Obavijesti

News

Komentari 240

'Izlazak psihopata slavili su u kafiću! Pa gdje mi to živimo?!'

'Izlazak  psihopata slavili su  u kafiću! Pa gdje mi to živimo?!'
1

Slučaj Daruvarac: 'Mi u politici to moramo javno osuditi, a vi ste morali imati svoj javni istup i osuditi tog psihopata', rekao je šef gradskog SDP-a Antun Novoselović zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću

VIDEO

Na sjednici zadarskog Gradskog vijeća predsjednik gradskog SDP-a Antun Novoselović upitao je zadarskog gradonačelnika Branka Dukića (HDZ) zašto se povodom slučaja Daruvarac nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju. Spočitao mu je i nereagiranje na proslavu puštanja Darka Kovačevića Daruvarca organiziranu u kafiću. Spomenuo je i izostanak Dukićeve reakcije na prosvjede. 

Novi prosvjed zbog Daruvarca: 'Vrijeme je da kažemo dosta!'
Novi prosvjed zbog Daruvarca: 'Vrijeme je da kažemo dosta!'

- Zbog čega se nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju povodom nemilog događaja puštanja psihopata koji je prebio našu sugrađanku? Naš je grad punio medijske stupce danima, a vi se niste oglasili. Sutra opet imate prosvjed, svi su se političari oglasili, a vi niti riječ. Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. Ne bi me začudilo da je ta osoba prijavila skup i zatražila od grada mjesto za slavlje - rekao je Novoselović, a prenosi Dnevnik.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:35

Dukić mu je odgovorio i rekao da su prosvjedi opravdani, no da je Grad u stalnom kontaktu s obitelji žrtve.

- Kao otac triju kćeri i kao gradonačelnik, ne mogu skriti da su građani razočarani tim postupkom. Taj je prosvjed sasvim opravdan. Ja nemam ovlasti sto se tiče pravosuđa, ali mi je drago što je došao ministar. Što se grada tiče, mi smo u stalnom kontaktu s obitelji - kazao je Dukić.

'Tukao ju je svuda, smrskao joj nos, ležala je polumrtva u krvi'
'Tukao ju je svuda, smrskao joj nos, ležala je polumrtva u krvi'

Novoselović je na to dodao da političari moraju javno osuditi taj događaj.

- Mi kao grad moramo barem materijalno pomoći obitelji koja je više puta proživjela traumu. Pitam se u kojem mi to gradu živimo. Mi u politici to moramo javno osuditi, a vi ste morali imati svoj javni istup i osuditi tog psihopata - naglasio je Novoselović.

Božinović: Kao ministar i kao roditelj na to gledam s užasavanjem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je u utorak intervju za Media Servis u kojem se osvrnuo i na slučaj Darka Kovačevića. 

- Kao ministar i kao roditelj na to gledam s užasavanjem. Policija je u ovom slučaju odradila svoj posao i nadalje ga radi - rekao je.

Fejs kafića zatrpan kritikama: 'Opasno po život'

Facebook stranica kafića "Chill Out" u kojem je 13. lipnja djevojka brutalno pretučena, prilično je zatrpana porukama gnjevnih posjetitelja na hrvatskom i engleskom jeziku, te negativnim recenzijama, piše Novi list.  

Prenijeli su neke od njih:

- Vlasnici ovog mjesta su pokušali prikriti brutalno nasilje i pokušaj ubojstva. Nisu pomogli, ni zvali policiju. Ne idem tamo, nikad više.

- Opasno po život.

- Mjesto je bilo poprište kriminalne scene, a vlasnici su pojačali glazbu kad je njihov prijatelj u WC-u tukao djevojku i pokušao je ubiti.

'Nije bilo pritisaka na pravosuđe'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u utorak da od strane politike i bilo kojeg državnog dužnosnika vezno uz slučaj puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca nije bilo pritiska na pravosuđe ni poziva na linč i ponovio da sustav treba poboljšati izmjenama zakona.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se nisu stekli uvjeti za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru, što je izazvalo brojne komentare u javnosti.

