Obavijesti

News

Komentari 3

'Jačanje prekogranične suradnje policije važno je za proširenje Schengena, pa i za Hrvatsku...'

'Jačanje prekogranične suradnje policije važno je za proširenje Schengena, pa i za Hrvatsku...'

Mora se raditi i na jačanju politike povrata u matične zemlje onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u razgovoru s europskim kolegama izrazio podršku razvoju i nadogradnji policijske suradnje kroz model Europskog policijskog partnerstva koji "predstavlja i pogodnu platformu za unaprjeđivanje bilateralnih odnosa država članica".

Jačanje prekogranične policijske suradnje, istaknuo je Božinović, ključno je i za ukidanje kontrola na unutarnjim granicama i povratak normalnom funkcioniranju Schengena i njegovo proširenje, što je za Hrvatsku vrlo važno, priopćio je MUP nakon prvog video sastanka ministara unutarnjih poslova EU tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem.

Unutar teme o operacijama traganja i spašavanja na Sredozemlju Božinović je istaknuo kako se pojačani angažman Frontexa na suzbijanju nezakonitih prelazaka granice u istočnom Sredozemlju, u čemu sudjeluje i hrvatska policija, pokazao uspješnim.

No, naglasio je da se uz sustavnu nadogradnju zaštite vanjskih granica Unije i akcija traganja i spašavanja na moru, zbog dugoročne održivosti azilnih s ustava zemalja EU, neizostavno paralelno mora raditi i na jačanju politike povrata u matične zemlje onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU.

U tom kontekstu sudionike videosastanka podsjetio je da je Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem EU naglasak stavljala na jačanje suradnje s trećim zemljama po pitanju readmisije, te naposljetku podržao mišljenje predsjedatelja o nužnosti razvijanja suradnje i sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Libijom, Alžirom i Tunisom, zbog utjecanja na izvorišne uzroke migracija i posljedično sprječavanje rizičnih putovanja preko Sredozemlja, odnosno učinkovitije suzbijanje krijumčarenja.

Kao ogledni model naveo je suradnju Španjolske i Maroka na suzbijanju migracijskih pritisaka na zapadno-sredozemnom pravcu, priopćio je MUP.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca