News

Komentari 75

Izgubio bitku: S koronom se borio 154 dana, virus u njegovu tijelu mutirao čak 20 puta

Izgubio bitku: S koronom se borio 154 dana, virus u njegovu tijelu mutirao čak 20 puta

Muškarac (45) iz Bostona preminuo je pet mjeseci od postavljanja prve dijagnoze. Imao je autoimunu bolest zbog koje se njegovo tijelo nije moglo boriti protiv zaraze koronavirusom poput tijela zdravih osoba

U proljeće prošle godine 45-godišnjak je primljen u bolnicu u Bostonu zbog infekcije koronavirusom. Liječnici su ga liječili steroidima i otpustili pet dana kasnije. Ali infekcija nije nestala, trajala je 154 dana, prenosi N1.

Primljen je u bolnicu nekoliko puta tijekom sljedećih pet mjeseci zbog ponovne infekcije i teške upale pluća - kazao je liječnik Jonathan Li s Harvarda, koji je pomogao u liječenju muškarca.

Čovjek je pet mjeseci imao živi, rastući virus u tijelu, kaže Li. Pacijent je imao tešku autoimunu bolest zbog koje je trebao uzimati lijekove za suzbijanje imunološkog sustava. Dakle, njegovo se tijelo nije moglo boriti protiv zaraze koronavirusom jednako dobro kao zdrava osoba, piše NPR.

Nakon nekog vremena stanje bi mu se počelo poboljšavati, no onda bi virus ponovno uznapredovao. Kasnije je završio na odjelu intenzivne njege. Preminuo je pet mjeseci nakon početne dijagnoze.

Tijekom pacijentove infekcije, Li i njegovi kolege provodili su eksperiment. Svakih nekoliko tjedana uzimali bi uzorak iz čovjekova tijela i proučavali genom virusa.

Li nije mogao vjerovati što su pronašli.
- Bio sam šokiran - priznaje Li i dodao:  - Kad sam vidio sekvence virusa, znao sam da imamo posla s nečim potencijalno vrlo važnim.

Saznali su da se virus vrlo brzo mijenja u čovjekovom tijelu. Virus se razvio u više od 20 mutacija. Tijekom cijele pandemije znanstvenici nikada nisu vidjeli slučaj u kojemu je covid-19, tako brzo mutirao, prenosi RTL.

Li i njegovi kolege objavili su svoja otkrića u studenom 2020. Otprilike mjesec dana kasnije, pandemija je uznapredovala i ovaj neobični slučaj iz Bostona dobio je na važnosti. Znanstvenici su u novim oblicima virusa pronašli skupina mutacija koja je izgledala nevjerojatno slično mutacijama pronađenim u virusu pacijenta iz Bostona.

Otkako su Li i njegovi kolege objavili svoja otkrića, nekoliko drugih timova izvijestilo je o sličnim slučajevima u kojima se virus brzo razvijao u imunološki oslabljenoj osobi s kroničnom infekcijom koronavirusom, piše N1.

Znanstvenici smatraju da su ta dva fenomena povezana. Nove inačice koronavirusa se pojavljuju kod ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom i uzrokuju kronične infekcije. Drugim riječima, koronavirus koristi dugotrajne infekcije kao mutacijsko poligon. Dok je unutar jedne osobe, virus može isprobava različite kombinacije mutacija i metodom pokušaja i pogrešaka otkriva koje su najbolje u izbjegavanju imunološkog sustava.