Za izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u nedjelju na svom facebook profilu poručila da država koja "nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku" ima ozbiljan problem, Bošnjaković je kazao da i on to smatra. Isto smatram da se ovakav slučaj mora u šest mjeseci završiti i to ničim nije nikakav pritisak ni poziv na linč, kazao je ministar novinarima nakon svečanosti otvaranja projekta unaprjeđenja i modernizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj, vrijednog više od 90 milijuna kuna.

Bošnjaković: Splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati

Za svoje izjave o tom slučaju u sklopu kojih je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku, Bošnjaković je rekao da "sve počinje s tim da ni u jednom koraku nije ušao u neovisnost sudova, državnog odvjetništva". Ponovio je da je zbog tog slučaja sva javnost razočarana s obzirom da sustav nije bio u stanju postupak provesti u šest mjeseci i doći do prvostupanjske presude, neovisno o tome kakva ona bila. Smatra, međutim, da su se dogodio splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati.

Uvjeren je da bi imali nepravomoćnu presudu da nije došlo do bolesti suca, dok je za zahtjevima za izuzećem sudaca koje je koristila obrana rekao da su to zakonom dozvoljeni alati, ali će da će se kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku utvrditi jesu li ta prava potreba u takvoj mjeri, odnosno "može li se to napraviti na način da ne usporavaju postupak".

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao je da po informacijama kojima raspolaže Državno odvjetništvo od neposredno višeg državnog odvjetništva "postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru bilo pravilno". Jelenić je to odgovorio novinarima upitan slaže li se s kvalifikacijom Općinskog državnog odvjetništva da se u tom slučaju radilo o nanošenju teških tjelesnih ozljeda, a ne pokušaju ubojstva.

Jelenić: Trajanje istražnog zatvora ne može biti odlučno za državnoodvjetničku odluku

Da je drukčija kvalifikacija, dodao je Jelenić, onda po zakonu istražni zatvor može dulje trajati, ali trajanje istražnog zatvora "ne može biti odlučno za donošenje odluke zamjenika državnog odvjetnika o kvalifikaciji nedjela".

Objasnio je da se kvalifikacije u svim predmetima donose na temelju činjenica kojima raspolaže državni odvjetnik. Podsjetio je da je Općinsko državno odvjetništvo u roku od mjesec i pol podiglo optužnicu, a o tome koliko je tužitelj cijenio sve okolnosti kao otegotne pokazuje to što je u optužnici predložio kaznu zatvora od pet i pol godina.

„Kad uzmemo u obzir da se za tu vrstu kaznenih djela u pravilu, odnosno u 80-ak posto slučajeva izriču uvjetne osude, dok se u ostalim slučajevima izriču vrlo niske zatvorske kazne onda je vidljivo da je tužitelj ozbiljno shvatio predmet i predložio najveću moguću kaznu”, rekao je Jelenić.

Novinarima je odgovorio da je državni odvjetnik do kraja rasprave ovlašten mijenjati pravnu kvalifikaciju nedjela, bilo na strožu ili blažu.

Turudić: Ovo sigurno nije promocija hrvatskog pravosuđa, ali se takve stvari događaju

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kazao je za slučaj da sigurno nije promocija hrvatskog pravosuđa, ali se takve stvari događaju.

Naglasio je da taj postupak još nije gotov, a može biti dovršen nepravomoćnom presudom „u vrlo brzom roku” s obzirom da je rasprava zakazana za početak siječnja. "Tu je došlo do spleta nesretnih okolnosti, ali sad se opet vraćamo na to da je prvenstveno tome razlog nefunkcionalni Zakon o kaznenom postupku", rekao je.

Turudić je uvjeren da je potrebno donijeti novi zakon, a ne izmjene, jer sadašnji zakon u sebi ima projektirane mogućnosti zlouporabe, prvenstveno od strane branitelja. Po njegovim riječima i sadašnji zakon omogućava da se rasprava u jednostavnijim predmetima brzo nepravomoćno dovrši, ali suci nedovoljno koriste postojeće alate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora