Obavijesti

News

Komentari 7

Izbori u Francuskoj: Macronova koalicija ima apsolutnu većinu

Izbori u Francuskoj: Macronova koalicija ima apsolutnu većinu
1

Socijalistička stranka i njihovi koalicijski partneri osvojili su između 27 i 49 mjesta u francuskom parlamentu u kojem sjedi 577 zastupnika i kojim su dosad držali većinu

VIDEO

Glavni tajnik francuskih dosad vladajućih socijalista Jean-Christophe Cambadelis podnio je ostavku u nedjelju navečer, nakon objave prvih rezultata parlamentarnih izbora po kojima je francuski predsjednik Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu, istaknuvši kako se "ne može prijeći preko poraza ljevice". 

Socijalistička stranka i njihovi koalicijski partneri osvojili su između 27 i 49 mjesta u francuskom parlamentu u kojem sjedi 577 zastupnika i kojim su dosad držali većinu, pokazuju prve projekcije agencija Kantar Public-onepoint, IPSOS i Elabe, prenosi agencija dpa.

"Ljevica mora započeti novi ciklus", rekao je Cambadelis, istaknuvši kako se najviše brine da su "socijalna država i širenje individualnih sloboda sada dovedeni u pitanje". 

Socijalisti su u dosadašnjem sazivu parlamenta u koaliciji sa zelenima imali 284 zastupnika. Ako budu potvrđene prve projekcije rezultate koje pokazuju da je Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu u francuskom parlamentu, francuski politički krajolik će se iznimno promijeniti. Koalicija predvođena novim francuskim predsjednikom po prvim je projekcijama osvojila 355 mjesta u parlamentu. 

Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen, glavna konkurentica Macronu na nedavnim predsjedničkim izborima, izjavila je u prvim komentarima izbora kako  Macronova stranka ima većinu u parlamentu, no da su njegove ideje "u manjini" u zemlji, a da će se njena stranka boriti za svoje reformske planove.

Le Pen je ocijenila da rekordno visoka apstinencija slabi legitimitet novog parlamenta. Također je ponovila svoju ocjenu kako Macronova stranka i njezini saveznici brane "interese oligarhije".     

Iz krugova bliskih predsjednici Nacionalnog fronta doznaje se da je ona pobijedila na sjeveru zemlje i da će biti zastupnica u parlamentu.

Osim socijalista, velik pad su zabilježili i konzervativci koji su se s njima desetljećima izmjenjivali na vlasti. U dosadašnjem sazivu imali su 226 zastupnika, dok im prvi rezultati u nedjelju daju 125 mjesta. 

Takva velika većina će proeuropskom centristu Macronu omogućiti stvaranje snažne platforme za provedbu obećanja iz kampanje o čišćenju francuske politike, uklanjanju regulacija za koje investitori tvrde da guši tu drugu najveću ekonomiju u eurozoni, te reformirati tržište rada, piše Reuters. 

U francusku Narodnu skupštinu, u kojoj je najčešća dob zastupnika dosad bila između 60 i 70 godina, Macron dovodi zastupnike čija je prosječna dob 43 godine, pisao je uoči izbora The Economist. 

Novi francuski predsjednik kandidate za parlament birao je među 19 tisuća online prijava, a u 525 odabranih polovica su žene i uključuju pojedince iz svih sfera društva, od poduzetnika, učitelja, liječnika, farmera, vatrogasaca i imigranata, do matematičara, pilota i frizera, dodaje Economist.

Čelnica Macronove stranke u pobjedničkom je govoru istaknula da je ovo povijesni rast broja žena u francuskom parlamentu, te da je većina koju su osvojili "prilika za Francusku".  

 Koalicija predvođena francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom osvojila je na parlamentarnim izborima u nedjelju,  prema prvim projekcijama rezultata agencije IPSOS-Sopra Steria, 355 mjesta u parlamentu od ukupno 577, ostvarivši tako apsolutnu većinu, objavili su francuski mediji. 

Dnevne novine Le Monde prenose kako je koalicija Macronove stranke Republika u pokretu (La Republique en marche-REM) i Demokratskog pokreta (MoDem) osvojila 355 mjesta u parlamentu. Konzervativna koalicija predvođena republikancima osvojila je 125 mjesta, dok je socijalistička koalicija osvojila 49 mjesta.

Krajnje lijeva Nepokorena Francuska predsjedničkog kandidata Jeana-Luca Melenchona dobila je 19 mjesta, komunisti 11, a Nacionalna fronta Marine Le Pen 8 mjesta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa