Obavijesti

News

Komentari 256

Kosor: G. Jandrokovića neću smijeniti, nije napravio grešku

Kosor: G. Jandrokovića neću smijeniti, nije napravio grešku
6

Predsjednik Ivo Josipović je u četvrtak rekao kako bi premijerka Kosor trebala smijeniti ministra Jandrokovića. Kosor je reagirala i rekla kako to neće učiniti

VIDEO

Neću smijeniti potpredsjednika Vlade i ministra Jandrokovića. Smatram da ministar nije napravio, sportskim riječnikom rečeno, ni jednu grešku u koracima i proceduri, odlučno je u četvrtak izjavila predsjednica Vlade Jadranka Kosor na konferenciji za novinare. Sazvala ju je isti dan nakon što je predsjednik Josipović na svojoj konferenciji nešto ranije zatražio od Kosor da smijeni Jandrokovića zbog svojih izjava vezanih oko imenovanja novih veleposlanika i zato što je ministar pogriješio u proceduri imenovanja novih veleposlanika. Kosor je uvjeravala da se Jandroković u tim izjavama osvrtao, ne na Josipovića, nego na Zorana Milanovića.

- Ono što je ministar iznio u javnosti bio je odgovor gospodinu Milanoviću koji je tražio da se zaustave općenito svi poslovi do izbora, pa i imenovanje veleposlanika. To nije demokratska praksa. Moramo raditi poslove koje nam nalaže vrijeme i okolnosti – nastavila je Kosor. Za nju Jandroković nije pogriješio ni u proceduri s obzirom na to da je ministar Josipoviću poslao samo popis mogućih kandidata za veleposlanike, a ne i konačni prijedlog koji bi trebali usuglasiti zajedno Vlada i predsjednik.

- Predsjednik ne može ni predglati ministre ali ni opozivati – odgovorila je Kosor.

Obrecnula se na Josipovića da ni jednom riječju nije rekao da je procedura povrijeđena kad je primio popis kandidata a to je bilo 6. srpnja. Naprotiv, dodala je, Josipović je na svojim internetskim stranicama objavio da će se o tom prijedlogu očitovati. Završila je da nije dobro da se predsjednik Republike i potpredsjednik Vlade prepucavaju preko medija i uvjerena je da će Josipović odgovoriti na njeno pismo koje mu je poslala tijekom dana, da će riješiti spor i da će Josipović odustati od zahtjeva da se smijeni Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne vjerujem da će predsjednik inzistirati na tome jer je sutra novi dan – završila je.

Josipović: Kosor bi trebala smijeniti ministra Jandrokovića

Što je ministar Jandroković podnio, nije ništa. To ću ministru i vratiti. Ne znam što bih rekao, to je kvazi prijedlog predloženih veleposlanika, rekao je predsjednik Ivo Josipović u četvrtak. 

Kazao je da prijedlog veleposlanika po Ustavu treba podnijeti Vlada, uz prethodno mišljenje nadležnog saborskog odbora, a ne ministar vanjskih poslova. 

- Ono što je ministar učinio, nadam se da nije politika ove Vlade i predsjednice Vlade Kosor i nadam se da će ministar snositi političku odgovornost - rekao je Josipović. Na pitanje novinara znači li to da bi ga Kosor trebala smijeniti odgovorio je da je njegov osobni stav da bi. 

- To bi bilo normalno za ministra koji ne poštuje proceduru. Ne poštuje ni institucije predsjednika i u javnosti iznosi neistinu - dodao je.

Predsjednik je također rekao da nije istina da zateže s imenovanjima veleposlanika jer je Jandroković prijedlog poslao pred samu ljetnu stanku kad je Sabor već otišao na odmor, a bez Sabora se veleposlanici ne mogu potvrditi.

Iznio je i kojim će kriterijima on odabrati veleposlanike. Rekao je da se mandat veleposlanika neće moći ponavljati, ako je netko veleposlanik već duži niz godina, a da se u međuvremenu nije vraćao u Hrvatsku na svoj posao u MVPEI. Također, veleposlanik neće biti onaj koji je politički aktivan, osim ako se ne radi o osobi koja uživa posebno povjerenje šire javnosti. Dodao je da na istaknuto mjesto veleposlanika može doći netko tko je već bio veleposlanik, ili nije bio, ali ima posebno dobre kontakte s tom zemljom.

Ivan Grdešić, rekao je za HTV kako je veleposlanik u SAD-u, primjerice, više politički glas Vlade u toj zemlji, a ne administrativni te da je to politički izbor.

Jandroković: Ne znam tko savjetuje Josipovića

Nisam pogriješio ni za milimetar. Ne znam tko savjetuje predsjednika. Ja sam uvjeren da sam postupio po proceduri i tijekom dana ću sve elaborirati, rekao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković za tportal. Dodao je kako zahtjev predsjednika za njegovom smjenom doživljava kao skretanje sa suštine problema. Objasnio je kako se radi o listi karijernih diplomata te da se stoga njegova smjena traži u nedostatku dokaza.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 256
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a