Obavijesti

News

Komentari 151

J**e im se za zakon: Prijavili da nisu potrošili ni jednu kunu

J**e im se za zakon: Prijavili da nisu potrošili ni jednu kunu
1

LOKALNI IZBORI 2017. Milan Bandić, Željko Kerum i mostovci tumače zakon drugačije od njihovih protukandidata, pa javnost ne zna koliko su dosad spiskali na samopromociju

VIDEO

Oni su prijatelji. Oni su najjači kandidati za dva najveća hrvatska grada, Zagreb i Split. Oni su Milan Bandić i Željko Kerum. I oni ne poštuju zakon.

A na njih se očito ugledala i većina mostovaca. Kao i Kerum i Bandić, Nikola Grmoja, Miro Bulj i Miroslav Šimić su prijavili da su u kampanji potrošili nula kuna. Zakon o financiranju izborne promidžbe nalaže da moraju objaviti i privremeno i konačno izvješće o financiranju kampanje. Iako je Željko Kerum svoj put prema gradonačelniku Splita započeo okretanjem 50 janjaca na ražnju, u lokalnim medijima su svakodnevno njegovi oglasi, a sam je priznao da će potrošiti pet milijuna kuna, Kerum je prijavio da nije potrošio ni lipu. I sam se začudio tome, ali nikakvo novo izvješće nije objavljeno.

Milan Bandić također je ispao skroman. I on je za svoj mandat potrošio nula kuna, dok je ipak njegova lista za Skupštinu Zagreba prijavila trošak od 132.000 kuna. U njegovoj stranci su objavili da nisu ništa potrošili ni za kampanje u Osijeku, Vukovaru, Velikoj Gorici, Drnišu i Đakovu. Mostovci su prijavili određene troškove za liste, ali oni koji se kandidiraju za župane i gradonačelnike su i dalje na nula troška. Slavko Kojić, koji je u Bandićevoj stranci odgovoran za izvješća, objasnio je kako oni tumače zakon, a predaju privremnih izvješća smatra besmislenom.

- To su izvješća samo za potrošeno u kampanji, odnosno od 8. do 13. svibnja. Mi smo imali troškove, ali nisu stigli računi. Sve će se naknadno vidjeti. Ono što je trošeno prije ne treba prijaviti jer nije bilo u službenoj kampanji - kaže nam Slavko Kojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Državno izborno povjerenstvo je već za prijašnje izbore pojasnilo da se moraju prijaviti i raniji troškovi, a tako je postupila i većina kandidata. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor DIP-a o sankcijama. Jelena Berković iz GONG-a potvrđuje da su po zakonu trebali prijaviti troškove.

- Zakonska obveza preliminarnih izvješća postoji zbog svih negativnih iskustava s financiranjem kampanja, zbog čega je vladajuća stranka i pred sudom. Teško je povjerovati da u kampanji za velike gradove i županije nije bilo troškova. Nadležna tijela koja svi plaćamo bi trebala provjeriti to da nisu ništa trošili. A i građani trebaju procijeniti žele li takvima dati glas - kaže Berković.     

Švaljek i Mrak prijavile sve

Anka Mrak Taritaš prijavila je u Zagrebu trošak kampanje od studenog 216.000 kuna, a Sandra Švaljek od kraja ožujka trošak od 181.000 kuna.

Potrošio je 106.000 kuna

Vojko Obersnel i Hrvoje Burić, najveći favoriti za Rijeku, prijavili su sve troškove. Obersnel u mjesec dana 106.000 kuna, a Burić 99.000 kuna.

buric

Šojat i Vrkić po 70.000 kuna

Ivica Vrkić i Ivana Šojat, konkurenti za Osijek, također su prijavili troškove od početka ožujka. Kažu da su isto potrošili, po 70.000 kuna svaki.

Davor Javorovic/PIXSELL

Ni Grmoja nije ništa prijavio

Most je prijavio da će financirati sve svoje kandidate, a potrošit će stotine tisuća kuna. No Grmoja i većina ostalih prijavili su nula kuna troška zasad.

Most - HDZ
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...