Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
53 komentara

'Ja se nadam da će Hrvatska uskoro ući u šengensku zonu'

Šef hrvatske vlade također je izrazio očekivanje da će do kraja mandata EK-a Hrvatska dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni, istaknuvši da je na tom planu napravljen veliki posao

Zagreb: Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se Jean-Claudeom Junckerom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
53 komentara

Impresionira me znakoviti europski put Hrvatske, BDP se povećao, gospodarstvo je poraslo. To pokazuje da su Hrvati radišan narod i da se zemljom upravlja na dobar način, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima. Naveo je kako će da će se do 2020. uložiti 11,34 milijarde eura iz strukturnih fondova EU za poboljšanje života svih Hrvata.

- Žao mi je što prestajem biti predsjednik Europske komisije i to iz samo jednoj razloga, što neću na toj funkciji doživjeti  predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije. Učinit ćemo sve da ono bude uspješno. Puno je posla pred nama i zajedno moramo raditi - rekao je.

Juncker svjestan je da Hrvatska ima ozbiljan demografski problem.  

- Vjerujem da europski fondovi moraju biti iskorišteni kako bi pomogli ovoj zemlji u demografskoj renesansi. Vjerujem da različiti programi koje razvijaju EU i EK se trebaju dodatno posvetiti upravo rješavanju tog problema. Za Hrvatsku je to posebno važno. Isto tako trebamo dati veću potporu Vladi u naporima rekonstrukcije, modernizacije i obnove Vukovara - poručio je Juncker. 

Obećao je pomoć u tehničkom smislu, ako Hrvatska bude željela, da se pridruži europskom tečajnom mehanizmu. 

- Mislim da je Hrvatska u potpunosti spremna da postane dijelom europskog tečajnog mehanizma. Impresionira me brzina kojom je Hrvatska popravila svoje financijske rezultate i na tome moram čestitati ministru financija - kazao je. 

Juncker je kazao kako želi da tijekom mandata dati preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio schengenskog prostora. 

- Previše smo vremena izgubili i vjerujem da će Vijeće reagirati na pravi način - izjavio je. 

Što se tiče zapadnog Balkana, naveo je kako on i premijer Plenković o tome imaju identično stajalište. 

- Zemlje moraju zadržati svoju europsku perspektivu. Ako im mi to ukinemo rizik je da će to destabilizirati regiju - izjavio je Juncker, 

Upitan o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, Juncker je rekao da dvije prijateljske i susjedne zemlje ne bi trebale imati takvih problema, ali da Europska komisija "nema po tom pitanju što za reći i dodati". 

Premijer Plenković očekuje da će Hrvatska do kraja mandata ove Europske komisije dobiti pozitivnu evaluaciju napretka koji smo napravili u ispunjavanju kriterija za pristupanje šengenskom prostoru. 

- U tom pogledu Hrvatska je učinila jako puno. Hrvatska jača svoju vanjsku granicu, unapređuje policijsku suradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elemente koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog Vijeću - kazao je.

Plenković je Junckera izvijestio o tome kako teče obnova dubrovačke zračne luke Čilipi i izgradnja Pelješkog mosta, projekti sufinancirani iz europskih fondova. 

- Pokazali smo kako europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje - poručio je Plenković.

Na pitanje što očekuje od sastanka u Bruxellesu,  gdje će s još petoricom čelnika raspraviti o kandidatima za vodeća mjesta europskih institucija, uključujući predsjednika EK-a te je li moguće da se postigne konsenzus oko novog šefa Komisije Plenković je samo je kratko poručio da očekuje "otvorenu raspravu i dobru večeru"

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message