Obavijesti

Promo sadržaj

Iznajmljivači: gostima nudimo više, a posao nije bez rizika

Iznajmljivači: gostima nudimo više, a posao nije bez rizika
1

Bliži se vrhunac turističke sezone. Prošle su godine prihodi od turizma premašili 10 milijardi eura, a turistički promet generirao je 16,9 posto ukupnog BDP-a zemlje.

Kako se hrvatsko gospodarstvo snažno oslanja na turizam, hrvatski se turistički sektor snažno oslanja na male iznajmljivače apartmana i drugog smještaja za turiste, kojih u Hrvatskoj ima gotovo 100.000. Iako njihov posao može biti itekako isplativ, sa sobom nosi i popriličan rizik. Sezonu iznajmljivača poremetiti mogu razne nezgode i eventualna oštećenja na imovini u koju su puno uložili, ali i od koje žive i zarađuju. 

Frane Mrakovičić iznajmljuje luksuzan smještaj nedaleko od Rijeke. Svoje je imanje, kaže, gradio desetak godina i konstantno u njega investirao. “Zato su neki detalji ispali bolje nego što bi bili da smo radili sve na brzinu. Kada radite na brzinu, imate više šanse da s puno toga pogriješite”, kaže gospodin Frane.

Odlučio se na gradnju visokokvalitetnog smještaja zato što smatra da se gostima isplati ponuditi nešto više. Time se može i bolje naplatiti te produljiti sezonu. “Mi smo se dugo razvijali prema masovnom turizmu, gdje je jedino bilo bitno osigurati apartmančić u kojem će se moći prespavati. Da se gosti mogu okupati i sunčati.  Mislim da je budućnost u tome da se gostima ponudi maksimum i da se produlji sezona”, zaključuje Mrakovičić. 

Na pitanje misli li da je više isplativo graditi jeftiniji ili skuplji smještaj, kaže da to nije jednostavno pitanje. “U Hrvatsku, možda zbog prošlosti, često dolaze gosti koji traže jeftiniji smještaj. Moje i iskustvo mojih kolega je da u Europi ipak ima dovoljno ljudi koji su spremni platiti više, ali im onda treba i ponuditi više”, govori. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Visoka ulaganja prati i strah od eventualne štete. ”Straha se možemo riješiti tako da osiguramo goste i njihovu imovinu. Od štete koja se može dogoditi u objektu mora se biti osiguran, to je jedini način da mirno spavamo”, govori gospodin Frane. 
Među 100.000 registriranih iznajmljivača je i Marina Zelenika iz Poreča. Apartmane iznajmljuje tek dvije sezone i priznaje da dosad nije imala puno neugodnih iskustava.
Možda su najzanimljiviji kućni ljubimci. Gosti ih dovode i kažu da su im kao članovi obitelji. Nitko nije doveo neku egzotičnu životinju, ali bilo je zbilja velikih pasa”, napominje te odmah ističe da je rizik od štete ublažila policom Turist plus u Croatia osiguranju.

Silva Lučić iz Dubrovnika iznajmljivanjem apartmana bavi se posljednjih 15 godina. “Ovim se poslom vrijedi baviti ako to volite. Iznenađenja uvijek ima, a bolje je da ih je što manje. Ako se niste spremni nositi s time, nemojte se baviti turizmom”, kaže gospođa Silva.

Otkriva da goste osvaja apartmanima koji su drugačiji od ostalih na tržištu. 
Vole nas jer su nam parketi ljubičasti, a grede išarane. Sve je drugačije. Ne radi se tu o velikoj investiciji, nego o osobnosti i o trudu”, kaže. 

Možda baš zato što je u svoje apartmane ugradila puno osobnog truda, važno joj je da je sve osigurano. “Osigurala sam svoje apartmane jer sam čula iskustva ostalih iznajmljivača koji su se osigurali i zbog toga im je puno lakše. Ne moraju zdvajati hoće li im se dogoditi neka neplanirana šteta. S osiguranjem ste mirni i o tome ne morate razmišljati”, govori Silva.

Polica Turist plus Croatia osiguranja osigurava stvari vlasnika apartmana, poput namještaja, kućanskih aparata, ukrasnih predmeta i druge opreme, stvari gostiju koje služe za osobnu potrebu i potrošnju, dokumente i predmete posebne vrijednosti poput novca i nakita te najmodavca od odgovornosti prema trećim osobama. Osigurajte svoj apartman do 31. 7. i ostvarite dodatni popust od 10 posto.

Više informacija saznajte ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive