Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
37 komentara

Izbor između 155 država: Evo gdje su Hrvati na ljestvici sreće

U samo dvije godine pali smo za 15 mjesta na ljestvici sreće i sad smo se utaborili na 77. mjestu. Najsretnija zemlja na svijetu je Norveška, a najnesretnija Ruanda

Foto: Dreamstime

Hrvati su prosječno dobro raspoloženi, ali zadovoljstvo kvalitetom života moglo bi biti bolje, kaže Andreja Bogdan, klinička psihologinja iz čakovečke bolnice.

U ovogodišnjem UN-ovu globalnom izvješću o sreći Norveška se pozicionirala kao najsretnija zemlja svijeta. Hrvatska je zauzela 77. mjesto u istraživanju kojim se pokušava utvrditi razina sreće u 155 država. Ispitanici su stupanj sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najlošiji a deset najbolji mogući život. Drugoplasirana je Danska, a treći Island. U deset najsretnijih zemalja spadaju i Švicarska, Finska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Hrvatska je s ocjenom 5,29 tri mjesta niže nego prošle godine i čak 15 mjesta lošije u odnosu na 2015. Od susjednih zemalja nasretnija je Italija, na 48. mjestu, a od nas su sretniji i Slovenci (62.), Srbi (73.) i Mađari, koji su na 75. mjestu. Tmurnije je u Crnoj Gori, koja je na 83., te u BiH, koja je na 90. Grci i Portugalci jedini su nesretniji od nas u Europskoj uniji, a najnesretnijih pet država na svijetu su: Ruanda, Sirija, Tanzanija, Burundi i Srednjoafrička Republika, kojima je prosječna ocjena trojka.

- Oko 6% ljudi u Hrvatskoj treba stručno savjetovanje i pomoć, a 2% preplavljeno je problemima s kojima se ne mogu više nositi - kaže Andreja Bogdan na osnovi djelomično obrađenih podataka iz Barometra raspoloženja rađenog u veljači. Odlično je plasirana Kostarika, na 12. mjestu, što pokazuje da za sreću nije potrebno biti ekonomska velesila. Istraživači su istaknuli da je za sreću neophodan novac, ali da u određenom trenutku dodatni novac ne kupuje dodatnu sreću.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message