Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Izvrsni rezultati: Uz meditaciju lakše učimo i raspoloženi smo

Jako je puno metoda koje olakšavaju učenje djeci, a meditacija je samo jedna od njih. Djeci se sviđa, a njihovi roditelji vide da im to pomaže...

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
5 komentara

Stavite ručice na koljena. Udahnite mir i sreću, a izdahnite sve što vas muči. Tako započinje jedna vježbica koju učiteljica Tamara Vučković ponekad pušta svojim učenicima.

Učenici mirno sjede, slušaju glazbu i prepuste se vođenoj dječjoj meditaciji. Udišu, izdišu i s radošću dočekaju tren kad čuju da trebaju ispustiti sve ono što ih je tištilo. Meditacija je znanstveno potvrđena metoda koja ima brojne pozitivne učinke na ljudsko tijelo i um, ističe prof. Vučković. Ona već 15 godina predaje engleski u OŠ “Josipa Jelačića” u Podsusedu, a djeca je zovu “teacherica”.

Uz pomoć kolegice

Prvo je vođenje dječje meditacije puštala sinu jer popodne nije htio spavati, a bio je umoran. Meditacijom ga je uspjela motivirati da predahne. Ubrzo ih je on počeo sam tražiti, ali na hrvatskom nije bilo snimljenih meditacija. Zato je Tamara uzela stvar u svoje ruke i napisala te uz pomoć profesorice hrvatskog jezika Tihane Lipovec Fraculj snimila nekoliko meditacija. Sve su meditacije dostupne na YouTube kanalu “Šalji dalje”. S meditacijama u školi počela je početkom ove školske godine. Odlučila je djeci kojoj predaje pokazati kako da se smire i opuste. 

Nositi se s problemima

- Meditaciju koristim u sklopu svoje nastave, ako mi to vrijeme dopusti, a djeca jako dobro reagiraju. Od djece u prvim razredima škole najčešće se ne očekuje da mirno sjede, ali oni to zapravo s lakoćom čine - kaže.

Način života je ubrzan, roditelji su često pod stresom te rijetko uzmu trenutak za sebe.

Trebamo više biti prisutni u sadašnjem trenutku, objašnjava Tamara. Meditacija je vještina otpuštanja misli, a među mnogim benefitima su poboljšavanje koncentracije, kreativnosti, smanjenje stresa. Djeca se lakše opuste i tako mogu lakše upiti znanje, govori Tamara, a uvijek nakon vježbe budu dobro raspoloženi. Ona objašnjava da je ovo samo jedna od mnogo metoda nakon koje se osjećamo bolje. Meditacija ne rješava neki problem, ali nam pokazuje kako da se s problemom nosimo. U školama je, kaže, uglavnom fokus na obrazovnom aspektu, ali se ne smije zapostaviti odgojna funkcija škole.

- Nije li prekrasno da im možemo pokazati alate koji im mogu koristiti u životu - pita se ova učiteljica, koja je dobila mnogo pozitivnih reakcija od djece, roditelja i kolega. Stoga poziva sve učitelje da pokušaju meditaciju u svojim učionicama.

Odličan alat

Pokrenuta je i Facebook inicijativa “30 dana meditacije”, kojoj se učitelji mogu priključiti.

- Ovo je odličan alat koji možemo ponuditi djeci. Meditacija pomaže u kvalitetnijem izvođenju nastave - zaključuje “teacherica” Tamara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message