Obavijesti

News

Komentari 56

Izvješće: Konzum u pet mjeseci uprihodio 3,43 milijarde kuna

Izvješće: Konzum u pet mjeseci uprihodio 3,43 milijarde kuna
1

Uz podatke za Konzum, Konzum BiH i Tisak, maloprodaja i veleprodaja obuhvaćaju i Velpro Centar, koji je u prvih pet mjeseci ostvario prihode od 755 milijuna kuna, te Velpro BiH, čiji su prihodi iznosili 105 milijuna kuna

VIDEO

Konzum je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, Konzum BiH 943 milijuna kuna, a Tisak 805 milijuna kuna, pokazuju prvi nekonsolidirani i nerevidirani podaci koje je izvanredna uprava Agrokora objavila u najnovijem, trećem mjesečnom izvješću o svom radu.

Izvješće je objavljeno u utorak na internet stranicama Agrokora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i odnosi se na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. lipnja do 10. srpnja.

U njemu su uz ostalo objavljeni i podaci o poslovanju nekih ključnih kompanija koncerna u petomjesečnom razdoblju - podaci o prihodima i operativnoj dobiti odnosno EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), uz napomenu da, budući da još traje revizija financijskih izvještaja za 2016. godinu, nisu mogli biti prikazani podaci za prethodnu godinu za usporedbu. 

Uz podatke za Konzum, Konzum BiH i Tisak, maloprodaja i veleprodaja obuhvaćaju i Velpro Centar, koji je u prvih pet mjeseci ostvario prihode od 755 milijuna kuna, te Velpro BiH, čiji su prihodi iznosili 105 milijuna kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Te su tvrtke iz maloprodajnog i veleprodajnog sektora u petomjesečnom razdoblju ostvarile i negativnu EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) - Konzum 62 milijuna kuna, Konzum BiH 44 milijuna kuna, Tisak 33 milijuna, Velpro Centar 50 i Velpro BiH 11 milijuna kuna. 

'Najbolji rezultati tijekom turističke sezone'

No, u izvješću se podsjeća i kako je "maloprodajno poslovanje sezonalno s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu godine".

"Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela", navodi se u izvješću.

Također se ističe kako su "maloprodajna poduzeća koncerna trpjela značajna ograničenja likvidnosti (nedostatak novca, a samim time i zaliha) u razdoblju prije pokretanja postupka izvanredne uprave te neposredno nakon pokretanja postupka".

Rezultat toga su bile razine zaliha ispod normalnih te značajan pad broja kupaca u tom razdoblju, kaže se u izvješću, ali i dodaje kako se "broj kupaca u međuvremenu oporavio i trenutno je vrlo blizu brojeva postignutih prethodnih godina".

S druge strane, poslovanje poslovne grupe prehrana je i u promatranom razdoblju ostvarilo solidne poslovne rezultate, osobito u segmentu sladoleda i pića.

Tako je segment vode, koji uključuje Jamnicu, Sarajevski Kiseljak i Roto Dinamic, ostvario prihode od 955 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 118 milijuna kuna. 

Segment sladoleda i smrznute hrane, koji uključuje Ledo, Ledo Čitluk i Frikom, u petomjesečnom je razdoblju imao prihode od 768 milijuna kuna i EBITDA 119 milijuna kuna.

Segment ulja i margarina, koji uključuje Zvijezdu i Dijamant, imao je 680 milijuna kuna prihoda i EBITDA od 49 milijuna kuna, dok je segment mesa (PIK Vrbovec) u pet mjeseci ostvario prihod od 665 milijuna kuna i operativnu dobit od 29 milijuna kuna, podatci su iz izvješća. 

"Usporedo i povrh mjera kojima je cilj unaprijediti kratkoročnu likvidnost i EBITDA-u, tim za održivost je nastavio s razvijanjem plana održivosti za Grupu i ključna poduzeća", navodi se u dijelu izvješća koji se bavi procjenom poslovanja.

To, kako se pojašnjava, uključuje značajan rad s menadžerskim timovima poljoprivrednih kompanija, prehrambenih kompanija (uključujući pića, sladoled i smrznute proizvode, meso i jestiva ulja), maloprodajne kompanije uključujući Konzum, Velpro i Tisak, zajedno s imovinskim portfeljom Agrokora.

Izvanredna uprava napominje i kako je potrebno pričekati završetak PWC-ove revizije konsolidiranih financijskih izvještaja za prošlu godinu, što je predviđeno za rujan, dok će veći dio revizije pojedinačnih financijskih izvještaja ključnih kompanija biti dovršen krajem srpnja, a sve kako bi se priprema financijskog plana za ovu godinu i sljedeća razdoblja "mogla osloniti na čvrste temelje". 

"U ovom trenutku pripremaju se nacrti planova održivosti za niz poduzeća te su sada u fazi u kojoj se uspostavljaju, razrađuju i preispituju. Tim za održivost smatra da će plan održivosti za cijelu Grupu biti završen do kraja rujna 2017. godine", navodi se u izvješću. 

Uz stanje u društvima unutar izvještajnog razdoblja i procjenu poslovanja, u trećem mjesečno izvješću detaljnije se govori i o kratkoročnoj novčanoj situaciji, razgovorima s novim kreditorima te odluci o zakonitosti odobrenja za preuzimanje novog zaduženja i refinanciranja odnosno rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev Sberbank of Russia o ukidanju odluke privremenog vjerovničkog vijeća o davanju suglasnosti za preuzimanje novog zaduženja.

Istekao rok za prijavu tražbina

U vezi savjetničkog tima se navodi kako rad izvanredne uprave, osim međunarodnih savjetnika za restrukturiranje, tvrtke AlixPartners, i međunarodnih pravnih savjetnika, tvrtke Kirkland and Ellis, podržavaju i međunarodni financijski savjetnici Houlihan Lokey i Ithuba Capital. 

U izvješću se podsjeća i da je 20. lipnja istekao rok za prijavu tražbina te je zaprimljeno ukupno 11.659 tražbina, koje su urudžbirane, skenirane i digitalizirane. Pritom se kao zanimljivost navodi da su tražbina izvršene za 68 društava, od njih 74 koja su u postupku izvanredne uprave. No, predane su i prijave tražbina za 26 trgovačkih društava koja nisu obuhvaćena postupkom izvanredne uprave ili čak nisu ni vlasnički povezana s Agrokorom. Te prijave neće biti uzete u obzir, jer za takvo postupanje nema osnove, poručuje izvanredna uprava.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda