Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
151 komentara

J**e im se za zakon: Prijavili da nisu potrošili ni jednu kunu

LOKALNI IZBORI 2017. Milan Bandić, Željko Kerum i mostovci tumače zakon drugačije od njihovih protukandidata, pa javnost ne zna koliko su dosad spiskali na samopromociju

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Oni su prijatelji. Oni su najjači kandidati za dva najveća hrvatska grada, Zagreb i Split. Oni su Milan Bandić i Željko Kerum. I oni ne poštuju zakon.

A na njih se očito ugledala i većina mostovaca. Kao i Kerum i Bandić, Nikola Grmoja, Miro Bulj i Miroslav Šimić su prijavili da su u kampanji potrošili nula kuna. Zakon o financiranju izborne promidžbe nalaže da moraju objaviti i privremeno i konačno izvješće o financiranju kampanje. Iako je Željko Kerum svoj put prema gradonačelniku Splita započeo okretanjem 50 janjaca na ražnju, u lokalnim medijima su svakodnevno njegovi oglasi, a sam je priznao da će potrošiti pet milijuna kuna, Kerum je prijavio da nije potrošio ni lipu. I sam se začudio tome, ali nikakvo novo izvješće nije objavljeno.

Milan Bandić također je ispao skroman. I on je za svoj mandat potrošio nula kuna, dok je ipak njegova lista za Skupštinu Zagreba prijavila trošak od 132.000 kuna. U njegovoj stranci su objavili da nisu ništa potrošili ni za kampanje u Osijeku, Vukovaru, Velikoj Gorici, Drnišu i Đakovu. Mostovci su prijavili određene troškove za liste, ali oni koji se kandidiraju za župane i gradonačelnike su i dalje na nula troška. Slavko Kojić, koji je u Bandićevoj stranci odgovoran za izvješća, objasnio je kako oni tumače zakon, a predaju privremnih izvješća smatra besmislenom.

- To su izvješća samo za potrošeno u kampanji, odnosno od 8. do 13. svibnja. Mi smo imali troškove, ali nisu stigli računi. Sve će se naknadno vidjeti. Ono što je trošeno prije ne treba prijaviti jer nije bilo u službenoj kampanji - kaže nam Slavko Kojić.

Državno izborno povjerenstvo je već za prijašnje izbore pojasnilo da se moraju prijaviti i raniji troškovi, a tako je postupila i većina kandidata. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor DIP-a o sankcijama. Jelena Berković iz GONG-a potvrđuje da su po zakonu trebali prijaviti troškove.

- Zakonska obveza preliminarnih izvješća postoji zbog svih negativnih iskustava s financiranjem kampanja, zbog čega je vladajuća stranka i pred sudom. Teško je povjerovati da u kampanji za velike gradove i županije nije bilo troškova. Nadležna tijela koja svi plaćamo bi trebala provjeriti to da nisu ništa trošili. A i građani trebaju procijeniti žele li takvima dati glas - kaže Berković.     

Švaljek i Mrak prijavile sve

Anka Mrak Taritaš prijavila je u Zagrebu trošak kampanje od studenog 216.000 kuna, a Sandra Švaljek od kraja ožujka trošak od 181.000 kuna.

Foto: tomislav bašić/luka stanzl/pixsell

Potrošio je 106.000 kuna

Vojko Obersnel i Hrvoje Burić, najveći favoriti za Rijeku, prijavili su sve troškove. Obersnel u mjesec dana 106.000 kuna, a Burić 99.000 kuna.

buric | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Šojat i Vrkić po 70.000 kuna

Ivica Vrkić i Ivana Šojat, konkurenti za Osijek, također su prijavili troškove od početka ožujka. Kažu da su isto potrošili, po 70.000 kuna svaki.

Davor Javorovic/PIXSELL | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ni Grmoja nije ništa prijavio

Most je prijavio da će financirati sve svoje kandidate, a potrošit će stotine tisuća kuna. No Grmoja i većina ostalih prijavili su nula kuna troška zasad.

Most - HDZ | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tema: Lokalni izbori 2017.

Možda vas zanima i ovo:
Message