapaciteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šest posto ispitanika ne zna odgovor na pitanje čini li Hrvatska za izbjeglice u skladu sa svojim mogućnostima, a isto toliko njih misli da Hrvatska ne čini dovoljno za izbjeglice. Da čini puno, ali može još više misli njih 13 posto, a 21 posto ispitanika mišljenja je da Hrvatska čini za njih i iznad svojih mogućnosti. 54 posto ispitanika misli da Hrvatska za izbjeglice čini u skladu sa svojim mogućnostima. 

Dolazak većeg broja izbjeglica ne predstavlja nikakvu prijetnju - misli 19 posto ispitanika. Da predstavlja ipak manju prijetnju misli njih 29 posto, dok 20 posto ipak u tome vidi veću prijetnju. Izuzetno veliku prijetnju u izbjegličkom valu vidi 23 posto građana. Mišljenje o tome u ovom trenutku nije izgradilo njih 9 posto.  

Vidljivo je da su građani podijeljeni u stavu - za njih 48 posto je to mala ili nikakva prijetnja a za njih 43 posto prijetnja sigurnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a