News

Komentari 38

Izvozili u Siriju: Militanti Al-Nusre koristili su naše oružje

Izvozili u Siriju: Militanti Al-Nusre koristili su naše oružje

SRAMOTA: Sirijska vojska kod terorista je opet zaplijenila naoružanje koje odgovara onom koje smo slali 2012. preko Jordana, što su još prije tri godine otkrili 24sata i Express

Među oružjem koje je nedavno zaplijenila od Al-Kaidinih militanata u Siriji Al-Nusre, sirijska vojska opet je pronašla i hrvatsko naoružanje.

U gradiću Atman u Siriji, udaljenom od Jordana četiri kilometra, pronašli su projektile i raketni bacač OSA te hrvatski ručni bacač granata RBG-6, a fotografije su se našle na Twitteru. Riječ je očito o hrvatskom izvozu za sirijske pobunjenike preko Jordana, što su još prije tri godine otkrili 24sata i tjednik Express.

Izvješće na koje smo se pozivali navodilo je 3000 tona oružja vrijednog 6,9 milijuna dolara u 2012. te još 26 milijuna dolara oružja u 2013. Hrvatskim oružjem znao se hvaliti i ISIL. Sad su na Twitteru osvanule i fotografije iračkih protuterorističkih postrojbi s hrvatskom puškom VHS-2. No tu je riječ o legalnom izvozu, potvrdio nam je analitičar portala obris.org Igor Tabak.

- Što se Sirije tiče, tu je očito riječ o oružju koje je tamo došlo drugim putevima. Ili je u Siriju došlo preko Jordana ili je zarobljeno na bojištu, što je problematično jer je izvoz oružja u Siriju zabranjen. Svi podaci o hrvatskom izvozu oružja mogli su se vidjeti iz Godišnjeg izvješća, no nakon skandala s izvozom za Siriju preko Jordana iz 2012., hrvatske vlasti su izvješće sasvim zatvorile. Na štetu javnosti i sramotu države. O tome je nedavno bilo govora i na UN-ovu odboru za ljudska prava - rekao nam je Tabak.

Legalno izvozimo u Irak

Na Twitteru su objavili fotografije antiterorističkih iračkih specijalnih postrojbi s hrvatskom puškom VHS-2, koju inače koriste i irački Kurdi. U oba slučaja riječ je o legalnom izvozu iz Hrvatske.

Ilegalno smo izvozili u Sriju

Jedan hrvatski bacač granata RBG-6 i četiri projektila uz jedan bacač OSA jugoslavenske proizvodnje također su osvanuli na Twitteru. Po svoj prilici riječ je o izvozu iz 2012. i 2013. preko Jordana za Siriju.

Tko sad koristi to naoružanje?

Vrlo brzo nakon otkrića o oružju za “umjerene pobunjenike u Siriji”, s hrvatskim oružjem su počeli pozirati i militanti Al-Kaidine Al-Nusre te ISIL-ovci.

Najčitaniji članci