Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgubio je pamćenje: Ne sjećam se zločina, poštedite mi život...

SAD: Vernon Madison je osuđen da je 1985. godine ubio policajca  Juliusa Schultea koji je intervenirao zbog obiteljskog nasilja. Nakon toga je pištolj uperio prema svojoj djevojci koja je napad preživjela

13 komentara

Vernon Madison (67) izvršenje smrtne kazne čeka 30 godina. Trebao je biti smaknut 2016. godine, no nakon što je pretrpio moždane udare, njegovi odvjetnici tvrde da se ne sjeća da je ubio policajca i traže da se smrtna kazna za njihovog klijenta ukine.

Vrhovni sud sada mora odlučiti je li zakonito smaknuti čovjeka koji se ne sjeća svojeg zločina. Prema prijašnjim odlukama vrhovni sud je odlučivao da se ne mentalno bolesne osobe smiju smaknuti, ali samo onda kada razumiju što su počinili i za što su kažnjeni.

Madison je osuđen da je 1985. godine ubio policajca Juliusa Schultea koji je intervenirao zbog obiteljskog nasilja. Nakon toga je pištolj uperio prema svojoj djevojci koja je napad preživjela.

Porota je predložila da mu se dosudi doživotna kazna zatvora, no sudac je odredio smrtnu kaznu. 2015. godine Madison je imao prvi moždani udar. Oštetio mu je vid i motoričke sposobnosti. Iduće godine imao je još jedan.

Nakon tog moždanog udara postao je smušen i dezorijentiran. Počeo je gubiti pamćenje. Njegovi odvjetnici tvrde da im je govorio kako će se preseliti na Floridu kada ga puste iz zatvora te misle kako to pokazuje da je njihov klijent pretrpio značajno oštećenje mozga.

Sud u Alabami je onda pozvao vještake, jednog od države, a drugog kojeg su predložili Madisonovi odvjetnici. Njihove izjave su potpuno oprečne.

John Goff, kojeg su unajmili odvjetnici, kaže da se Madison ne sjeća zločina dok Karl Kirkland kojeg je unajmila država Alabama tvrdi kako Madison razumije svoju kaznu. Sud se priklonio Kirklandu i odredio datum smaknuća u svibnju 2016. godine.

No, u međuvremenu ja slučaj završio na vrhovnom sudu koji bi trebao donijeti konačnu odluku, piše Odditycentral.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message