Obavijesti

News

Komentari 51

Izvadili mu zub iz pluća: Drago Prgomet spasio je dječaka (6)

Izvadili mu zub iz pluća: Drago Prgomet spasio je dječaka (6)
9

Dječak, koji inače ima problema s plućima, udahnuo je mliječni zubić. Liječnik je iz pluća uspješno izvadio strano tijelo, a cijeli postupak trajao je sat i pol vremena

VIDEO

Zbog otežanog disanja šestogodišnji dječak zaprimljen je prošlu srijedu u zagrebački Klinički bolnički centar Rebro.

Nakon pretraga liječnici su uočili vrlo rijedak slučaj. Dječak, koji inače ima problema s plućima, udahnuo je mliječni zubić, rekao nam je Drago Prgomet, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla te kirurgiju glave i vrata. S obzirom na kliničku sliku djeteta, ne intervenirati na vrijeme značilo bi dovesti ga u ozbiljnu situaciju jer može doći do otežanog disanja s mogućim razvojem upale pluća pa do prestanka disanja na jedno plućno krilo.

- Zubić je bio smješten vrlo duboko u dijelu bronha koji nema hrskavicu nego samo mišićne niti tako da je zub zauzimao cijeli lumen, odnosno površinu tog malog bronha. Teško je bilo hvataljkom primiti zubić koji je velik sedam milimetara. Kolege su to pokušale napraviti u četvrtak, no nije uspjelo pa su me pozvali - rekao je Prgomet.

Prgomet zbog zahvata skratio godišnji odmor s obitelji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tim slučajevima potrebno je specijalnom hvataljkom strano tijelo, kroz usnu šupljinu, grkljan, dušnik i bronhe, izvaditi. Ako to nije moguće, druga opcija je otvoriti prsni koš, a to je za dijete opterećeno drugim bolestima ozbiljan zahvat.

- S kolegama s pedijatrije odlučio sam se za prvu varijantu. Cijeli postupak trajao je sat i pol te smo ga na kraju uspjeli izvaditi. Ovo je jedan od slučajeva koji jako podiže adrenalin - rekao je Prgomet koji je zbog zahvata skratio godišnji odmor s obitelji.

Nije se ranije susreo sa slučajem udisanja zuba

Prgomet se u liječničkoj karijeri nagledao svega, ali nije se susreo sa slučajem udisanja zuba. Priznaje da mu je, zbog strukture zuba koji izgleda kao metak, to bio najzahtjevniji postupak.

- Događa se da djeca udahnu strana tijela, ali da zubići završe u dušniku, to je vrlo, vrlo rijetko - rekao je liječnik nakon što je iz pluća uspješno izvadio strano tijelo.

Upozorava da maloj djeci do školske dobi pri ruci ne bi smjeli biti grah, kukuruz, kikiriki, lješnjak, orah, kokice ili dijelovi igračaka koje je moguće udahnuti. Najopasnije su prehrambene namirnice jer vrlo brzo bubre i u roku od sata do dva u potpunosti začepe dišni put.

Dovoljan je samo trenutak nepažnje

Za ovakav neželjeni događaj dovoljan je samo trenutak nepažnje. Zato je navedene stvari uvijek bolje držati što dalje od djece.

Drago Prgomet ne žali što je skratio godišnji odmor, a uz osmijeh kaže da je njegova obitelj na to već naviknuta.

- Skraćeni odmor nije ništa u odnosu na zadovoljstvo kada napravite nešto dobro - rekao je liječnik i potpredsjednik HDZ-a.

Zub završio duboko u bronhima

Zub veličine sedam milimetara zauzimao je cijelu površinu bronha dječaka. Da ga nisu izvadili hvataljkom kroz dišne puteve, morali bi ga operirati. Snimke CT-a pokazuju koliko duboko je bio smješten zub nakon što ga je dječak udahnuo.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)