News

Komentari 27

Izbjegličkim kućanstvima u RH potrebna pomoć jer im zbog pandemije prijeti beskućništvo

Izbjegličkim kućanstvima u RH potrebna pomoć jer im zbog pandemije prijeti beskućništvo

Solidarni građani do sada prikupili preko 140.000 kuna za jednokratni trošak stanarine i osnovnih životnih potrepština, a potrebno je još 25.000 kuna te nova radna mjesta koja su zbog pandemije izgubili

Unatoč vlastitoj teškoj situaciji zbog posljedica pandemije i potresa, hrvatski su građani još jednom iskazali iznimnu solidarnost. U nešto više od dva tjedna prikupili su 142.330,97 kuna za hitnu pomoć izbjeglicama u Hrvatskoj kojima zbog društveno-ekonomske situacije po drugi put prijeti ostanak bez doma. Kampanju prikupljanja pomoći organiziraju udruga Are You Syrious i Zaklada Solidarna, a do sada je doniralo preko 500 građana te 12 tvrtki i organizacija s prosječnim iznosom donacije od 272 kune.

Prvi je cilj kampanje bio pokriti jednokratne troškove stanarine te nabavke hrane i nužnih životnih potrepština u iznosu od po 3.000 kuna za 40 do tada poznatih izbjegličkih kućanstava u kontinuiranom kontaktu s članovima udruge, a među njima je 45 djece i 65 odraslih. Kako se za vrijeme trajanja kampanje, koja je započela 25. svibnja, javilo još 15 novih izbjegličkih kućanstava u potrebi, organizatori i dalje pozivaju građane da doniraju koliko mogu, kako bi i ovim kućanstvima pomogli da po drugi put ne ostanu bez doma. Osim toga, udruga Are You Syrious i Zaklada Solidarna istovremeno pokušavaju iznaći i dugoročno rješenje te pomoći ovim našim novim sugrađanima u pronalasku novog posla.

Riječ je o ljudima uglavnom iz bliskoistočnih zemalja, kojima su pandemija i potres samo dio niza životnih izazova s kojima se susreću jer su zbog zaštite života i zdravlja morali napustiti svoju domovinu. Prošli su opasan i težak put do Hrvatske i ovdje su bez podrške obitelji i prijatelja počeli graditi novi dom, učiti jezik i raditi. Međutim, zbog pandemije su ostali bez tog teško stečenog i minimalno plaćenog radnog mjesta, uglavnom u najteže pogođenim uslužnim djelatnostima poput ugostiteljstva. Zbog toga nisu u mogućnosti plaćati stanarinu pa obiteljima, uza sve to, prijeti i razdvajanje od djece.  

Informacije o tome gdje i kako uplatiti donaciju mogu se pronaći na mrežnim stranicama areyousyrious.eu. Pomoći se može i kupnjom ulaznice za humanitarno događanje Stand-up za izbjeglička kućanstva koje će se u suradnji sa Studijem smijeha održati 16. lipnja u prostorima kluba Super Super, a moći će se pratiti i putem Interneta.

Najčitaniji članci