News

Komentari 18

Izrael otvorio nakon karantene: Ali bez 'zelene propusnice' ne možete u teretane, trgovine...

Izrael otvorio nakon karantene: Ali bez 'zelene propusnice' ne možete u teretane, trgovine...

Nakon treće karantene koja je opustošila Izraelsko gospodarstvo, Izrael se napokon otvorio, a svoja vrata otvorile su trgovine, biblioteke, sinagoge, teretane. No morate imati propusnicu

Izrael je počeo ponovno otvarati svoje gospodarstvo zahvaljujući svom pionirskom pothvatu cijepljenja u kojemu je polovica stanovništva primila doze.

Izraelci su u nedjelju uživali u osjećaju normalnosti jer su maloprodajni centri i trgovine na ulicama otvorili svoja vrata. Otvorile su i teretane, sinagoge, knjižnice i druge kulturne lokacije ali samo za one s takozvanom 'zelenom propusnicom'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oni koji su primili obje doze cjepiva Pfizer u roku od tjedan dana ili su se oporavili od koronavirusa, a pretpostavlja se da imaju imunitet, dobit će virtualnu putovnicu cjepiva.

'Zelena propusnica' bit će povezana s osobnim zdravstvenim kartonom pojedinca u aplikaciji koju vodi Ministarstvo zdravstva, a koja se mora pokazati da bi se dobio pristup određenim mjestima.

Restorani i barovi mogli bi se početi otvarati početkom ožujka.

Djeca vrtićke dobi i studenti zadnjih godina pohađali su nastavu u nedjelju u gradovima koji imaju stopu zaraze pod kontrolom, a osnovnoškolci bi se trebali vratiti u klupe sljedeći mjesec.

Za mnoge je to sretna vijest, jer su tri karantene u zemlji napravile pustoš u gospodarstvu, a nezaposlenost je porasla na više od 20 posto.

Najmanje jedna doza cjepiva primijenjena je na preko 45 posto od devet milijuna građana, a 32 posto ih je primilo obje doze. Dobra vijest je da je utvrđeno da je dvostruka doza cjepiva Pfizer smanjila stopu zaraze za 95,8 posto. Podaci Ministarstva zdravstva pokazali su da je 98 posto učinkovito u prevenciji problema s disanjem ili vrućicom, a 98,9 posto je uspješno u sprečavanju hospitalizacija i smrti.

Broj starijih od 60 koji se nalaze u bolnici zbog koronavirusa drastično je opao, i to za 57 posto. I to sve zbog cjepiva. Osim toga, Der Spiegel izvijestio je o kopiji nacrta publikacije koja sugerira da je cjepivo Pfizer-AstraZeneca 89,4 posto učinkovito u prevenciji laboratorijski potvrđenih infekcija.

Izraelska vlada potpisala je sporazum s farmaceutima kako bi se osigurala stabilna opskrba cjepivima. Izrael nastavlja ovaj plan dijeliti s ostatkom svijeta, s obzirom da se pokazao uspješnim. 

Nakon što je u prosincu uvedena karantena u cijeloj zemlji, generalni direktor Ministarstva zdravstva Chezy Levy rekao je da namjeravaju cijepiti oko 60% ljudi prije kraja prvog kvartala ove godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da bi se 95 posto osoba starijih od 50 godina trebalo cijepiti u sljedeća dva tjedna.

Njihova uspješnost mogla bi imati velike posljedice u Velikoj Britaniji, jer podaci i uspješnost cijepljenja ukazuju na zaštitu starijih dobnih skupina, a ograničenja i karantena smanjuju broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock proglasio je da će se starijim od 50 godina ponuditi barem prva doza do 15. travnja, umjesto u svibnju kako se prvotno mislilo, piše The Sun.

Najčitaniji članci