Obavijesti

News

Komentari 16

Izdao oca, El Chapa i kartel: U kaotičnoj ispovjedi otkrio sve...

Izdao oca, El Chapa i kartel: U kaotičnoj ispovjedi otkrio sve...
5

Ključni svjedok u suđenju meksičkom narkobosu El Chapu, ujedno i sin njegovog partnera Ismaela Zambade Garcie, poroti je do detalja ispričao kako su El Chapo i njegov otac godinama prebacivali tone droge

VIDEO

Na suđenju meksičkom narkobosu Joaquinu Guzmanu, poznatijem kao El Chapo, krajem prošlog tjedna pred porotu je izašao ključni svjedok Vicente Zambada Niebla, poznatiji kao El Vicentillo, sin El Chapovog partnera Ismaela Zambade Garcíe. 

U spektakularnom svjedočenju koje je trajalo pet sati, sin je  pred američkom porotom izdao tatu i razotkrio sve detalje o narkobiznisu kartela, piše New York Times. Danas 47-godišnjak, Vicente je odjeven u plavu zatvorsku odjeću ušao u sudnicu i odmah uputio optuženom El Chapi podrugljivi smijeh.

Vicente Zambada Niebla nods and smiles at accused Mexican drug lord Joaquin "El Chapo" Guzman upon entering the witness box during Guzman
Meksički narkobos El Chapo poroti: 'Neću vas smaknuti...'
Meksički narkobos El Chapo  poroti: 'Neću vas smaknuti...'

Ubrzo zatim, raspričao se do detalja kako su El Chapo i njegov otac prebacivali tone droge na različite lokacije u automobilima, vlakovima, avionima i podmornicama - pa čak i u kamionima u kojima je droga bila sakrivana paketima smrznutog mesa.

Vicente Zambada Niebla takes the witness box at the trial of accused Mexican drug lord Joaquin "El Chapo" Guzman in New York

U kaotičnoj ispovijedi koju je povremeno bilo teško pratiti, Vicente je, skačući s teme na temu, sudu ispričao sve što je znao ne samo o krijumčarskim operacijama po Meksiku, Hondurasu i Belizeu, nego i detalje o dobavljačima, distributerima, tjelohraniteljima, ubojicama, ali i obiteljskim vezama - braći, sestrama i sinovima.

Mjesečno za podmićivanje trošili i do milijun dolara

Rute krijumčarenja, sheme pranja novca, krvave ratove, osobne osvete i davanje milijuna dolara mita... O poslovima i organizaciji kartela, kojeg je Zambada jednog dana trebao preuzeti, iz njegovog svjedočenja sasvim je jasno da zna apsolutno sve i svakog uključenog u biznis. 

Na suđenju je ispričao da je mjesečni budžet njegovog oca za davanje mita bio i do milijun dolara.

Na platnoj listi vojni časnici predsjedničke garde

Primjerice, kartel je generalu zaposlenom u meksičkom ministarstvu obrane za njegove 'usluge' mjesečno davao 50.000 dolara. Vincente je rekao i da je njegov otac pod normalno podmićivao vojne časnike angažirane kao osobna garda bivšeg meksičkog predsjednika Vicentea Foxa

Vincente Zambada Niebla, rođen je 1975. godine u Culiacánu, glavnom gradu savezne meksičke države Sinaloa, gdje je kartel i nastao osamdesetih godina prošloga stoljeća. Kako je njegov otac bio jedan od vođa kartela, Vincente je od djetinjstva pripreman za preuzimanje vodeće uloge obiteljskog biznisa. Još dok je bio dijete, otac vodio na sastanke s drugim članovima, sjedio na dogovorima s kolegama dilerima te podmićenim policijskim službenicima koji su brinuli da roba dođe na mjesto isporuke. 

- Pomalo sam počeo povezivati kako se to radi i malo po malo, postao sam uključen u biznis svojeg oca - rekao je poroti. 

Najskuplje suđenje u povijesti: 'El Chapo', najveći narko boss
Najskuplje suđenje u povijesti: 'El Chapo', najveći narko boss

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. godine El Chapov kartel u SAD prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u vrijednosti od 14 milijardi dolara. 

Suđenje El Chapi počelo je u studenom prošle godine, a do sada je protiv njega svjedočilo sedam njegovih bivših suradnika. Ali ni jedan od tih svjedoka nije imao toliko detaljan uvid u operacije krijumčarenja i podmićivanja kao Vicente. 

Uspon kroz hijerarhiju kartela uključivao je različite zadatke i zaduženja - od prenošenja informacija pa da voditelja operacija. kako su godine prolazile, Vicente je postao jedna od osoba najvećeg povjerenja svojeg oca. Bio je zadužen za isporuke kokaina iz Kolumbije u Meksiko, pa diljem Sjedinjenih Država, u gradove poput Chicaga i Los Angelesa.

Vicente je uhićen u Meksiko Cityju 2009. i izručen je Chicago 2010. godine. Nakon uhićenja, trebalo mu se suditi u Chicagu pod optužbom krijumčarenja tona droge dok je radio s ocem kao njegova desna ruka.

Assistant U.S. Attorney Amanda Liskamm questions Vicente Zambada Niebla at the trial of accused Mexican drug lord Joaquin "El Chapo" Guzman in New York

Sporazum s DEA-om?

Uoči početka suđenja, njegovi odvjetnici su iznijeli šokantnu informaciju - počeli su tvrditi da je Vicente godinama tajno radio kao špijun za američku DEA-u, i to na način da je odavao informacije o poslovanju konkurentskih kartela u zamjenu za svojevrstan imunitet - njega i njegov biznis DEA je navodno obećala ostaviti na miru. Iako su američke vlasti priznale da se Zambada u nekoliko navrata sastao s američkim saveznim agentima, dugo su poricali da je postojao bilo kakav sporazum između dvije strane. 

U nedavnoj presudi suca Briana M. Cogana, donesena je i odluka da se tvrdnje Zambade o suradnji s DEA-om ne smiju spominjati na suđenju El Chapi. 

Vicente je na kraju priznao krivnju na optužbe o švercu droge na tajnom postupku u Chicagu 2013. godine. Posljednjih pet godina čeka da ga pozovu na sud pa da ispriča svoju priču. I to je konačno učinio prošlog četvrtka, pa je tako poroti priznao kako je planirao i bijeg iz zatvora El Chapinog brata helikopterom, no to se nije dogodilo jer je El Chapin brat Arturo Guzman u međuvremenu ubijen.

Šverc kokaina, politika i državne firme

Još jedan fantastičan detalj sa suđenja je njegova tvrdnja kako se Vincente 2007. godine sastao s visoko rangiranim političarima i upravom meksičke državne naftne kompanije Pemex i s njima dogovarao plan da se 100 tona kokaina preveze njihovim tankerom

Ipak, u fokusu svjedočenja bio je njegov otac. 

Na jedno od prvih pitanja koje mu je tužiteljstvo postavilo: 'Od čega živi vaš otac?', Vicente Zambada je izjavio: 'Moj otac je vođa kartela Sinaloa'

Njegov otac Ismael Zambada je u bijegu, a njegovo ime je i dalje na listi najtraženijih kriminalaca američke DEA organizacije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag