'Ja nisam znao. Da je netko znao, onda bih i ja znao. Ne mogu znati je li netko znao' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 163

'Ja nisam znao. Da je netko znao, onda bih i ja znao. Ne mogu znati je li netko znao'

'Ja nisam znao. Da je netko znao, onda bih i ja znao. Ne mogu znati je li netko znao'

Zbog imovine sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića vrlo brzo će se sastati Predsjedništvo HDZ-a, na kojem će Žinić morati objasniti sve o svojoj imovini, poručio je predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić

VIDEO

Nisam znao za taj novi stan. Provjerit ćemo i tu okolnost. U svakom slučaju, ako je to istina, to je jedna od dodatnih otežavajućih okolnosti u slučaju župana Ive Žinića. Koliko sam pročitao sad negdje u medijima, on je sam rekao da se neće više kandidirati za župana, a HDZ će vrlo brzo donijeti odluku o njegovu statusu i cjelokupnog županijskog odbora Sisačko-moslavačke županije, poručio je HDZ-ov Branko Bačić, nakon što su 24sata otkrila da njihov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, osim što živi u državnoj kući besplatno, unatoč tome što ima u vlasništvu nekretnine, koristi i državni stan, kojeg godinama ne želi vratiti.

Žinić 26 godina koristi i državni stan od 80 kvadrata! Pokušali su ga sudski iseliti, ali se ne da
Žinić 26 godina koristi i državni stan od 80 kvadrata! Pokušali su ga sudski iseliti, ali se ne da

'Predsjedništvo stranke će se vrlo brzo sastati zbog Žinićeve imovine'

Na pitanje znači li to da bi Žinić mogao biti suspendiran, Bačić je odgovorio da ne može prejudicirati odluku Predsjedništva, ali je ponovio da će se Predsjedništvo stranke vrlo brzo sastati na temu njegove imovine.

- Nemam informacije je li u tom stanu živio Žinićev sin, ali o tome ćemo itekako voditi računa kada se budemo određivali o toj temi. Žinić nam na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak nije rekao za stan u Zagrebu i nisam se s njim u međuvremenu čuo, ali će se Predsjedništvo stranke vrlo brzo sastati i ocijeniti sve okolnosti - naglasio je predsjednik saborskog Kluba HDZ-a.

Pogledajte video: Ekskluzivni razgovor sa Žinićem

Pokretanje videa...

Ivo žinić 06:01

Ponovno upitan slijedi li Žiniću isključenje iz HDZ-a s obzirom na to da je zatajio informacije vrhu HDZ-a, Bačić je kazao da je on iz medija doznao za stan u Zagrebu pa treba čekati da se on sam očituje o tome. 

- Prije nego što donesemo odluku želimo u potpunosti raspolagati sa svim informacijama. Ne želimo da se od ovog slučaja uveća šteta politička šteta HDZ-u - istaknuo je Bačić.

"Vlada mi je godinu i pol dana tajila da Žinić živi u državnom stanu. Ne žele mi odgovoriti"
"Vlada mi je godinu i pol dana tajila da Žinić živi u državnom stanu. Ne žele mi odgovoriti"

'Odluku o isključenju stranačkog dužnosnika donosi Visoki časni sud'

Žinić će biti pozvan, dodao je, da Predsjedništvu objasni situaciju, a odluku o tome donosi Nacionalno vijeće čiji je Žinić član. Jučer su, rekao je, kontaktirali Žinića u vezi njegova statusa i svega o čemu se u javnosti govori. Što se tiče njegova statusa župana, definiran je Zakonom o lokalnim izborima, a što se tiče stranačkog statusa, tu je nadležnost HDZ-a. 

- U HDZ-u o isključivanju odlučuje Visoki časni sud kad su u pitanju stranački dužnosnici pa prema tome takvu odluku, i da hoće, ne može donijeti Predsjedništvo - pojasnio je.

Obzirom da se saborski zastupnik Željko Lenart još prije godinu dana raspitivao o tom stanu, novinari su ga upitali je li moguće da su neki drugi članovi HDZ-a  znali i žmirili na Žinićeve nekretnine.

- Rekao sam vam, ako ja nisam znao, kako je mogao netko drugi znati. Pitate me za nešto što ja nisam znao. Da je netko drugi znao, onda bih i ja znao. Ja nisam znao, a ako ja nisam znao onda ne mogu znati da li je netko drugi znao. Meni je tu bila prva informacija jutros - rekao je.

