Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
299 komentara

Mrak Taritaš stigla Švaljek, i pobjeđuje Bandića u 2. krugu

Novi igrači: Ankete pokazuju da Anka Mrak Taritaš u drugom krugu ima šanse pobijediti sadašnjeg gradonačelnika. Milana Bandića čeka neizvjesna borba...

Foto: Lukunić/Stanzl/Pixsell

Iako bi Milan Bandić u Zagrebu osvojio najviše glasova birača u prvom krugu, to bi mu bilo nedovoljno za direknu pobjedu. U drugi krug s njim ulazi Anka Mrak Taritaš (HNS), tijesno ga pobjeđuje i postaje nova čelnica Zagreba.

Rezultati su to ankete agencije Promocija plus koju su proveli na tisuću birača u Zagrebu od 21. do 24. veljače. Anketu je naručio HNS, pa u stranci imaju razloga za zadovoljstvo.

Politički oponenti obično ne vjeruju anketama koje su naručili njihovi takmaci. No u istoj anketi koju je HNS naručio u studenom, Milan Bandić je bio pobjednik izbora. Na drugome mjestu je bila nezavisna Sandra Švaljek, a tek na trećem Mrak Taritaš.

Posljednja anketa je provedena prije nego što je SDP konačno odlučio stati iza Mrak Taritaš. Po njoj, Švaljek je pala na treće mjesto s 24 posto podrške, a Mrak Taritaš izbila na drugo mjesto i u borbu za drugi krug. HNS je zadovoljan jer je njihova kandidatkinja porasla više od devet posto od studenog.

Anketa je provedena prije nego što je Švaljek predstavila svoj sedmeročlani stručni tim i kampanju u kojoj će isticati da je jedino ona nezavisna kandidatkinja koja može donijeti promjenu Zagrebu.

Bandić je još favorit u prvom krugu s 28 posto podrške, ali i u njegovu stožeru su svjesni da će ovo biti jedna od težih bitaka. U zadnjih osam godina je inače uvijek on bio pobjednik svih anketa za drugi krug.

U ovoj anketi, bez konačne odluke SDP-a da podrži Mrak Taritaš, testiran je kao njihov kandidat Mirando Mrsić, koji je završio na 5,4 posto podrške birača. Bruna Esih, koja još nije potvrdila kandidaturu, je na 5,1 posto. HDZ još nema kandidata, ali je testiran Andrija Mikulić, koji osvaja tek 3,7 posto. Identično ima i Ivan Pernar iz Živog zida.

U bitku za Zagreb jučer se uključio i Most koji će za gradonačelnika kandididirati Marka Sladoljeva. On je vjeroučitelj, saborski zastupnik Mosta i član onog dijela Bad Blue Boysa koji su se borili protiv Zdravka Mamića.

On uopće nije testiran ovom anketom, a u Mostu su uvjereni da će poremetiti postojeći odnos snaga.

- I cijela lista za Skupštinu koju će nositi Sladoljev ponudit će nešto sasvim drugačije od svih kandidata – kaže sugovornik iz Mosta i u šali dodaje: “Bit će to jedina lista s 51 čovjekom od kojih će svi znati reći kaj”.

Izbori za 51 zastupnika u Zagrebu također će biti neizvjesni. Novom čelniku Zagreba treba 26 zastupnika kako bi mirno mogao vladati, no s ovim omjerima snaga teško da će itko bez koalicija uspjeti sastaviti stabilnu vlast.

Prvi krug izbora za gradonačelnika

Anka Mrak Taritaš  26,7%

Milan Bandić 28,1%

Sandra Švaljek 24%

Mirando Mrsić 5,4%

Bruna Esih 5,1%

Ivan Pernar 3,7%

Andrija Mikulić 3,6%

Slaven Dobrović 2,5%

Drugi krug izbora za gradonačelnika

Anka Mrak Taritaš 52,4%

Milan Bandić 47,6%

*telefonska anketa promocije plus na 1000 ispitanika rađena za HNS od 21. do 24. veljače.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message