Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Japan: Istječe radioaktivna tekućina u nuklearnoj centrali

Mjerenjem radioaktivnosti utvrđena je razina od 1700 bekerela po četvornom centimetru, ili oko 40 puta više od dopuštene razine za tekućinu na tome mjestu

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
14 komentara

 Istjecanje radioaktivne tekućine uočeno je u četvrtak u postrojenjima nuklearne centrale Tokai br. 2, sjeveroistočno od Tokija, priopćio je njezin operater dodajući da ništa nije isteklo van.

"U četvrtak oko 14.55 sati (7.55 sati po srednjoeuropskome vremenu) uočili smo tekućinu koja se nakupila u suterenu postrojenja za preradu radioaktivnog otpada iz centrale te u gornjem dijelu prostorije s cisternom", priopćio je Japan Atomic Power Company (JAPC).

Količina tekućine koja sadrži kobalt 60, radioaktivni izotop, procjenjuje se na 750 litara, dodaje operater.

Mjerenjem radioaktivnosti utvrđena je razina od 1700 bekerela po četvornom centimetru, ili oko 40 puta više od dopuštene razine za tekućinu na tome mjestu. Kompanija je zbog toga morala ograničiti pristup tome mjestu i izvijestiti o izgredu.

Nitko od radnika nije stradao, navodi JAPC.

Centrala Tokai br. 2 u prefekturi Ibaraki, oko 150 km sjeveroistočno od Tokija, obustavila je rad u svibnju 2011. zbog redovitog održavanja koje u načelu traje 3 mjeseca.

No nakon toga nije proradila zbog uvođenja novih, strožih propisa u vezi s prirodnim katastrofama i drugim rizicima, nakon katastrofe u Fukushimi u ožujku 2011.

Bez certifikata o tehničkoj ispravnosti koju izdaje regulatorno tijelo za nuklearni sektor, nijedan se reaktor ne može uključiti.

Trenutačno od 42 nuklearna reaktora koliko ih je ostalo u Japanu, rade samo dva (Sendai 1 i 2). Prije nesreće u Fukushimi bilo ih je 54, ali je šest reaktora oštećene centrale Fukushime Daiichi onesposobljeno a još šest će se ugasiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message