Obavijesti

News

Komentari 15

Izlazne projekcije: Kurz je pobjednik austrijskih izbora

Izlazne projekcije: Kurz je pobjednik austrijskih izbora
1

Izbori su raspisani nakon što je u svibnju ondašnji lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i Kurzov manjinski koalicijski partner Heinz-Christian Strache uhvaćen u golemom političkom skandalu

Austrijski konzervativni čelnik Sebastian Kurz i njegova Narodna stranka pobijedili su u nedjelju na austrijskim izborima s 37,2 posto glasova, no trebat će koalicijskog partnera za sastavljanje stabilne vladu, a krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) doživjela je fijasko nakon korupcijskog skandala, pokazuju projekcije. 

Izbori su raspisani nakon što je u svibnju ondašnji lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i Kurzov manjinski koalicijski partner Heinz-Christian Strache uhvaćen u golemom političkom skandalu. Mladi kancelar Kurz (33) tada je razvrgnuo to partnerstvo i zatražio održavanje prijevremenih izbora. 

Po izlaznim anketama njegov OeVP je dobio 37,2 posto glasova, prema projekciji instituta SORA za nacionalnu televiziju ORF. 

Projekcije se temelje na 46 posto prebrojanih glasačkih listića.

Socijaldemokrati su osvojili 22 posto glasova i zauzeli su drugo mjesto.

Na trećem je mjestu, po projekcijama, FPOe sa 16 posto glasova što pokazuje da je stranka izgubila birače u odnosu na zadnje izbore 2017.

Po izlaznim anketama Zeleni osvajaju 14,3 posto glasova, a liberalni Neos 7,4 posto.