Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izbori u Švedskoj: Desnica sve jača, lijevi najgori u 100 godina

Šveđani su u nedjelju počeli izlaziti na opće izbore na kojima su dva suprotstavljena bloka izjednačena a očekuje se veliki iskorak antimigrantske stranke Švedskih demokrata u utrci za 349 mandata.

60 komentara

Prema posljednjim anketama lijevi blok prevođen Socijanim demokratima premijera Stefana Lofvena ima blagu prednost pred protivničkom četverostranačkom oporbenom koalicijom poznatom kao Savez.

Formiranje vlade neće teći glatko s obzirom na to nijedan blok neće osvojiti većinu u parlamentu.

Lijevi blok koji se sastoji od socijaldemokrata, Zelene stranke i Lijeve stranke ostvarit će oko 41 posto glasova dok će njihova glavna opozicija, blok desnog centra koji se sastoji od konzervativne Stranke umjerenih, Stranke centra, liberala i demokršćana osvojiti oko 37,7 posto glasova. Taj blok na mjestu premijera vidi konzervativnog vođu Ulfa Kristerssona.

Švedski demokrati koji su 2014. osvojili 13 posto glasova a sad bi trebali povećati taj postotak na 17 do 25, ovisno o anketama.

Ultradesne stranke postigle su spektakularne rezultate širom Europe na izborima proteklih godina nakon izbjegličke krize u kojoj je 2015. u Švedsku ušlo 163.000 migranata.

Lofven je svoju stranku u kampanji predstavljao kao zaštitnika švedskog sustava socijalne skrbi i isticao kako je za vrijeme njegova mandata zaposleno najviše ljudi u povijesti. Unatoč tomu, predviđa se kako će Socijaldemokratska stranka, s oko 25 posto glasova, ostvariti svoj najlošiji rezultat u zadnjih sto godina.

Pad popularnosti dio je trenda u kojemu su socijaldemokrati iz svih nordijskih zemalja izgubili svoju tradicionalnu glasačku bazu zbog promjena u klasnoj strukturi i tržištu rada.

Druge su teme bile u centru medijske pozornosti tijekom kampanje, ponajprije imigracije i integracija useljenika, kao i pozadine napada bandi i paljenja automobila u većinski imigrantskim naseljima gradova kao što su Goeteborg i Malmo.

Lofvenova vlada je krajem 2015. postrožila imigracijske zakone nakon velikog priljeva migranata u zemlju. Švedska je tada uz Njemačku i Austriju bila glavna europska destinacija za migrante iz zemalja pogođenih ratom, poput Sirije, Iraka ili Afganistana.

 Uz parlament glasači će odabrati i članove 20 pokrajinskih i 290 općinskih vijeća.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message