Na opasku novinara da Vlada nije odgovorila Lenartu na to zastupničko pitanje, a bila je dužna u roku 30 dana, Bačić je istaknuo kako će provjeriti zašto mu nije odgovoreno. 

- Meni je to da je Žinić, ako je, korisnik stana u Zagrebu prva informacija jutros - ponovio je. 

VIDEO Žinić napokon progovorio o stanu na Borovju: 'Tko je sad tamo u njemu? Ha, ne znam...'
VIDEO Žinić napokon progovorio o stanu na Borovju: 'Tko je sad tamo u njemu? Ha, ne znam...'

'HDZ ima nutltu stopu tolerancije na korupciju'

Naglasio je kako se koruptivne radnje vezuju uz ime i prezime,a da su u HDZ-u propisali nultu stopu tolerancije na korupciju.

- Ako to nismo potvrdili kao stranka u posljednje vrijeme, gdje smo na svaki slučaj u kojem su postojale naznake da postoje nezakonite radnje, prema vlastitim dužnosnicima onda nije nitko. U HDZ-u se neće obnašati dužnost ukoliko se uz nekoga vezuju afere i naznake o korupciji, mi u HDZ-u vrlo brzo reagiramo. Ovaj HDZ neće dopustiti da bilo tko, neovisno o tome koju poziciju u HDZ-u obnaša, čini štetu stranci - poručio je.

Upitan kako on osobno gleda na slučaj Žinić i takvo ponašanje, Bačić je istaknuo da niti jedna afera ne čini dobro HDZ-u.

U Žinićevom tajnom stanu koji smo otkrili netko je svježe otrgnuo pločicu s prezimenom
U Žinićevom tajnom stanu koji smo otkrili netko je svježe otrgnuo pločicu s prezimenom

- Ali ako stranka odgovarajuće reagira, mislim da tada šalje jasnu poruku i našim članovima i biračima, ali i svim građanima Hrvatske da nećemo tolerirati nezakonito ponašanje, koje je kriminalno i koruptivno. Ali ćemo kao stranka, koja ima preko 200.000 članova i svoja tijela, postupati sukladno dokumentima. I zbog toga što ćemo odluku donijeti dva-tri dana kasnije, nećemo ići nauštrb povrede prava ni jednog svog člana. Ali nitko neće biti ni povlašten - naglasio je dodavši kako nije bitno osjeća li ljutnju zbog svega ovoga. 

- Ja želim da se utvrde sve okolnosti u slučaju Žinića. I o tome će se morati očitovati on na sjednici Nacionalnog vijeća. Jesam li ja bijesan, to je manje važno. Ja bih najradije da se to nije dogodilo, on je župan, član Nacionalnog vijeća, predsjednik županijske organizacije i ovakve stvari ne bi se smjele događati - rekao je ponovivši kako u svakom slučaju u kojem se dogodi da se netko ogriješio o zakon i pravni sustav pošalju poruku da to ne toleriraju. 

- I mislim da su to najbolje poruke svima onima koji na bilo koji način pokušavaju napraviti nešto što nije u skladu sa zakonom da mi u HDZ-u to nećemo tolerirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 163

VIDEO

VIDEO Uhitili piromana koji je zapalio Seget! Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa
VELIKA AKCIJA U DALMACIJI

VIDEO Uhitili piromana koji je zapalio Seget! Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa

Muškarac (35) je u četvrtak u borovoj šumi upaljačem na dva mjesta zapalio vatru i izazvao požar koji je zahvatio 8 hektara borove šume. Time je doveo u opasnost živote ljudi i imovinu većeg opsega

VIDEO Oluja poharala Hrvatsku: 'Pila sam kavu, a onda je grom udario u kuću. Trčala sam van'
VJETAR NOSIO BRODICE

VIDEO Oluja poharala Hrvatsku: 'Pila sam kavu, a onda je grom udario u kuću. Trčala sam van'

Kiša je potopila dijelove Zagreba, a u Slavoniji je grom udario u kuću i kamion. Oluja je na moru nosila brodice: 'Bilo je strašno'
Piromani haraju! Upaljačem je zapalio šumu i ugrozio 4500 ljudi. Drugi je palio kod Solina
VIDEO: SPEKTAKULARNO HAPŠENJE

Piromani haraju! Upaljačem je zapalio šumu i ugrozio 4500 ljudi. Drugi je palio kod Solina

Jedan je namjerno podmetnuo požar kod turističkog kompleksa u Seget Vranjici. Drugi je zapalio nekoliko požara u Konjskom kod trafostanice