Obavijesti

News

Komentari 641

Hasanbegović: Zašto Plenković nije na Bleiburgu? Pitajte njega

Hasanbegović: Zašto Plenković nije na Bleiburgu? Pitajte njega
16

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila...

VIDEO

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše "Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990."

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

14.45 - Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je i pokrovitelj, istaknuo je kako su se i ove godine okupili na ovom svetom mjestu da se poklone žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izraze najiskreniju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji.

 "Okupili smo se ovdje da se podsjetimo, ali i da još jednom potvrdimo našu obavezu i odgovornost čuvanja istine i aktivnog suprotstavljanja svim oblicima totalitarne vladavine", rekao je Jandroković, podsjetivši da je na Bleiburškom polju i u kolonama smrti, na Križnim putovima, dogodila strašna stradanja.

14.30 - Na spomen misi u subotu na Bleiburškom polju za sve ubijene razoružane hrvatske vojnike i civile na Bleiburgu i Križnom putu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić poručio je kako se spomen na one koji su nevino stradali nikada ne smije zaboraviti, pozvao je na istraživanje cjelovite istine o žrtvama i počiniteljima nasilja, ali i na praštanje.

13.19 - Komemoracija će se nastaviti obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod Spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova. U ime Hrvatskog sabora na komemoraciji će se nazočnima obratiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Govorit će i predstavnici Počasnog Bleiburškog voda i suprokrovitelji komemoracije Hrvatski narodni sabor BiH.  U 14,10 sati bit će polaganje vijenaca.

13.05 - Organizatori procjenjuju da je na komemoraciji oko 15.000 ljudi. Kažu da je iz Hrvatske i BiH stiglo oko 100 autobusa, a iz ostatka Europe oko 50.

12.50 - Središnjoj komemoraciji nazočni su i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te saborski zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović, kao i  predstavnici udruga, vjerskog života i obitelji žrtava.

12.30 - Na pitanje novinara o tome što misli zašto premijer Andrej Plenković nije prisutan, Zlatko Hasanbegović poručio je da to treba pitati premijera. O zabrani ustaškog znakovlja rekao je da on ne vidi nikakvo zabranjeno znakovlje osim "jedne vojske".

12.15 - Komemoracija je započela molitvom na groblju Unterloibach, odakle je procesija krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje posvećeno žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Ubijeno blizu 20.000 ljudi

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bjega u Austriju. 

Pokopani su bili u 3,5 km dugom protutenkovskom rovu, koji je bio iskopan kroz šumu između Drave i i ceste Celje - Maribor. Pri gradnji autoceste u travnju 1999. na dijelu nakadašnjeg protutenkovskog rova u dužini od 70 metara, iskopani su ostaci 1179 žrtava, koji su u srpnju 1999. položeni u kosturnicu na novom mariborskom groblju u Dobrovi. 

U neposrednoj blizini kosturnice pokopanu prošlog listopada ostaci oko 800 žrtava Hude jame kod Laškog.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati Središnja komemoracija Bleiburške tragedije.

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je ranije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, za vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je bila povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 641
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom