Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Izbori u Hrvatskoj, a BBC izvještava iz Beograda...

AFP prenosi kako Hrvatska u nedjelju glasuje u drugom krugu izbora za trećeg predsjednika kojem će misija biti i integracija zemlje u EU...

D.Marušić/Pixsell
Foto: D.Marušić/Pixsell
9 komentara

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj u nedjelju su popratile sve vodeće novinske agencije. Predstavile su dvojicu kandidata i naglasile kako je u drugom krugu veći odaziv birača. Agencija Associated Press ističe kako se u drugom krugu natječu pravni stručnjak protiv gradonačelnika Zagreba narodnjačke retorike. AP Ivu Josipovića predstavlja kao pravnika i skladatelja klasične glazbe koji je u drugom krugu osvojio dvostruko više glasova od 'popularnog zagrebačkog gradonačelnika'. Reuters primjećuje kako je Josipović i u prvom krugu odnio uvjerljivu prednost nad ostalim kandidatima te kako prema anketama vodi i u drugom krugu. Bandić je u drugom krugu dobio potporu moćne rimokatoličke crkve i mnogih ratnih veterana, piše Reuters. Kažu kako su mnogi Hrvati ostali ravnodušni spram ideologija i kako samo žele bolji život. ANSA, talijanska agencija, prenosi kako je odaziv na glasanje do 11 sati bio dva posto veći nego u prvom krugu. Izvijestili su i o prepiranjima kandidata na sučeljavanjima u protekla dva tjedna. Francuska agencija AFP prenosi kako Hrvatska u nedjelju glasuje u drugom krugu izbora za trećeg predsjednika kojem će misija biti i integracija zemlje u Europsku Uniju. Dodaju i kako su dvojica kandidata iznosila slične programe. DPA, njemačka agencija, bilježi da je do 16 sati odaziv birača veći za četiri posto nego u prvom krugu te da posljednja istraživanja predviđaju pobjedu Ive Josipovića. Austrijska APA podsjeća kako je na izborima 27. prosinca Josipović u BiH bio tek peti, ali kako je u kampanji ostavio jači dojam 'državničkog držanja'.
Itar Tass, ruska državna agencija, izbore percipira u svjetlu hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid te protutužbe koju ulaže Beograd. New York Times kampanju u drugom krugu ocjenjuje dosadnom.

BBC O IZBORIMA U HRVATSKOJ, UŽIVO IZ BEOGRADA
Novinar britanskog BBC o drugom krugu izbora za hrvatskog predsjednika izvještava uživo ispred srbijanske skupštine. Njihov dopisnik iz Beograda utvrdio je kako je drugi krug izbora, veliko finale borba osobnosti, ne ideja, jer hrvatski predsjednik nema velikih ovlasti kazao je novinar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message