Obavijesti

News

Komentari 5

Izvrsni rezultati: Uz meditaciju lakše učimo i raspoloženi smo

Izvrsni rezultati: Uz meditaciju lakše učimo i raspoloženi smo
1

Jako je puno metoda koje olakšavaju učenje djeci, a meditacija je samo jedna od njih. Djeci se sviđa, a njihovi roditelji vide da im to pomaže...

VIDEO

Stavite ručice na koljena. Udahnite mir i sreću, a izdahnite sve što vas muči. Tako započinje jedna vježbica koju učiteljica Tamara Vučković ponekad pušta svojim učenicima.

Učenici mirno sjede, slušaju glazbu i prepuste se vođenoj dječjoj meditaciji. Udišu, izdišu i s radošću dočekaju tren kad čuju da trebaju ispustiti sve ono što ih je tištilo. Meditacija je znanstveno potvrđena metoda koja ima brojne pozitivne učinke na ljudsko tijelo i um, ističe prof. Vučković. Ona već 15 godina predaje engleski u OŠ “Josipa Jelačića” u Podsusedu, a djeca je zovu “teacherica”.

Uz pomoć kolegice

Prvo je vođenje dječje meditacije puštala sinu jer popodne nije htio spavati, a bio je umoran. Meditacijom ga je uspjela motivirati da predahne. Ubrzo ih je on počeo sam tražiti, ali na hrvatskom nije bilo snimljenih meditacija. Zato je Tamara uzela stvar u svoje ruke i napisala te uz pomoć profesorice hrvatskog jezika Tihane Lipovec Fraculj snimila nekoliko meditacija. Sve su meditacije dostupne na YouTube kanalu “Šalji dalje”. S meditacijama u školi počela je početkom ove školske godine. Odlučila je djeci kojoj predaje pokazati kako da se smire i opuste. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nositi se s problemima

- Meditaciju koristim u sklopu svoje nastave, ako mi to vrijeme dopusti, a djeca jako dobro reagiraju. Od djece u prvim razredima škole najčešće se ne očekuje da mirno sjede, ali oni to zapravo s lakoćom čine - kaže.

Način života je ubrzan, roditelji su često pod stresom te rijetko uzmu trenutak za sebe.

Trebamo više biti prisutni u sadašnjem trenutku, objašnjava Tamara. Meditacija je vještina otpuštanja misli, a među mnogim benefitima su poboljšavanje koncentracije, kreativnosti, smanjenje stresa. Djeca se lakše opuste i tako mogu lakše upiti znanje, govori Tamara, a uvijek nakon vježbe budu dobro raspoloženi. Ona objašnjava da je ovo samo jedna od mnogo metoda nakon koje se osjećamo bolje. Meditacija ne rješava neki problem, ali nam pokazuje kako da se s problemom nosimo. U školama je, kaže, uglavnom fokus na obrazovnom aspektu, ali se ne smije zapostaviti odgojna funkcija škole.

- Nije li prekrasno da im možemo pokazati alate koji im mogu koristiti u životu - pita se ova učiteljica, koja je dobila mnogo pozitivnih reakcija od djece, roditelja i kolega. Stoga poziva sve učitelje da pokušaju meditaciju u svojim učionicama.

Odličan alat

Pokrenuta je i Facebook inicijativa “30 dana meditacije”, kojoj se učitelji mogu priključiti.

- Ovo je odličan alat koji možemo ponuditi djeci. Meditacija pomaže u kvalitetnijem izvođenju nastave - zaključuje “teacherica” Tamara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a