Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
40 komentara

'Izgubili smo najvredniji dio ljudi, ugroženi su sustavi'

Izgubili smo najvrjedniji dio dobne strukture, odnosno stanovništva. Obrazovane i mlade, one koji imaju djecu i one koji će imati djecu. Izgubili smo silan trenutni, ali i budući potencijal, rekao je Strmota

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
40 komentara

Povijest se ponavlja. Ono što se očekivalo i demografi će vam potvrditi, a time ne kritiziram ovu Vladu nego sve prošle, da je to peta strategija, lista želja koja se najavljuje u izbornoj godini. To samo po sebi govori. A o ozbiljnosti govori i to da nemamo čak niti izračun te najviše najavljivane mjere delimitiranja roditeljskog dopusta drugih šest mjeseci. To pozdravljam i za to sam se zalagao. To bi bila dobra mjera pomoći roditeljima, rekao je u utorak navečer za RTL demograf Marin Strmota, nekadašnji državni tajnik Ministarstva demografije, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

- Ne treba biti pesimističan. Naravno, izgubili smo reproduktivni potencijal. Jako je teško razmišljati da ćemo preko noći udvostručiti broj rođenih. Tim više što vidimo da i Vlada sada se hvali s nekoliko stotina više rođene djece, što je zanemarivo. Najveći problem je iseljavanje. Sada smo govorili o obiteljskim politikama, no iseljavanje je nešto drugo. Te mjere bi trebalo fukusirati na neke druge stvari. Ljudi u istraživanjima kažu da problem nije samo novčana naknada nego neke druge stvari u državi bi trebalo urediti. Od tržišta rada, pravosuđa, vrednovanja rada i ostalog. Izgubili smo najvrjedniji dio dobne strukture, odnosno stanovništva. Obrazovane i mlade, one koji imaju djecu i one koji će imati djecu. Izgubili smo silan trenutni, ali i budući potencijal. Zbog toga su ugroženi sustavi, a i tržište rada vapi za radnicima. Puno problema se pojavilo uslijed zanemarivanja demografskih problema - rekao je Strmota. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message