Obavijesti

News

Komentari 55

'Ja sam lovac na munje, a ovo sam snimio u ponoć u Zadru'

'Ja sam lovac na munje, a ovo sam snimio u ponoć u Zadru'
11

Aleksandar Gospić snima munje od tinejdžerskih dana. Pitali smo ga kako se priprema za to, kad čuje da ide oluja: 'Opasno je, munja mi je udarila iznad glave, ali to je rizik za dobru fotografiju', kaže

VIDEO

Nije lako dočekati dobre uvjete, nekad snimaš godinama prije nego se sve idealno poklopi. Nekad su munje daleko, pa dok se približe, počne kiša ili su nekad ovako blizu, ali smetaju kiša ili vjetar, priča nam Aleksandar Gospić.

On je autor fotografije u koju je uklopio čudesnu 15-minutnu kompilaciju udara munja koje su parale nebo iznad Zadra u noći na utorak.

- Sve se poklopilo. Munje su bile blizu, ali bez kiše i vjetra - kaže nam Aleksandar.

'Opasno je, ali to je rizik za dobru fotografiju'

Fotografija koju je objavio na svom Facebooku ostavlja bez daha. Dugo najavljivana promjena vremena zahvatila je i Jadran, Aleksandar je bio spreman. Pitali smo ga je li to opasno i je li imao neugodnih situacija.

Jer Majka Priroda nije uvijek raspoložena za slikanje.

- Pa opasno je kad se munje približe, i sinoć je bio jedan blizak udar munje, praktički iznad glave, istovremeno bljesak i zvuk, a ti stojiš na otvorenom prostoru, ali to je rizik za dobru fotografiju. Da ne govorim npr. o fotografiranju orkanske bure, kada je i foto oprema ugrožena zbog soli u zraku - priča Aleksandar.

Nije baš da je oprema jeftina. Ova s kojom je snimao munje iznad Zadra stoji oko 100 tisuća kuna.

Aleksandar se u munje zaljubio još u djetinjstvu.

- Snimam oluje od svojih tinejdžerskih dana, što je već preko 20 godina. Često znam poslati fotografije na natječaj - kaže Aleksandar, koji ne snima samo munje.

Njegova fotografija orkanske bure podno Velebita ušla je u uži izbor natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2020. godinu.

'Biranje mjesta za snimanje je lutrija'

Vrlo je izgledno da će baš ova fotografija ući u kalendar.

- Izgleda da hoće jer je među vodećima po broju glasova. Fotografije su mi objavljivane u mnogim knjigama i magazinima, uključujući i National Geographic, a dosta surađujem i sa našom Hrvatskom Turističkom Zajednicom - dodaje Aleksandar.

Zanimalo nas je kako se priprema kad, primjerice, čuje da slijedi velika promjena vremena i da najavljuju oluju ili grmljavinsko nevrijeme. 

- Biranje mjesta je ponekad i čista lutrija. Meteo model crta mogućnost pojave oluja, ali nije sigurno dali će ih biti i gdje, pa ih onda na kraju ne bude na mjestu koje si ti odabrao. Lakše je odabrati mjesto kada je oluja već formirana, pa po meteo radaru vidiš smjer njenog kretanja - dodao je Aleksandar.

Ovo su još neke njegove fotografije:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!