News

Komentari 1

Izbjeglice traže susret s Papom

Izbjeglice traže susret s Papom

Nevladine organizacije, njih 36, zatražilo je u utorak susret s papom Franjom koji će za vikend posjetiti Atenu i otok Lezbos kako bi ga obavijestile o uvjetima života izbjeglica u Grčkoj

"U svijetu u kojem i dalje traju nemiri i progoni", 36 nevladinih udruga, među kojima Liječnici svijeta i Grčka liga obrane ljudskih prava obraćaju se poglavaru Rimokatoličke crkve nadajući se njegovoj poruci solidarnosti našoj progonjenoj braći", piše u priopćenju.

Izbjeglicama je "potrebna podrška u nastojanjima da dobiju azil", ističu u priopćenju.

Upućuju i na "odgovornost grčke države, koja mora uz pomoć EU aktivno raditi na integraciji izbjeglica umjesto da ih izolira u logorima".

Vlada je u subotu otvorila dva nova logora zatvorenog tipa za tražitelje azila na otocima Leros i Kos u Egejskom moru, a takav model kritiziraju aktivisti za ljudska prava zbog strogih kontrola koje u njima vladaju.

Papa Franjo odlazi od 4. do 6. prosinca u službeni posjet Ateni i otoku Lezbos, koji je jedna od glavnih ulaznih točaka izbjeglica u Europu.

Nevladine udruge zvone na uzbunu zbog sve većeg odbijanja država članica Europske unije da konkretno i učinkovito rade na zaštiti ljudskih života.

Te su organizacije više puta prosvjedovale u Grčkoj zbog uvjeta života migranata i izbjeglica u logorima, zbog sporosti postupaka dodjele azila i navodnih nezakonitih protjerivanja iz zemlje, što vlada u Ateni kategorički poriče.

Najčitaniji članci