News

Komentari 4

Izbori u Njemačkoj u rujnu 2021.

Izbori u Njemačkoj u rujnu 2021.

Njemačka će izići na izbore i birati novi parlament i kancelara 26. rujna 2021., dok se sve više bliži najavljeni odlazak kancelarke Angele Merkel i pitanje njenog nasljednika ostaje širom otvoreno.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier formalno je odobrio datum izbora, obavljeno je u srijedu iz njegova ureda. Ovaj termin prethodno je predložila njemačka vlada nakon konzultacija s političkim strankama i lokalnim čelnicima svih 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Do sada je samo jedna stranka izabrala kandidata koji će je voditi na izborima - Socijaldemokrati (SPD) lijevog centra, na čelu s Olafom Scholzom, koji je trenutno vicekancelar, zamjenik Angele Merkel u koaliciji s njezinim konzervativcima.

Socijaldemokrati, međutim, već godinama gube potporu među biračima, dok su Merkelini Kršćanski demokrati (CDU) najsnažnija stranka u ovoj ranoj fazi ispitivanja rejtinga stranaka, zajedno  sa svojom sestrinskom strankom u Bavarskoj, CSU-om.

Zeleni, koji su trenutno najmanja oporbena snaga u njemačkom parlamentu Bundestagu, nadaju se da će snažno napredovati na izborima nakon niza izbornih dobitaka ostvarenih na lokalnoj i na razini Europske unije. 

Najčitaniji članci