Obavijesti

News

Komentari 126

Iznimno opasan i brz: Azijski stršljen doletio je do Hrvatske?

Iznimno opasan i brz: Azijski stršljen doletio je do Hrvatske?
1

Spada među najopasnije otrovne kukce. Leti brzinom do 60 km/h, a u minuti izmasakrira 40 pčela. Imaju žalac dug 6 mm, a svake godine ubiju 40-ak ljudi

VIDEO

Azijski stršljenovi su među najopasnijim otrovnim kukcima. Njihov snažan otrov na ljudskom tkivu stvara rupe nalik na rane od metka.

Slovenski pčelarski savez već je potvrdio njihovo haračenje u tamošnjim košnicama, a hrvatski stručnjaci opravdano strahuju od njihova dolaska u Hrvatsku. Iako još nema službene potvrde, dvoje Istrana iz Medulina i Raklja u nedjelju se pohvalilo da su ubili baš velikog, žutog azijskog stršljena.

U odnosu na europske, ovaj azijski naraste i do šest centimetara, a leti brzinom i do 60 km/h. U jednom danu mogu preletjeti 100-tinjak kilometara. Europske pčele protiv njega nemaju prirodnih obrambenih mehanizama. Prije napada na košnice izvidnik locira pčelinjak i označava ga posebnim feromonom, koji privlači ostale stršljenove.

Budući da su iznimno agresivni, u minuti mogu ubiti i pojesti cijelo gnijezdo pčela, a iza sebe ostavljaju samo pčelinje glave i dijelove tijela. Najčešće se gnijezde pod zemljom i na zgradama, a razjari ih i sam prolazak kraj njihova gnijezda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega

Ako se osjete uznemireni, napadaju u rojevima. Iako stručnjaci kažu da njihovim ubodima podliježu alergičari, azijski stršljenovi u sebi imaju toliko otrova da i samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega.

Do reakcije dolazi već za minutu, a može završiti smrću, gubitkom svijesti, padom tlaka i otežanim disanjem. Hrvatski stručnjaci savjetuju izbjegavanje odjeće živih boja i poseban oprez ako se jede u prirodi.

Miloš M. (60) iz Malog Poganca kraj Križevaca nedavno je umro od uboda domaćeg stršljena. Nakon uboda je pao u anafilaktički šok i nije mu bilo pomoći.

Glava im je narančasta i široka, žalac dug 6 milimetara

Svake godine u prosjeku ubiju 40-ak ljudi i napadnu na desetke tisuća pčelinjih košnica. Imaju široku narančastu glavu i žalac dug šest milimetara, kojime mogu više puta ubrizgati velike količine moćnog otrova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a