News

Komentari 8

Janez Janša tvrdi: EU se mora osloboditi energetske ovisnosti od Rusije i mora vojno ojačati

Janez Janša tvrdi: EU se mora osloboditi energetske ovisnosti od Rusije i mora vojno ojačati

Slovenski premijer u četvrtak je ponovio da Ukrajini treba ponuditi konkretnu europsku perspektivu, a da se EU, poučena ruskom agresijom na tu državu, ubuduće mora osloboditi energetske ovisnosti od Rusije

Janez Janša kaže i da EU mora vojno ojačati, potvrdivši da ovih dana neće otići u Ukrajinu, kako je ranije najavio.

"Danas u EU sazrijeva odluka da moramo postati neovisni od ruskih energenata, da trebamo realnu vojnu moć koja će biti sposobna osigurati prostor demokracije i slobode unutar EU-a i NATO saveza," kazao je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade posvećene stanju u Ukrajini i odlukama EU-a i NATO-a vezanim uz napad Rusije.
Osuđujući rusku intervenciju, Janša je rekao da, bez obzira na ono što će se u Ukrajini dogoditi idućih dana, nikad u Europskoj uniji i NATO savezu nije bilo tako jedinstvenog odaziva kao na krizu koju je sada uzrokovala Rusija.
Tako visokog stupnja odlučnosti za zajedničko djelovanje, stajališta i otpor agresivnim potezima do sada na toj razini nije bilo, kazao je Janša.
Oni koji su u Kremlju ovim su dodatnim agresivnim potezom potpuno ogolili svoje ciljeve, ali su se prevarili, dodao je slovenski premijer.

Janša je jutros telefonski razgovarao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom koji mu je, po njegovim riječima, kazao da je cilj Kremlja obezglaviti ukrajinsko vodstvo i postaviti marionetsku vladu.
Janša je prije ruskog napada najavio za danas odlazak u Ukrajinu kako bi izrazio solidarnost i potporu ukrajinskoj vladi. U vezi s tim, slovenski premijer je kazao da njegov planirani posjet Kijevu nije otkazan nego odgođen zbog zasjedanja Vijeća EU-a i sigurnosne situacije, te da do njega vjerojatno neće doći niti u petak.
Janša je ponovio i inicijativu koju je s poljskim premijerom u srijedu inicirao pismom europskim čelnicima, a kojom se predlaže izrada plana po kojemu bi Ukrajina što prije dobila status kandidatkinje za članstvo u EU, s ciljem da postane članica 2030. godine, odnosno kad ispuni uvjete.


Tu ideju, po njegovim riječima, podržava i više drugih članica EU-a, te je ocijenio da "sada nije vrijeme za duga razmišljanja jer su strateške prilike drukčije".
"Probudili smo se u jednom drukčijem svijetu, drukčijoj Europi, sada su zato potrebne hrabre odluke", kazao je Janša.

"Povijest  dvaju (zadnjih) desetljeća nas je naučila da ako se ne širi EU, ako se ne širi prostor slobode i demokracije, da se onda širi netko drugi. Iz te brutalne lekcije moramo izvući pouku, kako bi spriječili da u budućnosti stanovnici EU-a, a posebno oni koji su relativno blizu kriznih žarišta, plaćaju cijenu koju su platili naši očevi i djedovi u jednoj drukčijoj Europi", kazao je slovenski premijer.
"Nada u brzo članstvo koje EU može ponuditi Ukrajini, pa i Moldaviji, Gruziji i državama zapadnog  Balkana, moguć je, dostupan i realističan politički odgovor koji  Europa i svijet u ovom trenutku trebaju. Naravno, ta nada je realna ako se Ukrajina obrani", kazao je Janša.


On je ocijenio da izravne opasnosti za ratne sukobe na teritoriju Slovenije nema, zbog čega nema potrebe za podizanjem borbene spremnosti oružanih snaga.
No, Slovenija u obrani uvodi stanovita "dežurstva", kako bi se daljnje mjere, ukoliko bi bile potrebne, mogle donijeti u "realnom vremenu", ocijenio je slovenski premijer, dodavši da i Slovenija realno može biti meta kibernetskih napada, na što se treba  pripremiti posebno u kritičkoj infrastrukturi.

Najčitaniji članci