News

Komentari 14

Izetbegovića zbunjuju Čovićeve izjave oko članstva u NATO-u

Izetbegovića zbunjuju Čovićeve izjave oko članstva u NATO-u

Čović daje pomalo kontroverzne izjave, da želi relaksaciju i popravak odnosa, a onda da ovakvu izjavu, rekao je u četvrtak Bakir Izetbegović

Predsjednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u četvrtak kako predsjednik HDZ BiH Dragana Čovića mora prestati davati izjave koje zbunjuju te ostavljaju dvojbe oko toga jesu li on i njegova stranka za to da BiH nastavi put ka članstvu u NATO-u.

Nakon što je Čović u srijedu izjavio kako bi novo Vijeće ministara BiH trebalo biti odmah uspostavljeno te da taj proces ne bi smio biti uvjetovan bilo čime pa ni usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) na čemu inzistira SDA, Izetbegović mu je dan kasnije poručio kako je zbunjen takvim istupima.

- Čović daje pomalo kontroverzne izjave, da želi relaksaciju i popravak odnosa, a onda da ovakvu izjavu - kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Potvrdio je ipak kako će se razgovori između SDA i HDZ BiH nastaviti i to narednog tjedna a na dnevom redu trebao bi biti upravo proces uspostave vlasti te provedba reformi.

- Jedini naš uvjet je da se poštuje ustav i vladavina zakona, što se ne može nazvati uvjetovanjem - kazao je Izetbegović.

Rekao je kako je zapravo HDZ BiH taj koji postavlja uvjete jer traži da se prije uspostave nove vlade Federacije BiH promijeni izborni zakon dok Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodik inzistra na tome da nova vlast na državnoj razini ništa ne radi na približavanju članstvu u NATO-u. Potvrdio je ipak kako se iza pozornice i sada vode pregovori koji bi mogli dovesti do deblokade procesa uspostave vlasti.

- U ovome času se bitne stvari mogu riješiti u Predsjedništvu BiH i tamo traju ti pregovori. To je pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice, savjetnici tri člana Predsjedništva tragaju za kompromisnim rješenjem oko ANP-a i suradnje sa NATO-om i ja mislim da će se tu naći neko rješenje - kazao je Izetbegović.

Najčitaniji članci