Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

Jamstva za brodogradilišta idu u javni dug, vraćaju ga građani

Dalić je kazala da se, time što država preuzima otplatu dugova brodogradilišta, poduzima presudan korak kojim će se domaća brodogradilišta postaviti na noge

Željko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
63 komentara

U postupku restrukturiranja država na sebe preuzima otplatu dugova brodogradilišta u visini izdanih jamstava od 11,3 milijarde kuna i prenosi ih u javni dug odnosno otplaćivat će ga porezni obveznici. No, ne zna se koliko će točno sjesti na naplatu jer će to ovisiti o planu restrukturiranja nakon završetka privatizacije i potpisivanja ugovora o prijenosu dionica s vlasnicima. Propisano je to Zakonom o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.

- Ovime činimo presudan korak kojim ćemo brodogradilišta postaviti na noge i omogućiti im samostalno poslovanje, Ovo je korak prema održivoj brodograđevnoj industriji u Hrvatskoj - kazala je ministrica financija Matrina Dalić.

Premijerka Kosor kazala je da u zadnjim metrima za završetak pregovora i zatvaranja poglavlja 8. ima onih koji potpuno neprihvatljivo dezinformiraju javnost te nude revolucionarne mjere.

- Treba otvoreno reći ljudima koji rade u škverovima da takve mjere ne bi ništa promijenile niti bi osigurale radna mjesta. Mi smo ovim zakonom pokazali da činimo sve što je moguće da brodogradilišta opstanu i da mogu raditi, naravno u okviru svih zakonitosti tržišta - rekla je Kosor.

Vlada je u četvrtak na sjednici usvojila Izvješće o ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23., "Pravosuđe i temeljna prava". Usvojeno je i Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 8. 'Tržišno natjecanje'. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message