Obavijesti

News

Komentari 2

IZBORI 2007. god: Tko vam nudi lažna obećanja?

IZBORI 2007. god: Tko vam nudi lažna obećanja?
1

Parlamentarni izbori: Bitka za glasove birača počela je žestokim međusobnim stranačkim napadima. No, dosad se malo čulo o programima

VIDEO

Iako je do službenog početka predizborne kampanje ostalo još nekoliko tjedana, političke stranke su lov na glasove birača počele još prije nekoliko mjeseci. HNS je, primjerice, još početkom godine krenuo u obilazak birača diljem države. HDZ simpatije birača pokušava pridobiti popularnim potezima Vlade jer što široj populaciji pokušava dati što je više moguće povlastica (mirovine, porodiljne naknade, dionice državnih poduzeća). SDP je, nakon šoka zbog bolesti i smrti Ivice Račana, zbio redove i, unatoč brojnim unutarstranačkim trzavicama, ujedinjeno krenuo u povratak na vlast. Naklonost birača pokušavaju steći najavama da će, ako dođu na vlast, ukinuti zakon o nula promila i oporezivati bogate trgovce dionicama.
Međutim, konkretne programske teme stranke su zasad spremile na skrivene kutke svojih internetskih stranica, odakle će ih izvući u jeku kampanje. Zasad stranačkim prostorom, umjesto programa, odjekuju tek oštre kritike i međusobna podbadanja.
U retorici se još koriste stara podjele na “crvene” i “crne”, na nacionalne izdajnike i domoljube iako u puno manjoj mjeri nego prijašnjih godina. Jer birači očekuju da, umjesto pogleda u prošlost, političari konačno sve svoje napore usmjere da građanima ove zemlje stvore budućnost. Zaposleni i nezaposleni, stari i mladi, žele konkretne programe i čvrsta jamstva da će im u godinama koje dolaze biti bolje. Stranka koja ih uvjeri da joj je to primarni cilj ima najbolje šanse za saborsku većinu i mandat u Banskim dvorima. A obećanja tada treba i ostvariti.

KONAČNU POBJEDU DONOSE GLASOVI IZ DIJASPORE?
Nakon što je postao predsjednik SDP-a, Zoran Milanović počeo se zalagati da dijaspora više nema pravo glasa na parlamentarnim izborima. SDP je dosljedno odustao od kandidature u toj 11. izbornoj jedinici iako ima kandidate koji svojim podrijetlom i utjecajem mogu osvajati glasove izvan zemlje (Bandić, Jurčić). HDZ je dijasporu prigrlio kao tradicionalnu izbornu bazu koja je toj stranci donosila mjesta u Saboru. Broj zastupnika u toj jedinici ovisit će o odazivu birača na izbore.

KAMPANJU ZASAD VODILI OKO POREZA NA DOBIT
U svojim dosadašnjim istupima stranački čelnici najveći su naglasak stavili na oporezivanje dobiti od dionica. HDZ je najavio da njegova Vlada u proračun neće uzimati dio od dioničkoga kolača, a SDP se zalaže za porez na kapitalnu dobit za iznose veće od 50.000 kuna, čime bi najviše izgubili oni koji najviše i zarađuju. HNS je naglasio obrazovanje, predstavljajući Varaždin kao idealan model. Konkretnije teme očekuju nas tek u tjednima koji dolaze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer